Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dlaczego......

Dlaczego Kościół zabrania seksu przedmałżeńskiego?

Polecane posty

Gość według kościoła katolickiego
do-----------------------dziewczyna z perłą Mąż wie, bo jest w tym wypadku takim samym cudzołożnikiem jak ja :-) I jakoś to nam za bardzo nie przeszkadza a wręcz odwrotnie, wiedzieliśmy że również po ślubie będzie tak samo jak przed

Gość dobre to
Jestecie zabawni :D Jedynie prawdziwi i niezakłamani na tym forum, dobre:D

przynajmniej nie mowie ze jestem katolikiem kiedy olewam zasady tego kosciola :) zlotko ;)

Gość dobre to
a kim jestes? Chodzącym sumieniem kazdej osoby, ktora łamie zasady Koscioła, hehe.. no dobre:D

Wiele tak zwanych \"katolików\" to hipokryci. Twierdzą, że nimi są, ale nie postępują zgodnie z wytycznymi Kościoła Katolickiego. To tak, jakby ktoś mówił, że jest wegetarianinem, ale od czasu do czasu, kiedy ma na to ochotę, jadł też mięso. :(

Gość dobre to
machos poczytaj Wasze wypowiedzi od poczatku;)

Gość dobre to
machos - mam nadzieje ze... NIE:p:p

dobre to: Ja wiem co pisałem. Ale co innego zwracać uwagę na pewne rzeczy a co innego uważać się za czyjeś sumienie. Weź wyluzuj..

Gość dlaczego......
Ale powiedzcie mi, dlaczego miałoby to bc łamanie 6 przykazania? "Nie cudzołóż" znaczy- nie zdaradzaj męża/żony z kochankiem/kochanką. A jeśli ktoś nie ma męża/żony, to nikogo nie zdradza. Poza tym - skoro przed ślubem uprawia się seks z tą samą osobą, za którą w przyszłości się wyjdzie za mąż/ożeni, to o co tu tyle hałasu się robi? Przyznam, że akurat tego stanowiska Kościoła nie rozumiem i nie zgadzam się z nim. Jeszcze w kwestii tego, ze dla Kościoła seks służy tylko prokreacji- to nie prawda. Ma on również umacniac więzi między partnerami. Dlatego nie rozumiem, co tu zakazywac.

Gość dobre to
bardziej niz seks przed slubem, razi mnie brak szacunku do drugiego człowieka i zycie duchowe na poziomie zerowym:O To mnie razi. Kwestia seksu czy zabezpieczania sie jest intymna i delikatna, dlatego nie praktykuje spowiadania sie z niej. Moja decyzja, moj los.

Gość dobre to
"Taa, jestem katolikiem ale coś mi nie opdowiada to grzeszę, a potem spowiedz i szafa gra Dresiarze, twardziele którzy biją żony, gangsterzy itp.. wszyscy to katolicy" To chyba Twoja wypowiedz?:) Schemacik. Ogolniki. Generalizacja. Daj spokoj, juz bardziej wyluzowana nie moge byc:P:P

Gość dlaczego......
"nie cudzołóż"= nie wskakuj co cudzego łoża z cudzą żoną/mężem- it's simple ;-)

dobre to: owszem to jest schemat, ale niestety wiele psób w niego wpada. Znam osbiście takich. A generalizowanie, schematy i stereotypy? Niestety, zeby zrozumieć choć trochę świata to trzeba uogólniać. Na świecie jest 6 mld ludzi, jak nie lepiej, i nie ma siły zeby każdy przypadek z osobna traktować :P

on tylko powiedzial to do czego sami sie nigdy nie przyznacie :) ze jestescie hipokrytami ;) tylko to .... wiem ze katolicy ciezko przyjmuja takie prawdy ale trudno... bawi mnie to hehehe

Gość dobre to
idziesz na łatwizne:P:P Zawsze jest siła:D Oczywiscie generalizowanie pomaga nam poukładac nasz swiat. No i niektore schematy az wołają o pomste do nieba:D

Nie przemawia do mnie ten zakaz... ludzie się wiążą małżeńskim sakramentem, potem zdradzają, rozwodzą więc co za różnica czy przed czy po...:o Poza tym księża się bzykają, molestują... no sorry, ale nic im do mojego seksu :P

Gość dlaczego......
"Seks przed ślubem jest grzechem zdrady ponieważ wyjść można potem za inną osobę. Wtedy ten mąż czy żona są zdradzeni."--- nie rozumiem tego rozumowania, ale ok. Niech Ci będzie, że są zdradzeni, chociaż zdrada dla mnie, to jak świadomie oszukujesz partnera, z którym jesteś. I to już byłby dla mnie grzech. A powiedz w takim razie, co wtedy, jak kochasz się przed slubem z osobą, z którą się potem żenisz?????

\"Kwestia seksu czy zabezpieczania sie jest intymna i delikatna, dlatego nie praktykuje spowiadania sie z niej. Moja decyzja, moj los.\" hehhe o tym mowilem a co do naszych wypowiedzi to troche mnie to zastanawia dlaczego jestesmy atakowani za SWOJE OPINIE....po co zakladac topik jesli maj sie tu tylko wypowiadac pseudo katolicy ???

dobre to: nic nie poradzę :( taką już sobie wyrobiłem kulturę myślenia, opartą o stereotypy :D

Gość dobre to
Gruby - mnie bawi co innego, ale tez mam ubaw:p A Wy w Co/Kogo wierzycie zatem? Jesli oczywiscie mozna zapytac:p

Gość dobre to
machos - nie uzalaj sie, tylko ... pomysl:P:P Zartuje:) Oczywiscie, swiat rzadzi sie stereotypami i chocbym nie wiem jak tolerancyjna była, to i tak juz mamy to wypracowane w naszych głowach przez istniejace społeczenstwo. Dyskusja na inny temat, pewnie bardziej ciekawszy niz seks przed slubem:P

Gość dlaczego......
Widzę, że jak brakuje argumentów, to się wykręcamy szatanem. No dobra, masz prawo tak myśle. Tylko szkoda, że nikt nie umie odpowiedziec na proste pytanie.

Gość według kościoła katolickiego
do Waleta------------------------ akurat w moim przypadku my jesteśmy dla siebie czyści. Oboje przed ślubem byliśmy tylko ze sobą, więc w praktyce nikogo nie "zdradziliśmy". Nie każdy ma kilku czy kilkunastu partnerów jak tu można poczytac przechwałki na forum. Dla siebie byliśmy pierwsi i jedyni i tak pozostało. Ponadto ten zakaz kościoła był dobry wtedy, kiedy baaaaaaaaaaaaaaardzo młodzi ludzie wychodzili za siebie wyłacznie dlatego, żeby legalnie (według przykazań kościoła) kochać się w pełnym tego słowa rozumieniu. Człowiek ledwo się poznał i zaraz ślub, bo chciał seksu. A co, jeśli związek trwa np 10 lat, po szkoła, studia, nowa praca, brak perspektyw na mieszkanie. Tyle lat, to co najwyżej zakonnik wytrzyma i tez niekoniecznie :-)

ja w co wierze.... nie ma nic pewnego na swiecie dzieki temu nie mam dylematow moralnych...z pewnoscia nie w to co Wy ;) o ile jeszcze je maja katolicy bo jak czytam to wide ze juz sami swoje zasady stworzyli hehehe :)

Walet, a chodzenie do wróżki to nie jest sprawka szatana ?! Przecież Kościół nie uznaje wróżek

Gość dobre to
Moze powroci?:D

Gość dobre to
to było do machos :classic_cool: