Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak mnie ciekawi to

kredyt na panieńskie a potem ?

Polecane posty

Gość tak mnie ciekawi to

Mieszkanie na kredyt wziełam zza panny. Czy ktoś się orientuje czy po ślubie nalezy zgłosic zmiane nazwiska do banku udzielającego mi kredyt i do sądu do ksiąd wieczystych o zmiane danych? czy to jakis koszt będzie i czy moze wogóle nie ma konieczności zmiany w domkumentach nazwiska bo tak samo czy panieńskie czy nowe nazwisko to ta sama osoba. czy wiecie coś na ten temat?

Jeśli ulegają zmianie dane istotne, np. dane osobowe, to należy je zgłosić. Musisz zmienić dokumenty, np. prawo jazdy, dowód odobisty i paszport. Czyli na umowie kredytowej zmieni się nie tylko nazwisko, ale np. nr i seria dowodu tożsamości.

Gość tak mnie ciekawi to
Tak domyslam się ze musze zmienić dowód osobisty i wtedy ban musi o tym wiedzieć, czyli juz umowa kredytowa będzie miała aneks o zmianie nazwiska tak? No OK , a co z sądem ?mam na hipotekę i mam księgę wieczysta założoną, czy tez nalezy powiadomic sąd tam w księgach wieczystych o tym ze mam inne nazwisko?

Gość tak mnie ciekawi to
zadzwoniłam tam i juz wiem. Nalezy oczywiście w sądzie złozyć wniosek i jest jakas opłata do 100 zł, + trzeba dac odpis aktu małżeństwa oczywiście. No i to wszystko. I pewnie tam pozmieniają te dane. no to juz wiemy:)