Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marteczka55555

wiza do USA please help meeeeeeeeeeeeeeeeeee

Polecane posty

Gość marteczka55555

marzy mi się wyjazd do stanów i w związku z tym mam pare pytań czy ktoś mógłby mi napisać o co chodzi z wizą ??????jezeli ja dostane to na jaki okres czasu moge wyjechac??"???????

Gość odrąbać
To zalezy jaka wize dostaniesz. Sa takie na rok, na kilka tygodni, na 10 lat....(mam na mysli wize turystyczna)

Przede wszystkim to w Polsce otrzymuje sie promesę wizy/pozwolenie na wydanie wizy/.Oczywiście podajesz okres jaki Cię interesuje.Zazwyczaj do pół roku. Właściwą wizę otrzymujesz w USA po przylocie i wtedy wiesz na jak długi okres. Są wizy 10 letnie,ale zazwyczaj szanse mają na nie emeryci jeżdżący do dzieci w USA

Gość odrąbać
Nie zgodze sie. To w Polsce dostaje sie wize - wklejaja ja do paszportu wraz z czasem pobytu. Po tym czasie muszisz wracac.

Gość marteczka55555
a jak nie wroce to bedzie rownmoznaczne z tym ze juz nie bede mogla tam nigdy pojechac jezeli mnie zlapia

Gość marteczka55555
powiedzmy ze dostane na rok i jewzeli po tym okresie wroce do polski i bede chciala znowu pojechac to jaka jest sznasa ze znowu ja dostane

Mozesz wyjechac do Stanow jako au pair, czyli niania, ktora mieszka z rodzina amerykanska. Wtedy otrzymujesz wize J-1, ktora daja ci na rok, a w Stanach mozesz ja przedluzyc na dwa lata. Mozesz sie postarac o szkole w Stanach i wtedy zdobywasz wize F-1 lub M-1, w zaleznosci jak duzo chcesz studiowac. Ale studia w Stanach sa koszmarnie drogie, wiec bez pracy i pomocy finansowej raczej sie nie uda. Osobiscie polecam pozycje au pair. Jesli cie to interesuje, zajrzyj na strony Au Pair In America, Au Pair Care.

Gość odrąbać
Jak wrocisz po terminie, to juz raczej wizy nie dostaniesz. Twoje szanse na dostanie ponownie wizy wzrastaja jesli wrocisz przed uplywem terminu,

Gość odrąbać
Poza tym to nie zalezy od tego czy Cie zlapia czy nie. I tak zobacza na latnisku czy przektoczylas termin czy nie. I zaznacza to w Twoim profilu.

Gość marteczka55555
a jezeli pojechalabym jako au pair a w miedzyczasie chciala zrezygnowac i znalezc sobie prace to jest taka mozliwosc>??????

Gość marteczka55555
czy jak zrobie kakaowe lody wszystkim facetom w ambasadzie amerykańskiej zwiększy to moje szanse na wize??

Gość odrąbać
Podpisujesz umowe z biurem aupair. Mozesz zrezygnowac, ale tylko zrodziny - wtedy przenosza cie do innej. Sprytnie to wymysliwas, nie uda sie jednak;)

Gość ale bzdura
ja dostalam 10-letnią promesę i moj chlopak tak samo. Bylismy juz 2 razy w Stanach, jeszcze 5 lat i trzeba sie bedzie starac o kolejne :P

Jesli jedziesz jako au pair, to podpisujesz kontrakt z rodzina. Pracujesz maksymalnie 45 godzin na tydzien, zazwyczaj weekendy wolne. Musisz isc na conajmniej dwa kursy w szkole, ktora oplaca ci rodzinka. Jesli pracujesz malo godzin, to w tym czasie mozesz sobie znalezc dodatkowa prace, np. jako sprzataczka (80$ za dom), czy jako baby-sitter na pare godzin. Jesli zrezygnowalabys z rodzinki, rodzinka natychmiastowo zglasza to do biura, a stamtad - do ambasady. Jestes od razu zaznaczona jako nielegalna. Wiza ci przepada, prawo jazdy, ubezpieczenie medyczne oraz Social Security (numer kazdego obywatela). Owszem, jesli sa problemy miedzy toba, a rodzinka, to mozesz ich jedynie ZMIENIC, ale nie rzucic. Jesli odchodzisz, przepada ci wiza. Jesli zmienisz, wiza nadal zostaje, rodzinka jest zmieniona.

Gość nie wiem jak jest dokladnie
ale np. moja tesciowa dostala wize na 10 lat. Nie oznacza to jednak, ze tyle czasu mogla przebywac w USA. Musiala wrocic po pol roku. Tyle, ze kiedy leciala drugi raz (znowu na pol roku) Nie musiala ponownie starac sie o wize:)