Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ulka-Krk

Co dobrego z soczewicy?

Polecane posty

Witam! Proszę doradźcie mi co dobrego moge ugotować z soczewicy... proszę o dokładne przepisy dla amatorki ;) Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Będąc we Włoszech polubiłam soczewicę. Jest to tradycyjna potrawa Sylwestrowa i oni wierzą, że gdy jej dużo zjesz w ten dzień to następny rok będzie obfity. Włoskiego przepisu nie pamiętam, ale ja robię tak: gotuję soczewicę w osolonej wodzie, a na patelni zeszkę cebulkę, dodaję pomidory, które podduszę - można dodać troszkę papryki czerowonej lub zielonej. Potem łączę ugotowaną i odcedzoną soczewicę z resztą i doprawiam solą, czosnkiem, papryką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w tej wloskiej potrawie sa jeszcze kielbaski :D :D :D tez nie znam dokladnego przepisu (chociaz mam w domu ksiazke z takowym), ale soczewica ma symbolizowac monety, a kielbaski wiadomo obfitosc :) a oto przepis na badzo smakowita zupe z soczewicy: GRECKA ZUPA Z SOCZEWICY Skladniki: - pol szklanki oliwy z oliwek - 2 duze cebule (pokrojone w kostke) - 2 zemby czosnku (wycisniete lub drobno posiekane) - 2 srednie marchewki (pokrojone w kostke) - 1 szklanka suchej zielonej soczewicy - listek laurowy - litr wody - puszka krojonych pomidorow - lyzka przecieru pomidorowego - lyzka oregano - sol i pieprz - 2 lyzki czerwonego octu winnego - garsc czarnych oliwek bez pestek (ilosc wg. upodoban i stanu posiadania) Wykonanie: 1. W garnku podgrzewamy oliwe i dusimy w niej cebule z czosnkiem kilka minut. 2. Dodajemy marchewke, soczewice, listek laurowy i wode, gotujemy pol godziny. 3. Dodajemy pomidory, przecier, oregano, sol i pieprz, gotujemy 15 mminut. 4. Po ugotowaniu dodajemy ocet i wrzucamy oliwki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lcd
PAPRYKA NADZIEWANA papryka żólta "szpiczasta" ok. 10 szt. 15 dkg ryżu 15 dkg soczewiczy 2 cebule 2 zabki czosnku 1 ostra papryka 1/2 szklanki kukurydzy oliwa sół, pieprz cebulę, czosnek i papryczkę podsmażyć na oliwie, dodać ryż wymieszny z soczewicą podsmażyć, podlać bulionem, ugotować, dodać kukurydzę przprawić, nałożyć do papryki, udusić z dodatkiem pomidorów lub upiec w piekarniku - ok. 40 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Można zrobic tzw. Fakies (nie wiem jak to sie pisze po grecku) ale zaraz po musace była to moja ulubona potrawa. Namaczasz soczewice. Najlepiej zostawic na noc. Gotujesz w osolonej wodzie. Odczedzić. Robisz sos pomidorowy. Szybka wersja dla zapracowanych to (koncentrat pomidorowy w słoiczku, kilka łyżek stołowych ketchupu łagodnego, troche wody + przyprawy czyli sól, pieprz, sok z cytryny, cukier (koniecznie!), bazylia, oregano, gałka muszkatowłowa itp). Zrobićoso w miarę gęsty (jak gęsta śmietana). Dodać kilka łyżek sosu do ugotowanej i odśczonej soczewicy i wymieszać. Sos na tylko oblepiać soczewice a nie w niej pływać!!! Dlatego nie przesadzc. Dla fanów dań mięsnych można dodać podsmażoną kiełbaske i boczek. Palce lizać!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zrób pierogi
z nadzieniem z soczewicy. kiedys jadłam PYCHA :))) niestey nie mam przepisu :((

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witam, to może ja też coś dopiszę gołąbki z soczewicą, soczewica moczona całą noc, gotowana mielona i przyprawiana do smaku według uznania, zawijana w liście kapusty, najlepiej włoskiej, do tego sos pomidorowy.... i pychota!!!! kotlety mielone z soczewicy.... dobre naleśniki z nadzieniem z soczewicy... super

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×