Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jolka88

czy tak mozna i czy bede zabezpieczona przed ciążą?

Polecane posty

Gość jolka88

Dziewczyny mam pytanko... ostatnio skonczylo mi sie pierwsze opakowania yasmin i nie zrobilam przerwy (bo akurat jechalam nad morze w tym czasie), teraz wzielam 7tabletek juz z nowego opakowania i chcialabym zrobic tą przerwe teraz (bo znow chce wyjechac z boyem i akurat wtedy kiedy przypada krwawienie z odstawienia) a później za tydzien wziąć kolejne 14 ktore mi zostaly z tego drugiego opakowania..(i juz wiecej nie kupowac tabsików bo w czasie roku szkolnego nie bede miala tyle czasu i chyba skorzystamy z prezerwatyw). jak myslicie czy takie rozwiazanie bedzie dobre? czy moze to wplynąć jakoś na moje zdrowie i czy bede zabezpieczona przed ciążą? robila któras z Was tak?

Gość jolka88
czy ktos sie orientuje? albo spotkal sie z tym problemwm na forum?

Gość *emi*
mozesz tak zrobic, sama tez sobie regolowalam tak okres podczas wakacji. Nierozsadne jest robienie takiego triku czesto, nagminnie bo rozregoluje Ci hormony, a z tym nie ma zartow.

Jeśli chcesz być zabezpieczona przed ciążą, koniecznie weź całe opakowanie. Nigdy nie wolno brać kilku tabletek, potem znów kilku itd.. Działanie pigułkowych hormonów obejmuje cały cykl trzech tygodni, po to je stworzono :).

Gość jolka88
czyli nie bede w pełni zabezpieczona? ale przecież w czasie przerwy tez sie jest zabezpieczonym.. i tabletki są skuteczne juz po przyjeciu ok.17 ???

Gość jolka88
no to troche mnie pocieszyłas.. :) ale jestes pewna Natio?

Gość jolka88
no tak czyli llepiej wziąć 21? a nie 14? bo ja juz iecej nie chciałam ich narazie brać.. i tak zeby wiąć 21 musiałabym kupić kolejne opakowania. po 14 pewnie nie bede w pełni zabezpieczona?

po 7 tabletkach z drugiego opakowania nie jestes zabezpieczona!! jestes zabezpieczona po ok 17 masz racje... Wejdz sobie na Antykoncepcja- Pomózcie. Kilka stromn wczesniej jest o tym mowa. Napewno nie sluchaj osob ktore twierdza ze po 7 tabletce jestes zabezpieczona...bo wrocisz z dzidziusiem.

Gość jolka88
Gossienko nie tylko czy mie dobrze rozumiesz.. bo ja wzięłam 21 (pierwsze ale pakowanie) i bez przerwy 7 tabletek i zastanawiam sie czy moge od jutra zrobic sobie tygodniową przerwe i wziąć reszte z opakowana (czyli 14 tabletek) i potem zabezpieczac sie juz tylko prezerwatywą.. jak myslisz?

no ja cie rozumiem.... ale jak wezmiesz to 7 tabletek to w przewie nie jestes zabezpieczona. i w pierwszym tygodniu brania tych 14 tez nie... i po 14 w przerwie tez nie...

Gość jolka88
a jak to wiec jest jak ktoras z nas zapomni tabletki i zrobi sobie z tej przyczyny przerwe po braniu kilkunastu pigułek? wtedy jest tez niezabezpieczona?

Gość agusia_18
bedziesz zabezpieczona, nie wazne ile tab wezmiesz z drugiego opakowania,przed chwilka identyczny topik czytalam.natomiast jesli zrobisz przerwe a pozniej wezmiesz 14 to te 14 nie zab cie, bo potrzebne jest 17 czy 19 tab.tak tez zrobilam, bo wzielam 14 tabletek i wyjechalam zapominajac ost tygodnia, gdy wrocilam to w 4 dzien okresu zaczelam na nowo brac.gin powiedziala zebym zaczynala teraz opakowanie od 3 tygodnia poprzedniego op, ale nie chcialam komplikowac sobie, a szkoda bylo wyrzucic ten tydzien wiec wzielam 28 tabletek.

Gość jolka88
no ok dzieki Wam :) jeszcze nad tym pomysle.. a powiedz Agusiu dzie czytałaś identyczny topik???

Hej osobiście nie radziłabym takich eksperymentów z tabletkami.Oczywiście, jest to dozwolone ale MOŻE nieść za sobą poważne skutki. Też brałam tabletki tylko na chwilę (chyba 2 lub 3 op) ,nie służyły mi więc przestałam jakis czas i za parę miesięcy znów zaczęłam brać. Nie udowodnono że to napewno z tego ale istnieje taka możliwość że torbiel która zrobiła mi się na jajniku jest własnie skutkiem takich eksperymentów. Wydaje mi się że jeżeli juz ktoś decyduje się na tabletki to na dłuższyh czas brania a nie tylko np na wakacje. Jest to pewna ingerencja w organizm. Nie chcę Ci nic narzucać tylko nie życzyłabym Ci aby spotkało Cię coś takiego jak mnie. Pozdrawiam

Gość agusia_18
jolko na (www). forum.antykoncepcja.pl przegladam rozne topiki dot m.in antykoncepcji.gdzie przesiaduje to tez forum.gazeta.pl , wizaz.pl, ginekologia.med.pl http://www.forum.antykoncepcja.pl/viewtopic.php?p=40844#40844 tu masz link, niunia18 odp,ze nie wazne ile bierzesz tab z 2 opakowania. natia: chodzi o to ze nie musisz brac 21 tabletek do pelnego zab czytalam ze potrzebne jest 19 ( a nie 17)-wiec nie wiem czy 19 czy 17. czasem sie zdarza kobietom ze wymiotuja/maja biegunke , i jesli to nastapilo do 4 godz po zazyciu tab, to ona sie nie wchlonela i trzeba zazyc zaraz kolejna . w efekcie masz wzietych 20 tabletek (chyba ze ktos dosztukowal) czasem sie wzoruje na innych, a czasem sama z doswiadczenia odpowiadam na pytania.