Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość TheSiłacz

Biorytmologia, naturalny cykl przyrody.

Polecane posty

Gość TheSiłacz

Nadal nie mogę rozgryźć tej zagadki. Są 4 fazy księżyca. Każda z nich liczy sobie nieco ponad 7 dni. Jest kwestia, kiedy mamy lipiec, on składa się z 31 dni, faza księżyca będzie trwała dłużej o tych kilka godzin niż gdyby faza księżyca miała trwać np w czerwcu, który ma 30 dni ?? Pełny obrót Księżyca wokół Ziemi wynosi 29 dni i 12 godzin, może ta informacja mi się przyda przy wyliczaniu cyklu lunarnego i faz ? A może po prostu nasz kalendarz nie nadaje się do obliczania faz księżyca? Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Zainteresowanych, którzy nie rozumieją o co pytam proszę o zgłoszenie mi tego, będę starał się rozprostować treść najlepiej jak potrafię.

Gość TheSiłacz
Mam też drugie pytanko odnośnie sezonowej aktywności narządów, tutaj też mam podobny dylemat. Wiadomo w naszym kalendarzu rok ma 365 dni. Wiem z różnych lektur o następujących faktach: Aktywność wątroby i pęcherzyka żółciowego trwa72 dni, kolejno przez 18 dni aktywna jest funkcja śledziony-trzustki oraz żołądka. Następnie 72 dni serca, potem 18 dni znów okres śledziony-trzustki. Znów 72 dni i płuca, jelito grube. I znów 18 dni należą do trzustki. Ostatnie 72 dni to nerki. Łącznie 342 dni, a co z pozostałymi 23 dniami, bo jak wiemy rok ma 365 dni. Czy i w tym przypadku potrzeba innego kalendarzu? Jak się z tym uporać?

Na moj gust to trzeba stosowac inny kalendarz, biorytmy jak slusznie zauwazyles maja inne dlugosci cykli niz dajmy na to cykle ksiezyca czy planet, bo i czemu mialoby byc inaczej??? Nie mowie ze jedno na drugie nie ma wplywu (raczej drugie na pierwsze :), ale nie szukalabym idealnej zgodnosci mimo wszystko :) Ale pogadac mozna bo nawet jesli abstrakcyjne, to ciekawe :)

A co cykli ksiezyca jako takich- one maja te wlasnie 28 cos dni bez wzgledu na to ile ma miesiac kalendarzowy - dlatego co roku jest lekki problem, bo rok kalendarzowy jest o jakis tam ulamek dnia krotszy niz astronomiczny - zeby wyrownac wprowadzono lata przestpne, w roznych kulturach roznie sobie radzili z tym - np dni \"poza kalendarzem\" zeby sie miesaice ksiezycowe z rokiem kalendarzowym zgadzaly. Polecam ksiazke \"Historia Kalendarz\" (o ile nie pomyslima tytulu) - tam jest sporo wiecej na ten temat i dosc obszernie wyjasnione

A ostatnie moje pytanie jest takie - czemu u licha pytasz o to na forum o ciazy maciezynstwie i dzieciach? Ze niby konbiety tez maja cykle??? No maja, maja, tez nieregularne, glownie :)

Gość TheSiłacz
O kurde, nie zauwazylem ze to forum dotyczy ciąż :D Sory juz zmykam :)

Gość TheSiłacz
Nie znam sie na tych problemach za bardzo, z ojcostwem jeszcze mam czas :) Zaraz dam link gdzie podyskutujesz o tym, tylko zmienie zameldowanie :)

Gość TheSiłacz
Dzięki za poleconą książkę, ale ja tak nie lubię czytać o historii czegokolwiek, samo słowo historia i już widzisz mnie głęboko w fotelu z otwartymi ustami i zamkniętymi powiekami :P Co nie znaczy, że w ogóle nie lubię czytać, bo uwielbiam kryminałki, romansidła :P Fantastyczne, horrory i tak dalej :) Tu potrzebuję krótko i na temat, konkretów, myślę, że zrozumiesz ;)

Durny tytul ma :) W srodku same konkrety, wlasnie o tym jak probowano dopasowac kalendarz do rytmow przyrody. A rozumiem doskonale, sama na historie reaguje wysypka. Ale nie na historie nauki :)

Gość TheSiłacz
Jak podasz autora tej książki to się nie obrażę :)

Podalabym, ale nie pamietam...Wybacz...Czytalam juz jakis czas temu...