Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kluseczka ryżowa

urlop wychowawczy

Polecane posty

Gość kluseczka ryżowa

jak to z tym jest teraz? Zakładam,że po macieżyńskiem wrócę do pracy , ale czy potem np po jakims miesiącu znów mge sobie zniknąć z pracy i iś np na 3 miesiące na wychowawcze? Potem czy moge wrócić popracować z dwa miesiące i znów zniknąc na 3 miesiące na wychowawcze? czy trzeba od razu wykorzystac wychowawczy czy tylko raz mozna podzielić wychowawczy a nie kilkanascie razy?

Gość kluseczka ryżowa
wyczytałam juz ze na 4 razy mozna podzielić urlop i nie trzeba go wykorzystywac w całości. Mozna tez zamiast wychowawczego poprosic o zmniejszenie wymiaru pracy. Moja znajoma pracyje 8 godzin, po macieżyńskim wróciła i pracuje o godzine mniej. Dlaczego? czy to chodzi o to ze karmi piersią czy własnie to jest jej wychowawczy a raczej zastapienie wychowawczego tym skróceniem czasu pracy?

wychowawczy może być maksymalnie wykorzystany w 4 częściach, w wymiarze do 3 lat nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 4 roku zycia. przysługują również dwie przerwy półgodzinne na karmienie piersią (zazwyczaj są udzilane łącznie co daje właśnie tą godznkę). zamiast kożystać z urlopu wychowawczego można złożyć wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy (nie mniej niż pół etatu) w okresie w którym mogłabyś korzystać z urlopu wychowawczego - pracodawca musi uwzględnic twój wniosek (nie jestem pewna ale chyba jednocześnie może ci obniżyć wynagrodzenie ale nie musi). jest to jednak chyba najbardziej korzystna forma

Gość kluseczka ryżowa
no tak to juz wyczytałam ale nadal nie wiem czy np po powrocie z macieżńskiego popracuje sobie z dwa miesięce i znikne na wychowawczy na 6 miesięcy, potem wróce na 3 miesiące i znów zniknę na 6 miesięcy , potem sie pojawię w pracy na 6 miesięcy i znów sobie znikne na 5 misięcy ....czy tak mozna? chodzi mi ze 4 razy bym tak znikała i sie pojawiała. Takie skakanie raz kilka miesięcy w pracya raz kilka miesięcyw domu.