Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ultrasonograf

jak czesto usg w ciazy?

Polecane posty

Gość ultrasonograf

ja jestem w 4 tym miesiacu ciazy i niestety badz stety mam juz 4 takie badania za soba.Tymczasem nie wiem czy do konca to dobrze..

Spokojnie, ja przez całą ciążę miałam 12 razy i nic się nie stało. To nie jest szkodliwe:) A jak trzeba z jakiegoś powodu częściej kontrolować stan Maleństwa to wręcz niezbędne....

Gość Axaa
Jeśli jest potrzeba, to ró. Towarzystwo Ginekologiczne nie zaleca więcej niż 4 USG w ciągu ciąży, chyba że ma miejsce jakieś powikłanie czy patologia.

Jeżli nic ci nie jest to ogranicz badania do potrzebnych tylko. Dlatego że nikt jesze nie udowodnił że są szkodliwe, ani też że są nieszkodliwe. Co innego jeżeli coś jest nie tak z dzieckiem wtedy ryzyko uszkodzeń płodu przebija kozyśc pomocy.

Gość Axaa
Zgodzę się. Tylko dziwi mnie, że niektóre dziewczyny szczycą się tym, że np. miały 7 usg w ciągu 4 miesięcy. Dziecko naprawdę to czuje, zwłaszcza takie maleńkie, nie trzeba go bez powodu niepokoić.

Gość a dlaczego tak duzo usg
a dlaczego tak duzo usg? ja jestem w 15 tygodniu, mialam 2 ale drugie bylo z mojej inicjatywy, moja gin nawet o tym nie wie... a nastepne bedzie w 22 tygodniu i tuz przed porodem...

Gość ultrasonograf
ja chodze raz w miesiacu do gina i on za kazdym razem mi robi-przeciez to specjalista i nie powinnam podwazac jego decyzji.Ale z drugiej strony nic sie złego nie dzieje z ciżaza i moze zapytac go czy nie przesadza..?

Ja miałam tyle razy usg ze względu na to, że ciąża była zagrożona i trzeba było stale kontrolować stan dziecka i łożyska. Po prostu czasami badanie usg jest niezbędne, ale fakt sama tak po prostu nie robiłabym na pewno tyle razy, bo mimo, że nie szkodzi to jednak podczas każdego badania widać, że Maleństwu wcale się nie podoba więc po co dodatkowo je niepokoić jak nie ma potrzeby...

Ultrasonografie, lekarze na ogół jak mają w gabinecie usg to robią je przy każdej wizycie, na ogół są to króciutkie badania, sprawdzają akcję serca i wielkość płodu i po sprawie. Taki dłuższe i dokładniejsze są rzadziej. Nie wiem czy u Ciebie też tak jest. Nie martw się i zaufaj lekarzowi, wie co robi.

Gość Moniś D
ja jestem teraz w dziesiatym tygodniu ciąży mam już dwa usg za sobą.Pierwsze było robione za wcześnie i dopiero drugie potwierdziło ciążę.Szesnastego idę do lekarza zastanawiam się czy będzie mi robił usg wiem że chyba nie powinien ale z drugiej strony chciałabym żeby je zrobił bo chciałabym wiedzieć że z dzieckiem wszystko wporządku nie wiem czy lepiej zrobić te usg i się uspokoić czy poczekać.W sumie nie powinnam się chyba martwić nic złego się nie dzieje ale tyle się naczytałam o różnych chorobach poronienach itp że teraz spać nie mogę:(

Jeżeli do tej pory wszytko było w pożądku to nie rób usg tak często powiedz lekarzowi że masz takie zdanie i już, a to że jest specjalistą to żaden argument bo lekarze którzy robia usg na każdej wizycie sa nieodpowiedzialni. Jeżli dziecko wyraźnie daje znać że to czuje i że mu się to nie podoba to znaczy że nie jest to takie niezauważalne i bezpieczne. A pozatym nie wiem czy zauważyłyście że usg tak często robia tylko prywatnie i biorą za to dodatkową opłate, a na książeczkę jakoś dziwnie tych badań jest sporo mniej.

Gość ultrasonograf
kurde ale jak stwierdzic czy dziecku sie to nie podoba?obserwuję monitor i mogę powiedziec tylko tyle,ze widzę,ze sie rusza-drapie sie po główce itp.-czy to jest wyraz dezaprobaty?

Rooso nie zgadzam sie, ja każde usg miałam robione bezpłatnie, mało tego mój lekarz nie ma aparatu w gabinecie a chciał za każdym razem je robić ososbiście żeby wszystko sprawdzić i zawsze umawiał się ze mną w szpitalu gdzie pracuje po swoim dyżurze.

witam..ja miałam robione usg 4 razy..w każdym trymestrze, po jednym razie i na koniec przed urodzeniem w szpitalu:D

Ultrasonografie ja kiedyś czytałam, że dziecko odczuwa badanie tak jak osoba dorosła stojąca na peronie gdy przejeżdża bardzo szybko pociąg lub metro. Nie jest to i dla dorosłego szczególnie przyjemne ale wiadomo od tego się nie umiera. Jak Maluch będzie większy to zobaczysz, że mu się nieszczególnie podoba. Moja córcia odpychała rączkami głowicę i cała się kuliła i zakrywała podczas badania ale lekarz mówił, że to jak najbardziej prawidłowy odruch zdrowego dziecka.

Gość Rama 25...
Nie rozumiem w jakim celu straszyć ludzi szkodliwością usg.Nawet nie czytam artykułu w linku powyżej, bo wiem, ze jakbym go przeczytała, to mialabym tylko niepotrzebny stres.Jestem w 6 m-cu i mialam juz okolo 8 razy robione usg.Mialam zagrożoną ciąże i małe komplikacje, takze tak zalecił lekarz.Zresztą konsultowałam sie z paroma i kazdy chcial widziec usg. Mysle ze wklejanie artykulow wcale nie pomaga. Nie jest to zadne wiarygodne zródło. To lekarz jest wyznacznikiem tego czy cos wolno bądz jest wskazane czy tez nie. Pozdrawiam

Ramo nie stresuj się artykułem, bo tam badania były na myszach i poddawano je działaniu ultradźwięków codziennie po 30 min, więc trudno odnieść to do badania kobiety w ciąży...

Gość Rama 25...
Dziekuję:)

Rama25 - nie chciałam nikogo straszyć. Wiadomo, że w przypadku ciąży zagrożonej częstsze USG jest koniecznością. Natomiast ten artykuł w pewnym stopniu jest informacją dla kobiet, które dla kaprysu robią badanie USG przy każdej wizycie.

Gość Axaa
Dziecku się nie podoba i wtedy robi koziołki :) A jeśli lekarz ma prywatny gabinet i za każdym razem robi USG - to wiadomo dlaczego - przecież płacicie za to.