Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawska ela

Mebel do renowacji.

Polecane posty

Gość ciekawska ela

Otrzymałam w spadku stary mebel po babci. Jest już trochę podniszczony (np ubytki drewna, korniki) i konieczne jest odnowienie. A jako że wprowadzam sie niedługo do własnego mieszkania, to bardzo chciałabym go u siebie postawić. Ale nie mam pojęcia ile może kosztować renowacja? Czy wogóle to jest coś na moją przciętną kieszeń nauczycielki? Czy warto się w to bawić? Jeżeli ktoś z was może mi udzielić jakichkolowiek informacji w tym temacie lub podzielić sie doświadczeniem z odnawianiem staroci będę bardzo wdzięczna. :)

Koniecznie oddać do renowacji ;) Bardzo lubię stare meble, nie mogłam więc napisać inaczej. Renowacja tania nie jest, ale i tak warto.Jasne, że inaczej kosztuje renowacja szafy a inaczej fotela. Trudno doradzić coś więcej, bo niewiele napisałaś. W najgorszym wypadku, gdy się nie zdecydujesz odnowić, możesz oddać do sprzedaży w sklepie z \" antykami\", nawet nie odnowiony.

Aha, jeśli nie jest możliwa ocena kosztów przez renowatora na miejscu ( tak jest najlepiej ), zrób zdjęcie i sama pojedź do renowatora. Przynajmniej uzyskasz wycenę \" mniej - więcej\"

Gość jamnik 123
W naszym mieście renowacja kredensu kosztuje około 1500zł. Zalezy jeszcze od zakresu zniszczeń. jeżeli nie jest bardzo zniszczony, mozna spróbować samemu. Trzeba tylko wiedzieć, ze należy , w miare możliwości, wymienic jak najmniej . środki na korniki sa ogólnie dostepne a firmy derakcyzacyjne moga zagazować taki mebelek ( na wolnym powietrzu)

Gość jamnik 123
Mozna w necie znaleźć różne ksiązki na temat renowacji.

Czasem renowacja przekracza możliwości renowatora-amatora . Np. w mojej pensjonarce uszkodzone są witrażyki osadzone w drzwiczkach, brakuje także części ozdobnych listewek - im dłużej patrzę na ten mebelek, tym bardziej mina mi rzednie...:( Jeśli Twoje \"dziedzictwo\" wymaga tylko wyszlifowania, zabicia drążącego inwentarza i pociągnięcia czymśtam (lakierobejca, wosk), to spokojnie możesz się rzucić na tę robotę ( do końca wakacji na pewno zdążysz). Satysfakcja gwarantowana! Nie sprzedawaj za żadne skarby!!!!! Przyjdzie taka chwila, że naplujesz sobie obficie w brodę!!!!

Gość ciekawska ela
Mój staroć nadaje się tylko do fachowca - renowatora. Stąd moje pytanie o cenę takich zabiegów. Jest to drewniana szafa o wysokości ok170cm (b.ciężka). Od środka wykładana była juz ... tapetą w kwiaty (!), brakuje obu drzwi a w tylnej ścianie ma dziurę, która pewnie trzeba załatać albo zwyczajnie wstawić nową. Dodatkowo zjedzona jest mocno przez korniki. Pozostałe po nich "kanaliki" trzeba czymś wypełnić, żeby znośnie to wyglądało. Mam ambicję zrobic z tego mebel z podświetlanym wnętrzem, szkalnymi drzwiczkami i wstawić do salonu. Zdjęcia tego mebelka już od dawna nosze w cyfrówce, ale... nie mam komu ich pokazać! Spytać o poradę - czy to sie nadaje do renowacji czy lepiej kupić nowe-postarzane? No i ile to może w przybliżeniu kosztować? ...

Elu, gdybyś była z okolic Łodzi, mogę dac namiar na konserwatora. Zdjęcie możesz pokazać w sklepie z \" antykami \" , jestem pewna, że polecą Ci jakiegoś konserwatora. Może nawet na innym meblu zobaczysz efekt jego pracy. Będziesz mieć kontakt, pojedź do pracowni, pokaż zdjęcie. Taka wycena pracy, choć wiadomo, że mniej - więcej , nie kosztuje. Jeśli zaakceptujesz tę cenę, zaproś go, by obejrzał na miejscu. Plecy szafy raczej do wymiany.Dziurki po kornikach zlikwiduje fachowiec. Możesz mebel np. przyciemnić lub rozjaśnić. To duża przyjemność , taka metemorfoza mebla.

Gość ciekawska ela
Cóż, nie jestem z Łodzi - Podlasie to moja kraina. :) Chyba tak właśnie będę musiała zrobić - pójść do sklepu z antykami i popytać. Jeden adres już znam. Póki co, szafa dalej stoi w ciemnym zakamarku piwnicy...

witam :) nie wiem czy ktoś słyszał o tej firmie ale mają bardzo ładną stronkę i ładne fotki w galeriach. www.antyk-styl.eu/produkcja.html

szkoda, ze taki stary temat, bo moja siostra ma gdzies namiary na dobrego specjaliste gdzies z Podlasia, szafe nadgryziona przez korniki i z ubytkami doprowadzil do takiego stanu, ze buzia mi sie otworzyla :D :D

Gość gość
to będą niewielkie koszty jeśli renowacji podejmiesz się samodzielnie. Zacznij od zakupu materiałów szlifierskich i ściernych. Znajdziesz je na pewno w www.sklep.hart-metale.pl/ potem jeszcze tylko preparat chroniacy mebel, drewno i lakier. To cale koszty, a z odnowa na pewno poradzisz sobie bez problemu.

Gość gość
Na Warszawskich Targach Antyków jest punkt, gdzie można oddać meble do renowacji, są tak prawdziwi fachowcy. Ja oddałam do nich starą komodę i teraz wygląda rewelacyjnie! Tutaj poczytajcie sobie więcej o tym miejscu: http://www.antyki-bronisze.pl/usluga/Renowacja .

Gość Tapicekie42
Możesz spróbować też sama renowacji ja tak zrobiłem na internecie jest dużo poradników jak to zrobić a materiały możesz kupić na przykład http://www.tapicerskie.com.pl/

Gość alanah

Ja bardzo lubię sama odnawiać meble. Nie dość, że nie wydaję na nowy mebel, to jeszcze mam mebel unikatowy no i jaka satysfakcja, że sama coś takiego wykonam. Jak chcecie sami odnawiać to mogę wam doradzić, że wspaniałe materiały i różne przydatne rzeczy jak kleje, okucia tapicerskie, sprężyny i całą resztę znaleźliśmy w hurtowni tapicerskiej www.artmeb.pl/ Mają tam dobre zaopatrzenie.