Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Noaster

Porady mechanika.

Polecane posty

W takim razie ja też mam pytanie dotyczące samochodu .Kilka dni temu po powrocie na przydomowy parking ,widząc że zaparkowałem trochę krzywo chciałem jeszcze raz uruchomić silnik i zaparkować poprawnie .W momencie ponownego uruchomieniu samochodu nastąpiło jakieś zwarcie, które spowodowało ze rozrusznik nie chciał się odłączyć tylko przez caly czas pracował wraz z silnikiem .Musiałem wiec szybko odłączyć klemy z akumulatora aby wyłączyć silnik bo za pomocą kluczyka nie było to możliwe . Na następny dzień gdy chciałem sprawdzić czy nadal będzie rozrusznik pracował wraz silnikiem.... po założeniu klem na akumulator nic się nie wydarzyło . Radość jednak trwała krotko ,gdyż po chwili okazało sie ze samochód chodzi ale tylko wówczas ,gdy kluczyk jest w położeniu 3 tzn...musze przytrzymywać go ręką w pozycji do oporu ,w przeciwnym wypadku gdy puszcze kluczyk i powróci automatycznie do pozycji nr 2 ,czyli tej której powinien znajdować się normalnie ...samochód gaśnie . Moje pytanie brzmi... czy jest to wina rozrusznika, czy stacyjki... z początku byłem pewien ze to rozrusznik ale teraz to już nie wiem .:)

Witam, jeśli chodzi o Twój przypadek to sprawa wygląda następująco, coś stało się ze stacyjką oraz rozrusznikiem, ponieważ jeśli silnik tak jak opisałeś pracuje tylko gdy kluczyk znajduje się w stałej pozycji nr. 3 to rozrusznik powinien być stale zazębiony z kołem zamachowym silnika, gdyż po przekręceniu kluczyka na pozycję nr. 3 rozrusznik zazębia się z kołem zamachowym a po przejściu kluczyka na pozycję nr. 2 koło zębate rozrusznika powraca na swoje miejsce, tzn. jeśli musisz trzymać kluczyk w pozycji nr. 3 to rozrusznik powinien stale pracować wraz z silnikiem(nie napisałeś czy rozrusznik jest zazębiony z kołem zamachowym podczas pracy silnika) jeśli pracuje z silnikiem w tej wymuszonej sytułacji(pozycja nr. 3 kluczyka) to rozrusznik jest dobry bo spełania swoje zadanie a jeśli w pozycji nr. 3 kluczyka rozrusznik rozłącza się z silnikiem tzn. że coś się z nim stało bo powinien pracować wraz silnikiem w tej wymuszonej sytułacji. Ale skoro odpaliłeś silnik to rozrusznik musi być sprawny tylko coś się pogmatwało z elektryką a dokładniej z połączeniem stacyjka - rozrusznik. Moja rada wyciągnąć rozrusznik rozebrać go i wyczyścić, bo powodem tego że nie odłączył się od silnika było to że brud i osad uniemożliwił powrót koła zębatego rozrusznika na swoje miejsce, poprostu rozrusznik się \"zawiesił\" choć istnieje jeszcze możliwość że stacyjka nawaliła i nie podała rozrusznikowi impulsu do roząłczenia z silnikiem. Dlatego też polecam przyjżeć się stacyjce i całemu okablowaniu, tak będzie najlepiej ale zwarcje o którym pisałeś jest mało prawdopodobne gdyż powinno wybić bezpieczniki, tak więc wydaje mi się że rozrusznik nie rozłączył się od silnika z powodu nie sprawnego mechanizmu który przesówa koło zębate rozrusznika(uszkodzenie lub nadmierne zabrudzenie które przyblokowało ten mechanizm) Resumując wyciągnąć rozrusznik sprawdzić i wyczyścić, obejżeć stacyjkę oraz okablowanie.

Ok ....dzięki za wyczerpującą odpowiedz ....jutro spróbuje powalczyć ze złośliwością rzeczy martwych ,.... ewentualnie w razie trudnosci będę musiał skorzystać z pomocy eklektyka .:)

Gość haloo
noaster ,a ja mam taką drobną acz upierdliwą rzecz,a zima się zbliża:( nie działa mi dmuchawa z ciepłym powietrzem,mam starsze punto,jak myślisz ,bedzie to duzy koszt naprawy?? a dwa jakie są sposoby ,zeby nie zamarzaly zamki i drzwi? bo psikacze ze sklepu jakoś nie działają

Witam, moim zdaniem naprawa dmuchawy to niewielki koszt tak mi się wydaje ale pewien nie jestem (zapytaj na najbliższym warsztacie). A co do zamarzania drzwi to polecam posmarować uszczelkę na drzwiach olejem silnikowym może być przepracowany(obojętne) a co do zamków to można popsikać zawczasu WD-40 ale nie daje 100% pewności że pomoże ale lepsze to niż nic.

Gość ...Samotny...

Gość poluś
nie moge włączyc prawie żadnego biegu czasami dwójke i piątke Co może byc powodem tego Prosze o odpowiedz

Gość poluś
mam jeszcze pytanie jaki może być koszt takiej naprawy mniej wiecej

Nie możesz włączyć biegu gdyż coś się pokopało w skrzynce biegów prawdopodobnie synchronizatory się zakleszczają ale możliwe jest też że koła zębate się wyrobiły, lub jest zbyt mały stan oleju i koła zębate nie przesówają się na wałkach wielowypustowych(zatarły się). Jak znam życie to auto o którym piszesz jest po ciekawych przejściach w języku potocznym nazywane jest szrotem, bo taka awaria nie niedzieje się z dnia na dzień tylko ktoś chyba zaniedbał sprawę eksploatacji tego auta. Cena będzie dość duża samo zdjęcie skrzyni i jej sprawdzenie to są już koszta a dolicz do tego wymianę części itp. jeśli to jakiś złom to nie warto a jak jakieś nowe autko tylko coś się poknociło to zapraszam na najbliższy warsztat tam to zobaczą, ocenią i będzie dobrze, pozdrawiam.

Gość poluś
dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

Gość kasiakkkk
Witam!potrzebuje porady.mam passata z gazem.dzis cały dzien nim jezdziłam.postawiłam na 3 godzinki i kiedy wsiadłam znowu nie chciał odpalic.Odpalil dopiero na popych.Na poczatku swieciło sie ładowanie,pózniej juz nie.Co moze byc tego przyczyną.Ps.odpalam zawsze na gazie bo benzyna wycieka ze zbiornika.

Witam, na początku zalecam zrobić ten zbiornik paliwa, bo odpalanie na gazie szczególnie w zimę może okazać się(no prawie na 99%) zabójcze dla silnika,a szkoda go. A co do tego że nie chce odpalić, zalecam sprawdzić układ zapłonowy(świece, przewody wysokiego napięcia, cewka, aparat zapłonowy, akumulator) oraz układ paliwowy w tym przypadku paliwem jest gaz więc sprawdz instalację gazową to tylko ogólniki, wiesz nie widze auta to podaje tylko te rzeczy które zawsze się sprawdza w takich przypadkach, bo może okazać się że np. poluzowała się kostka od podciśnienia ssania (naprawa około 1min) lub inna pierdoła ale tak czy owak te rzeczy trzeba sprawdzić bo najczęściej zawodzą. Napisz co było przyczyną bo sam jestem ciekaw. Pozdrawiam

Gość Poluś
witam chciałam tylko się pochwalic że skrzynia nie jest do wyżucenia ale łożysko poszło igłowe pod synchronizatorem

No widzisz a już myśleliśmy że auto zostanie spisane na straty, a tu niespodzianka heh. Pozdrawiam

Gość liryka7847
up

Gość karinka1976
mam problem a mianowice słychac stuki z prawej strony gdy wjade w dziurę wiem ze to mało klarowne ale... jaśniej tego nie wytłumaczę pozdrawiam

wydaje mi się że powodem tzw. "stuków" są wybiete gumy wahacza ale może też zawiódł amortyzator,spreżyta (ogólnie kolumna makpersona) możliwe też że łączniki stabilizatora padły lub jest luz na łożysku piasty

Gość hej do góry
:))

Gość podnoszeee
zima wstr etna drzwi mi zamarzają i kierownica i wszystko w środku trzeszczy

Gość ***a.r.t.u.r.***
Witam,ja mam również pytanie do Noastera :) otóż kupiłem sensorową blokadę zapłonu i chcę ją zamontować w mazdzie 626 (1992r) .W obwód którego z przewodów w stacyjce mam go wpiąć?czy w zasilający stacyjkę?czy w ten który odchodzi do cewki? nie wiem czy moje pytanie będzie do końca zrozumiałe ale z góry dzięki

Gość ***a.r.t.u.r.***
podnoszę :)

Gość ***a.r.t.u.r.***
czyżby autor topicu już tu nie zaglądał?:(

Gość madzia82
Witam, mam pytanko w mojej Hondzie Civic(1994) barzo skacza obroty dzieje sie to nieregularnie jednak bardzo czesto jaka moze byc tego przyczyna i co powinnam zrobic? Dziekuje za odpowiedz

Artur Twoje pytanie jest dość skomplikowane trudno mi cokolwiek powiedzieć gdyż jest to zadanie dla elektryka.

Madzi powodów może byś tysiące to trzeba widzieć, jedyne co w takiej sytułacji mogę Ci poradzić to wyregulować zapłon, sprawdzić czujnik przelonu powietrza, nie napisałaś jaki to silnik więc napisze dla wszystkich wyczyścić wtryski lub wtrysk, sprawdzić silnik krokowy, w jakich okolicznościach występuje to zjawisko, zimny lub ciepły silnik, więcej szczegółów prosze.

Gość majjkka
halo!!panie mechaniku :) czy pan tu jeszcze zagląa? nic poczekam jedno pytanie mam takie ,czy może miec cos wpływ na to ,ze mi strzasznie mój grat /94 punto/ żre strasznie duzo benzyny /a moze mi sie wydaje? dziennie ok 10 km w te i we wte 10 km =ok200zł/ dwa-jakie auto nabyć tak za ok 14-15 tys? wiem,wiem liczy sie stan ale moze jakies sugestie co do marki ? pozdrawiam

mam suzuki viyare 92rok, jedno punktowy wtrysk 1,6poj. napędzana gazem na luzie silnik gaśnie prawdopodobnie przyczyna żle działająca sonda lambda wymiana sondy niczego niezmieniła , dlaczego tak się dzieje?

mam suzuki viyare 92rok, jedno punktowy wtrysk 1,6poj. napędzana gazem na luzie silnik gaśnie prawdopodobnie przyczyna żle działająca sonda lambda wymiana sondy niczego niezmieniła , dlaczego tak się dzieje?