Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Noaster

Porady mechanika.

Polecane posty

Gość Noaster

Witam jak ktoś potrzebuje pomocy w sprawach samochodów, tzn. coś im dolega a nie wiecie co, to pytajcie napewno pomogę, nudzi mi się w domu a dzisiaj mam wolne od pracy więc chętnie pomogę zamiast bezczynnie siedzieć. Pozdrawiam

Gość na elektronice sie znasz

Gość Noaster
Może być pytanie z elektroniki ale zaznaczam że ma być samochodowa, wal śmiało.

Gość Suzuki Vitara 99 16l
Po zgaszeniu na "gazie" nie odpalał na benzynie ,potem się poprawiło,ale wciąż po odpaleniu na benzynie nierówno chodzi !

Gość Noaster
Jak nic domaga się viagry ...

Gość Zzzrozpaczona
jak sie kochamy na tylnym siedzeniu naszej toyoty, to ugniata mnie w plecy zapięcie od pasów. Jak to zmienić?

Gość na elektronice sie znasz
jakie objawy w samochodzie daje uszkodzona sonda lambda?

Gość jajeczko o tak
mam pytanie jak mozna sie dowiedziec jaki jest olej w skrzyni biegów bo sprzedający mi nie powiedział a ja chciałam wymienić

Gość Noaster
Do właściciela/ki suzuki problem - układ paliwowy przyczyny - nie drożność przewodów paliwowych, zanieczyszczone wtryski (jak dobrze myśle w tym typie jest montowany wielopunktowy wtrysk paliwa), zanieczyszczony filtr paliwa porada - wymienić filtr paliwa, wyczyścić wtryski jest to nie drogie a pomaga, i od czasu do czasu pojeżdzić na paliwie a nie tylko na gazie bo inaczej w układzie paliwowym robi się zastuj, można profilaktycznie wyrególować wtryski układ zapłonowy jest dobry gdyż nic nie napisałeś/aś o problemach z jazdą na włączonym gazie

Gość Noaster
Do "na elektronice sie znasz" kontrolka na desce rozdzielczej pokazuje uszkodzoną sąde lambda, a najlepiej podnieść maskę i od kolektora wydechowego wychodzi właśnie część lambdy uszkodzenie zazwyczaj polega na przepalonym przewodzie wychodzącym z lambdy a często jest on poprostu urwany więc łatwo zobaczyć.

Gość Noaster
Do "jajeczko o tak" bardzo łatwo idz na pierwszy lepszy warsztat podaj markę samochodu typ silnika, rok produkcji itp. sprawdzą w książce serwisowej jaki w danym pojeżdzie ma być wlany olej do skrzynki biegów, ale olej w skrzynce biegów wymienie się raz na 10 lat albo wcale no chyba że skrzynka nawala i coś było w niej kopane.

Gość Noaster
Do "Zzzrozpaczona" zapięcie od pasów można wcisną pomiędzy kanapę a fotel :D heh

Jeżdziłem po różnych mechanikach (jedni rozregulowali mi nawet gaz,inni odcieli starą kleme,a nowa czasem nie styka,serwis w Częstochowie nie umiał dojść co to się tak nagle popsuło ). Dopiero w Opolu młody mechanik z serwisu Boscha doszedł do tego że to regulator dopływu paliwa,ale na razie jezdze na nim,bo poprawiło się na tyle ,że właściwie prawie to jest niewidoczne,a nowy reg. miel tylko w hurtowni z kawałkiem gażnika i chcieli 400zł.

Gość jajeczko o tak
dziekuje za odzew auto jest z 1998 polo 1,4 zastanawiam się nad wymianą oleju poniewaz biegi chodza mi tak troszke za ciężko ale moze to trzeba wymienić linkę

Gość Noaster
Do Suzuki "Vitara 99 16l" na gaźniku powiadasz jest ta suzuka, a spróbuj wyregulować gaźnik, może dysze nie mają dobrej przepustowości i dlatego silnik nie równo chodzi, a ten gaz to jest podłączony do gaźnika czy masz zamontowany bezpośredni wtrysk gazu omijający gaźnik?

