Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _ewa_

nauki przedmałżeńskie

Polecane posty

Gość _ewa_

Czy trzeba to zaliczyć czy są może odstępstwa? Ile ta przyjemność kosztuje jeśli ktoś jest w temacie prosze o info.

Gość dorotka11
my zapłacilismy 50 zł. załatwiliśmy wszystko w ciągu 2 godzin (godzina z księdzem i godzina z psycholog) nauki nie obowiązują gdy jesteś w ciąży lub długo uczęszczaliście na religię

Gość _ewa_
Jestem po ślubie cywilnym już prawie 4 lata, może nam darują te nauki? Poza tym mamy prawie wszystkie świadectwa z religii ze szkoły ;)

Gość dorotka11
zapytaj księdza

Gość kluseczka ryżowa
trzeba dawac oryginał świadectw religii czy ksero wystarczy im? mam religie wpisaną jako przedmiot z liceum i niechce dawac księdzu oryginału. jak to u was było? a jak chłopak nie ma świadectwa bo gdzies zapodział podczas przeprowadzek?

Gość anakonda_
pierwsze słysze, że swiadectwa z religii zamiast nauk! Moim zdaniem absolutnie nie! My mieliśmy oceny z maturalnego świadectwa, ja miałam indeks katechizacji z całego liceum, z samymi piątkami i dwoma szóstkami:), i na nauki musieliśmy isc. To nie ma nic do rzeczy, świadectwo maturalne swoja droga trzeba przynieść do księdza, ale tego sie nie zostawia, on tylko sprawdza Nauki mielismy dwudniowe, w sob.od 8.30 do 18, z kilkoma przerwami, a w niedziele od 9.00-14. Najpierw prowadził ksiądz potem małżeństwo. Koszt 70 zł od osoby, w tym śniadanie w sob. i niedziele i obiad w sobote

Gość anakonda_
ajak zapodział świadectwo, to zależy od księdza. Albo uwierzy na słowo, moze chllopak sie podeprze jakimiś wczesniejszymi dokumentami, a jak bedzie sie upierał to go przepyta z religii, tak nam powiedzial.Ale co, chłopak az 3 kopie świadectwa zapodział?

Swiadectwo z religii \"zwalnia z nauk\", tylko jeśli możesz udownodnić, że podczas nauczania religii w szkole średniej przeszliście nauki przedmałżenskie. My normalnie chodziliśmy na religię do końca szkoły średniej i jakoś nie zostaliśmy zwolnieni z nauk. Byliśmy na weekendowym kursie przedmałżenskim (2 dni) - kosztuje to 70 zl od osoby. Nie słyszałam nigdy o możliwośći załatwienia tego w dwie godziny za 50 zlotych, oprocz tego trzeba zaliczyć trzy wizyty w poradni życia rodzinnego (darmowe), pozdrawiam.

Gość a ja za to slyszalam
za to ja slyszalam a nawet widzialam na wlasne oczy ponizajaca sytuacje - facet na oczach moich i mojego narzeczonego(ktory dwie minuty wczesniej) mowil nam,ze takie nauki sa niezbedne (mimo,ze jestem lekarzem)wzial kase za papierek od pewnej pary. BYLAM W SZKOKU!!!!!!!!

Gość a ja za to slyszalam
w ogole sytuacja moim zdaniem byla upokarzajaca dla faceta prowadzaego nauki, ale on nawet sie nie przejal....

Gość anakonda_
moze ta par chciała załatwic to "na lewo", żeby nie chodzic 3 razy, a tylko raz, i dlatego zapłacił?bo piszesz chyba o poradni, a nie o naukach

Gość kluseczka ryżowa
chłopak dostał jedno swiadectwo - oryginał ze szkoły i jak sie przeprowadzał to zawieruszył i go iema.

Gość dorotka11
Zazwyczaj wystarczy powiedzieć, ze miało się długo religię. Nie ma potrzeby przedstawiania siadectw. Myslę, ze w Twoim przypadku nauki nie będą konieczne skoro jesteście już po ślubie cywilnym. Przecież nie ma potrzeby Was edukować z zakresu zycia w rodzinie :)))

Gość _ewa_
No też tak myślę, ale zobaczymy co powie ksiądz - w końcu to on będzie mial decydujące zdanie.

Gość anakonda_
jak ja chodziłam na nauki, to były 3 pary po cywilnym...