Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BORA1077

badania prenatalne

Polecane posty

Gość BORA1077

czy któraś z was miała zalecenie takie badanie wykonać?? jestem w 3 mies, moja kolezanka niedawno urodziła, jest przed trzydziestką, jej dziecko niestety dotknięte jest wadą genetyczną - zespół downa, w ciązy czuła się rewelacyjnie, nic nie zapowiadało takiego okropieństwa jestem zdołowana, cały czas myslę o tym że ja też mogę urodzić takie dziecko

Ja mialam takie badanie w 12 tyg. ciazy na wykluczenie chorob typu down i inne.

Gość viliaa
Moja przyjaciółka w wieku 24 lat urodziła dziecko z zespołem Downa. Sama mam 26 lat, z mężem się staramy od jakiegoś czasu, strasznie się boję, że chociaż nie przekroczyłam jeszcze 30-stki i na nas może spaść takie nieszczęście. Boję się, że ze względu na dosyć młody wiek lekarz nie da mi skierowania na badania prenatalne. Jest możliwość żeby samej się na nie zgłosić, ewentualnie można uzyskać takie skierowanie od lekarza prywatnego, jeśli państwowy się nie zgodzi? Pytam, bo może się Wy na tym znacie. Ja nie.

ja miałam badania prenatalne dwa razu USG prenatalne i raz test trójkowy dlatego ze trulam lekarzowi o skierowanie na takie badania bo byłam za bardzo przewrazliwiona, naczytałam sie naogladałam na słuchalam i spanikowałam a czemu pytasz ? chcesz takie zrobic a a córe mam zdrawa jak rydz :)

ja mam lat 19 i po paru wizytach kiedy prosiłam o takie skierowani wkoncu dala jesli chcesz bezpłatne to tylko ze skierowaniem bez skierowania sa płatne zeby wykluczyc na zespol downa wystarczy USG najlepsze jest pobranie płynu owodniowego, mozna wykluczyc wtedy najwiecej wad płodu, tylko ono strasznie drogie moja nauczycielka dwa lata temu płaciła za nie ponad tysiac zł. ona po 40 zaszła w ciaze, wpadka :)

Gość katarinaaa
ja jestem w 31 tc, badanie tzw. usg genetyczne czy jak kto woli prenatalne miałam w 18 tyg i drugie usg na echo serca a przy okazji (bo to prawie ten sam sprzęt) w 21 tyg. wszystko jest ok, ciąża jest prawie wzorowa. niestety za takie badanie musiałam zapłacić. lekarze niechętnie wydają skierowania na takie usg muszą być do tego szczególne przesłanki. takie badanie ma jakieś 90% pewności. polecam zrobić nawet odpłatnie - nie wiem jak bym wytrzymała w niepewności przez 9 m-cy. pozdrawiam

Gość BORA1077
bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi plan mam taki będę truć o badania państwowe, jezeli się nie uda zrobię prywatnie CIĄŻY NIE USUNĘ (w razie niepomyślnych wyników) ALE UWAŻAM ŻE KAŻDA KOBIETA MA PRAWO WIEDZIEĆ!!!

a robiłas pomiar przeziernosci karkowej?? To rozwiewa wiele watpliwosci bardzo prostym pomiarem poprzez usg. Ja mam np. 1,3 a Downa i inne niedobre rzeczy sugeruje rozmiar powyzej 2,5. zacznij od przeziernosci karku.