Gość Noaster
Do "jajeczko o tak" jeśli biegi ciężko Ci wchodzą do mogą być kilka przyczyn, jedna z nich która zazwyczaj występuje to wyrobione widełki od poszczególnych biegów, olej ma tu małe znaczenie no chyba że już jest kiepskiej jakości i bardzo zgęstniał i trudno koła zębate się zatrybiają, dużym prawdopodobieństwem jest też wyrobiony mechanizm zmainy biegów nic szczególnego a naprawa prosta, które biegi Ci ciężko wchodzą? no chyba że masz problem ze wszystkimi?

Gość jajeczko o tak
jedynka i czasami wsteczny

Gość jajeczko o tak
wydaje mi się ze olej nie może byc kiepskiej jakości auto było serwisowane w niemczech do końca 2005 roku

Monowtrysk-nie ma regulacji !

Gość Noaster
Do "jajeczko o tak" czyli olej wporządku teoretycznie oczywiście, jeśli to jedynka i wsteczny to problem rozwiązany, za wsteczny i jedynkę odpowiedzialny jest w 70% aut ten sam wodzik a nie "widełki" jak napisałem wcześniej (przejęzyczenie), wymiana wodzika element nie duży zajmuje około 2 dni pracy 2 mechaników, tak więc koszty robocizny będą znacznie większe niż cena części, samemu trudno jest coś takiego wykonać bo potrzebne są odpowiednie narzędzia, trzeba wymontować skrzynie rozłożyć ją na części a to troche zajmuje czasu a nerwów co nie miara :)

Gość jajeczko o tak
wielkie dzięki za odpisanie chyba narazie nie będe nic robiła pojeżdże do jesieni i sprzedam

Gość Noaster
jajeczko o tak szerokiej drogi i ciasnych zakrętów życze

przymierzam sie do zakupu peugeota 306 1.4 benzyna, planuje go w przyszlosci przerobic na gaz, jednak przegladajac ogloszenia ten model bardzo rzadko wystepuje z gazem, zaczalem sie zastanawiac czy nei ma jakiegos kruczka ze akurat do neigo z gazem jest problem. Moze on ma plastikowy kolektor i potrzebuje drogiego gazu? niestety nei wiem jak to sprawdzic, a nie moge wygooglac jak to jest w tym silniku. Za opinie o autku tez bede wdziczny (czy czesto gosci w serwisach, czy drogie sa naprawy, co ma slabe, na co zwrocic uwage przy zakupie) Z gory dziki za odpowiedz/rade

Gość Noaster
"Gaźnik Monowtrysk" pełna nazwa, jeśli to napewno to( potrzebna diagnoza) polecam wymianę.

Gość Noaster
Do " niepoprawny politycznie" autko oceniam jako dobre technicznie nie miałem jeszcze z nim do czynienia a to dobrze świadczy o aucie, z gazem nie będzie problemu kolektor jeśli nawet był by plastikowy nie żutuje na założenie gazu, peugeot to droga firma pod względem części ale są zamienniki, ale nie masz się co bać te auta jeśli ktoś o nie dba psują się rzadko, no chyba że ktoś je katuje to i nawet nowe się popsuje wszystko zależy od kierowcy. Autko godne polecenia

Gość Noaster
Muszę wybyć , jak coś to piszcie odpowiem jak wróce, pozdro i niech się autka spisują.

Gość nananka
skoro się oferujesz to i ja skorzystam :D w moim golfie3 czasami jak wrzucam wsteczny słychać taki zgrzyt (mimo że sprzęgło wciskam do końca!) - czy to może być coś podobnego jak u "jajeczko o tak"? jak wrzucam powoli to jest ok ale wiadomo nie zawsze ma się czas na guzdranie :D

Gość jak_zapicowac_lakier
A ja poproszę o krótką instrukcję jak zapicować samodzielnie ryski i dziurki w lakierze. mam stare auto i musiałabym je całe lakierować, wolę pouzupełniać wszystkie ubytki samodzielnie, bo tniej, ale nie wiem jak :)