Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocccy

czy swiadkiem na slubie katolickim moze byc osoba innej wiary?

Polecane posty

Gość pomocccy

dzieku.

Gość dodododododo
niestety ni może gdyż jest potrzebne zaświadczenie z kościła tej samej wiery

Gość słonecznikowa
może, tylko trzeba to zapewne ustalic z księdzem. mąż mojej siostry nie był ochrzczony i do chrztu zresztą nigdy nie przystąpił. świadków na ślubie było 4, z czego 2 było ateistami - również nieochrzczonymi. mówię oczywiście o kosciele rzymskokatolickim.

Gość wydaje mi sie
ze jedna osoba moze - my to mamy przed soba, a swiadkiem mojego meza ma byc protestant. jeden swiadek powinien byc wyznania rzymsko-katolickiego. i zadnych zaswiadczen swiadkowie nie potrzebuja tylko dowod tozsamozci, zeby mozna bylo spisac protokol zawarcia zwiazku malzenskiego (mysle o slubie konkordatowym).

Gość to wynaturzenie
jak mozna wziąźć kogos takiego na świadka? :-o :-o

Gość gość
Widzę, że wątpliwości dużo po tych odpowiedziach, dlatego postanowiłem odgrzac tego kotleta. Otóż może. Nie ma wymogu co do wyznania. Może być nawet niewierząca. Jedynym warunkiem jest ukończone 18lat. A świadkowie katoliccy nawet nie muszą się spowiadać, to już wedle ich uznania. Spowiedź, nauki przedmalżeńskie itp, to wszystko dotyczy tylko pary młodej. Jest tak dlatego, że ślub konkordatowy tego nie wymaga, bo spełnia zadanie ślubu cywilnego, w przypadku którego wiara nie ma znaczenia. Jeśli ksiądz twierdzi, że musi, to jest to tylko jego widzimisię albo uprzedzenie. Oczywiście, to od niego zależy, czy weźmiecie ślub w tym konkretnym kościele... Jeżeli bierzecie osobno kościelny i cywilny, cóż, wtedy ksiądż może równie dobrze uznać, że za rzadko Cię widywał w kościele i się nie zgodzić... Zależy na jakiego księdza się trafi, ale ogólnego takiego wymogu nie ma.