Gość midas
przezierność karku się "nie rob specjalnie"- to badanie od kilku lat jest obowiązkiem każdego ginekologa prowadzącego daną ciążę i robiącego usg, ginekolodzy często nawet o tym nie mówią kiedy je robią, to po prostu dodatkowy pomiar, zresztą bardzo względny.. najpewniejsze, choć jak zawsze nie dające 100% pewności są test Pappa i test potrójny, ze względu na to, że test Pappa ( który jest najczulszy i najdokładniejszy) można wykonać tylko we wczesnej fazie ciąży,( do ok.13,14 tyg.ciąży), większość kobiet, która robi badania prenatalne, robi test potrójny- taki test wskazuje tylko prawdopodobieństwo statystyczne wystąpienia mutacji chorobowych- nie daje jednoznacznej odpowiedzi

No własnie PRAWDOPODOBIENSTWO??? I jak z takim PRAWDOPODOBIENSTWEM zyc kolejne miesiace ciąży??????? A co daje wiedza o zespole Downa?? NIC, bo lekarz w Polsce w tej kwestii ma zwiazane rece.Ta wiedza słuzy tylko zaspokojeniu ciekawosci.aha,i bynajmniej nie chodzi mi o to ze ma zwiazane rece,bo tak poznej ciazy nie usunie-tej opcji nawet nie biore pod uwage.nie moze nic zrobic,bo polska to za biedny kraj.Tylko dlatego.

Gość midas
a i żeby zrobić badania prenatalne za darmo- trzeba mieć ku temu wskazania- np.choroba w rodzinie, dość młody lub starszy wiek cięzarnej (wbrew opiniom i powszechnemu poglądowi więcej dzieci z wadami wrodzonymi wcale nie rodzą kobiety starsze ale właśnie młodsze- czysta statystyka) odpłatnie- test potrójny kosztuje ok.200zł, dopiero gdy on wychodzi niepomyślnie lekarz może(musi) dać skierowanie na np.badanie płynu owodniowego, które badaniem prenatalnym inwazyjnym a więc ryzykownym dla życia dziecka

Gość midas
kasiu, badania prenatalne to nie tylko ten koszmarny zespól Downa! na litość boską- badania prenatalne pozwalają wykryć wiele innych chorób np. zespól Edwardsa, zespól Patau, otwarta wada ośrodkowego układu nerwowego.. nie chodzi o usuwanie ciąży! są choroby, które można leczyć już w trakcie ciąży, jeśli się o nich wie i na tym polega błogosławieństwo badań prenatalnych!

a u mnie to było tak ze byłam nerwowa, w ciazy, nie chciałam chodzic w tej niepewnosci, wolałam wiedziec czy wszystko ok czy nie. Jesli okazało by sie ze cos jest nie tak (odpukac) to mozna wyleczyc dziecko w czasie ciazy jak to ktos napisał ja wolałam wiedziec niz zyc w niepewnosci, niepewnosc jest chyba najgorsza tez bym nie usuneła ale bym wiedziała, i mozliwe jest ze mozna by było uratowac dzieciaczka w czaise ciazy :) powodzenia zycze i mniej nerówó chodz wiem ze ciezko sie w ciazy nie denerwowac i niepokoic a z jakiego jestescie miasta. Ja z bydgoszczy, znam lekaza który przepisuje takie skierowania, w szpitalu, idzie sie i normalnie prosi o skierowanie :) poznałam go dopiero w szpitalu jak rodziłam. A te badania sa w tym samym szpitalu, kiedys dawno dawno temu mozna było isc na te badania normalnie, bez skierowania, tezaz potrzebne skierowanie a swoja droga jesli chodzi o USG prenatalne, to ma do niego prawo kazda kobieta, bez wzgledu na wiek, czy przebyte choroby, tak mi mówił ten lekarz, ze kazda kobieta ma do takich badan PRAWO !!, posciemniajcie ze sie niepokoicie ze np. byliscie na imieninach a wiadomo na imieninach sie pije i byłysci w ciazy a nie wiedziałyscie, wiem głupie ale u mnie sie sprawdziło hehe nie wiem co jeszcze, kombinujcie :) takze nie dajcie sie lekarza, proscie o skierowanie i juz, to wasze dziecko !! a jesli nie daj bóg ma np. skrzywienie kregosłupa, gdy sie urodzi to juz bedzie ciezko, ale w czasie ciazy mozna przeprowadzic operacje na dzidziusu powodzenia :) ja sie uparłam i dostałam, pamietajcie to wasze dziecko wasz przyszłosc