Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blue fish

TARCZYCA-BADANIA

Polecane posty

Gość blue fish

czy badanie na poziom hormonow tarczycy sa platne? chodzi mi o T3 i T4

To prawda - gdy dostaniesz skieroanie od lekarza \"państwowego\" sa bezpłatne. Ale tylko jedno badanie jest bezpłatne - za drugie i kolejne musisz zama zapłacic. Sugeruję skierowanie na usg tarczycy (koszt ok. 60 zł - więc dość drogo) a samej zapłacić za badanie FT3 czy FT4 (koszt 1 badania ok. 15 zł.)

To prawda - gdy dostaniesz skieroanie od lekarza \"państwowego\" sa bezpłatne. Ale tylko jedno badanie jest bezpłatne - za drugie i kolejne musisz zama zapłacic. Sugeruję skierowanie na usg tarczycy (koszt ok. 60 zł - więc dość drogo) a samej zapłacić za badanie FT3 czy FT4 (koszt 1 badania ok. 15 zł.)

A wiesz, że nie wiem ;) Możesz spróbować - ale czy w karcie nie będzie zapisane, że dostałaś skierowanie? Ja chodzę do endokrynologa i to on mi wypisuje skierowanie. Ale gdybym tak poszła do ogolnego... :D

W jakimś wątku czytałem, że lekarz rodzinny może przepisać badania tylko na TSH ... pozostałe może zlecić tylko endokrynolog ...

Gość blue fish
tak wlasnie teraz przyszlo mi do glowy z ta karta ;) dzieki za odpowiedzi, pozostaje udac mi sie do endokrynologa

Gość mada.g
skierowanie na usg tarczycy ponoć możesz dostać jedynie od endo... Rozmawiałam dziś na ten temat ze swoim lekarzem rodzinnym i powiedział, że oni nie mogą "zrobić wpisu" Podobnie ze skierowaniem na badania krwi, nasz lekarz rodzinny może jedynie wypisać na TSH - co śmieszne - skierowanie to jest honorowane tylko w moim ośrodku zdrowia, jeżeli pójdę zaszczepić się np do szpitala, tam już nie obowiązuje skierowanie - płacisz. Śmiechu warte!!! W szpitalu - usg tarczycy kosztuje 60 zł (Wejherowo - woj. pomorskie), u mnie w ośrodku natomiast - 40 zł. Komplet badań krwi na tarczycę - 140 zł (jeszcze jakieś 2 miechy temu było 120 zł) Przerąbane być chorym, do specjalisty kolejki milowe więc zanim już bym się do niego dostało można wykitować, dlatego wiem że i tak prywatnie będę chodzić, ale wcale mnie to nie cieszy!!! Wolałabym mieć prywatną służbę zdrowia , wtedy mój budżet byłby większy, ja a wiedziałabym za co płacę !!!

Gość nie chłopak
skierowanie na T3 i T4 może wypisać też ginekolog, wiem, bo nie dawno mi wypisywał. Poza tym ja mam kontrolne badania na tarczyce co pół roku TSH i co rok T3 i T4 i na każde dostaję skierowanie. Usg tarczycy u mnie w szpitalu 30 zł :)

Gość nie chłopak
a badania prywatnie w szpitalu TSH 20 zł, T3 20 zł, T4 20 zł.

Gość lekarz rodzinny moze cie skier
tylko na TSH i ewentualnie na USG tarczycy.

CZY LEKARZ OGÓLNY MOŻE WYPISAĆ SKIEROWANIE NA BADANIA: INSULINA, FT4, FT3, USG TARCZYCY. PROSZĘ O ODPOWIEDZ

Gość dokladnie lekarz rodzinny
moze zlecic tylko USG tarczycy i TSH ...

CZY LEKARZ OGÓLNY MOŻE WYPISAĆ SKIEROWANIE NA BADANIA: INSULINA, FT4, FT3, USG TARCZYCY. PROSZĘ O ODPOWIEDZ

Nie wiem jak insulina (w ogóle to jest takie badanie?) ale na pewno na USG tarczycy i na hormony poza TSH lekarz rodzinny nie może dac skierowania, nie ma do tego uprawnień. Potrzebny jest ginekolog lub endokrynolog, w przypadku USG tarczycy pewnie tylko endokrynolog

Ja osobiście takie skierowanie dostałam i nie musiałam badania wykonywać na własną rękę. Dodatkowo lekarz zasugerował mi że powinnam wykonać sobie badanie genetyczne na obecność mutacji w genie odpowiedzialnym za raka tarczycy. Po namyśle zdecydowałam się i przebadałam się w zdrowegeny.pl. Niestety tak jak przepuszczał lekarz, wykryto u mnie wadliwy gen, dlatego teraz częściej muszę chodzić na kontrole lekarskie. Teraz planuję zrobić to badanie również mojemu synowi

Gość gość
Jak jesteście z Warszawy to polecam Wam to centrum medyczne - http://krajmed.pl/badania-usg , możecie u nich wykonać kompleksowe badania tarczycy.

Gość gość
W centrum medyczny Krajmed - krajmed.pl wykonują diagnostykę badań tarczycy - usg, biopsję. Wszystko na miejscu, w obecności lekarza, centrum jest naprawdę dobrze wyposażone. Ja u nich zawsze robię wszystkie kontrolne badania.

Gość gość
Jeżeli macie podejrzenia, że z waszą tarczycą jest coś nie tak, lepiej nie zwlekać z badaniami. Nawet jeżeli będzie trzeba za nie zapłacić. Wszystkim z Krakowa mogę polecić przychodnię www.seneko-med.pl, w której wykonują badania tarczycy.