Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Saraaa

Chcialabym porozmawiac z Zydem,bywaja tu tacy??Odezwij sie

Polecane posty

Gość ja mam pochodzenie zydowskie
ja Ci niestety wiele nie powiem bo nie znam sie na kwestiach religijnych :o bylam wiele razy w synagodze czy w gminie na roznych swietach zydowskich ale raczej z ciekawosci, chcialam sama zobaczyc jak to wszystko wyglada ;)

Gość Saraaa
szkoda...ale milo ze moglam choc poznac(choc anonimowi),a pogaac na inne tematy mozemy rowniez jak najbardziej:-)

Gość do Saryy
a gdzie w Biblii sa odniesienia do tego.co sie dzieje teraz w Izraelu? Bo nie jestem biegla? Mozesz cos zacytowac?

Gość ja tezzz
jestem ciekaw,to faktycznie interesujace.

Gość ja mam pochodzenie zydowskie
ja chetnie pogadam ale pozniej, teraz musze leciec, papa :)

Gość ja tezzz
Zachariasza,Ezechiela,Joela proroctwa i wiele innych. Wiele pisze o gorach Izralelskich,aby tam szukac schronienia w dniach konca itp.Pisze o tym co sie mialo dziac w Izraelu i Ziemi Swietej w dniach konca.

Gość Saraaa
O wlasnie rowniez mialam to napisac. Jesli chcesz moge podac dokladniej tylko poszukam

Gość do Saryy i innych
A czy duzo juest w Polsce czynnych synagog? Wiem ze jest w Krakowie, pewnie wWarszawie i w bialowstockiem, Ale np w Gdansku wiem,ze jest gmina zydowska, a o synagodze nie slyszalam. To gdzie sieludzie spotykaja? czy nabozenstwa sa w sobote? Czy kazdy ( nie Zyd) moze na nie przyjsc? Czy wymaga sie tam jakiegos specjalnego . charakterystycznego dla tej wlasnie swiatyni zachowania/ubrania? Tzn gdybym tam poszla?

Gość do Saryy i innych
no wlasnie, ja wiem,ze sa poproctwa, ale chodzi mi o te,z ktorych mozna wywniooskowac ,ze dotyczy akurat konkretnie naszych czasow, Gdybys mogla cos przytoczyc, bylabym wdzieczna.

Gość Saraaa
Joela3:1-8 ) A potem wyleję mojego Ducha na wszelkie ciało, i wasi synowie i wasze córki prorokować będą, wasi starcy będą śnili, a wasi młodzieńcy będą mieli widzenia. (2) Także na sługi i służebnice wyleję w owych dniach mojego Ducha. (3) I ukażę znaki na niebie i na ziemi, krew, ogień i słupy dymu. (4) Słońce przemieni się w ciemność, a księżyc w krew, zanim przyjdzie ów wielki, straszny dzień Pana. (5) Wszakże każdy , kto będzie wzywał imienia Pana, będzie wybawiony; gdyż na górze Syjon i w Jeruzalemie będzie wybawienie - jak rzekł Pan - a wśród pozostałych przy życiu będą ci, których powoła Pan. (6) Bo oto w owych dniach i w owym czasie, gdy odmienię los Judy i Jeruzalemu, (7) zgromadzę wszystkie narody i sprowadzę je do Doliny Józafata, i tam się z nimi rozprawię z powodu mojego ludu i mojego dziedzictwa, Izraela, ponieważ rozproszyli je między ludy pogańskie i podzielili mój kraj. (8) O mój lud rzucali losy, dawali chłopca za ladacznicę, a dziewczynę sprzedawali za wino, aby pić. To tylko namiastka,jest tego cale mnostwo.

Gość Saraaa
Ja nie powiem gdzie sa synagogi itd,bo sama nie wiem,ale mam nadzieje ze znajda sie tu jescze osoby ktore maja wiecej wiadomosci

Gość nie jestem
... Żydem, ale trochę się orientuję. Mogę Ci polecić forum http://fzp.jconserv.net/index.php Tylko, zanim zaczniesz pisać, poczytaj dostępne topiki, bo widać, że niezbyt się orientujesz w tematyce i łatwo będzie o gafę. Pozdro.

Gość Najszybciej nauczyś się
w Libanie i Palestynie o Narodzie Wielkiego Niszczyciela! :D

Gość ale takich proroctw jest duzo
dlaczego mialy by sie odnosic akurat do tego, co dzieje sie teraz, przeciez w historii wciaz byly wojny i bezprawie . I beda dalej