Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Saraaa

Chcialabym porozmawiac z Zydem,bywaja tu tacy??Odezwij sie

Polecane posty

Gość Saraaa

Chcialabym porozmawiac z Zydem,bywaja tu tacy?? Mam wiele pytan odnosnie kultury i religii

Gość bywają
...ale zaraz sobie idę. Słucham cię.

Gość Saraaa
Witaj,jestes Zydem,czy tylko jestes zainteresowany tematem? Mi bardzo zalezy porozmawiac na tematy religijne glownie,ale nie tylko.

Gość bywają
Jestem Żydówką, ale ateistką. Pewną wiedzę mam. Mam też mało czasu, niestety, toteż pytaj szybciutko ;) - a przy okazji zapoluj na forum na Free Willy, o ile się nie mylę, ona również ma pochodzenie żydowskie.

Gość Saraaa
Super....To moze wpadnij na ten topik czasem bede miala z kim porozmawiac.Wiesz bardzo interesuje mnie,jak wy...."ci wybrani przez Boga"nazywacie Go.Ja wierze w Boga Jehowe,choc nie jestem Swiadkiem Jehowy.Powiedz mi czy w biblii chrzescijanskiej,prawidlowo nazywaja Boga w starym testamencie tj.Jahwe?? I kim jest dla was tj.Zydow Jezus Chrystus?? ;-)Pozdrawiam serdecznie

Gość Saraaa
A tak na marginesie to nie przypuszczalam ze wsrod Zydow sa ateisci,hehe moze to glupie z mojej strony,ale...jak mozesz nie wierzyc w Boga,wy jestescie korzeniami juz z natury......wasi przodkowie mieli takie szczescie,bo ich Bog wybral.

Gość ja tez przy okazji spytam
O ile jestes Zydówka " ujawniną" i o ile mieszkasz w Polsce , interesuje mnie, czy spotykasz sie z nietolerancja\\, a jesli tak, to w jakiej formie?

Gość Saraaa
Szkoda ze tylko z nicku :(

Gość bywają
Ortodoksyjny Żyd nie napisze nawet "Bóg" a np. B-g. Imię brzmi Jahwe, owszem, ale tego imienia się nie wymawia. Nie uznajemy Jezusa i nie czcimy go.

Gość bywają
Nietolerancja rzadko mnie spotyka, moi znajomi są tolerancyjni, na szczęście. Ale kiedyś dostałam w zęby od skinów, jeszcze w ogólniaku. Mam bardzo charakterystyczne nazwisko. Można być ateistą, oczywiście ;) Żyd to również narodowość, nie tylko wyznanie.

Gość Saraaa
Ale uzywacie calego starego testamentu?tj.Zachariasza i innych prorokow czy Przypowiesci itd.A tam przeciez juz pisze o Jezusie.. A kim jest dla zydow Jezus?Tylko uzdrowicielem czy wogole nikim?

Gość Saraaa
Ja bardzo chcialabym miec kontakt z Zydem,nie uwazam,aby ich "gnebic",wrecz przeciwnie,dla mnie niezrozumiale jest jak ludzie moga byc tak wredni... Chcialabym porozmawiac z jakims,ktory szuka drogi do Boga.

Gość ja mam pochodzenie zydowskie
ale jestem srednio zorientowana w temacie :o

Gość Saraaa
A nie znacie kogos,lub jakiejs stronki w necie gdzie znalazlabym chetnych na te tematy?;-)

Gość bywają
Podstawą jest Pięcioksiąg, ale judaizm ma wiele odłamów. Możesz choćby na Wikipedii poczytać, są szczegółowo omówione. Oprócz tory jest jeszcze Talmud. Moja rodzina w Jezusa po prostu ni wierzy.

Gość ee tamm
ciekawy temat. z przyjemnoscia poczytam ..

w Jezusa jako mesjasza Zydzie nie wierza, oni caly czas czekaja az nadejdzie ich mesjasz, uwazaja sie za narod wybrany ;)

Gość Saraaa
To tak jak wszedzie,wsrod chrzescijan rowniez jest mnostwo odlamow,...masakra,to jest straszne bo czlowiek nie wie co jest prawda a co wymyslem ludzkim:-(

Saraaaa czemu tak Cie ten temat ciekawi? :)

Gość Saraaa
ja mam pochodzenie zydowskie----->to skoro nie jest mesjaszem,to kim? I dlaczego nie? Skoro caly swiat poganski(prawie caly) uznal tego ZYDA za najwiekszego czlowieka wszechswiata,jest tak wywyzszony,to dlaczegoz sami Zydzi go nie uznaja??? Z reszta rowniez apostolowie byli zagorzalymi zydami,a poszli za Jezusem.

Zydzi uwazaja Jezusa za zwyklego czlowieka a nie za zbawiciela :o

Gość ee tamm
ale jest on postrzegany np jako apostol? czy jeszcze ktos nizej?

kurcze, nie mam pojecia ;)

Gość Saraaa
Powiem ci czemu poniewaz od dluzszego czasu,szukam drogi,wierze mocno w Boga z dnia na dzien coraz bardziej,rozmawiam ze Swiadkami Jehowy z katolikami ,ale nie zgadzam sie z wieloma sprawami odnosnie tego jak sie ma nauka do biblii. Ja czytam biblie i (mam nadzieje)ze zaczelam z niej duzo rozumiec wiem ze zydzi mimo wszystko ze Bog ich pokaral"do dzis",to jednak ma dla nich swoje miejsce. Dlatego chcialabym bardziej poznac spojrzenie takich wlasnie ludzi na sprawy religijne,bo powiem ci szczerze ze tak jak zyje na mojej drodze jeszcze nigdy nie zawital Zyd.........a szkoda.Wiec sama teraz szukam :)

Gość Saraaa
ech tam....wilkopedie to ja juz przerabialam i mam wiele ciekawszych stron,ale ja chce pogadac a nie poczytac.......hehe;-)

Gość a czy choc jestes ateistka
obchodzisz jakies swieta żydowskie chocby w częsci? tak jak np ateisci z chrzescijanskimi korzeniami Wigilie? Chocby przez sentyment? Czy przestrzegasz koszernosci a jesli tak, to praktycznie jakto wyglada? O ile wiem, to kobietanie moze dotknac przygotowanych potraw gołą reką? czy dobrze mysle? Czy masz jakies obawy, gdy widzisz antysemityzm u Wszechpolakow? Czy cie to boli i dotyka, czy tez starasz sie byc ponadto? A czy twoi rodzice, inne pokolenie, czuli sie kiedys w jakims stopniu dyskryminiwanie w powojennej Polsce? Czy jestes dumna ze swoich korzeni, czy tez wolalabys ,zeby sie nie urodzic Zydowka z takich czy innych wzgledów(ew jakich?) Przeparaszam za wscibstwo, ale forum jest anonimowe, dlatego pytam.

Gość Saraaa
A czy wy zdajecie sobie sprawe z tego ze wszelkie proroctwa,ktore sa zawarte w Biblii chrzescijanskiej,odnosnie dni konca,sa zwiazane glownie z tym co dzieje sie w Izraelu?? Caly swiat,ci ktorzy wierza w to co pisze w Biblii w tej chwili obserwuje uwaznie co sie dzieje z Izraelem...