Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gassa

Tabletki anty a SPOWIEDZ w kosciele katolickim

Polecane posty

Gość Gassa

Kilka miesiecy biore tabletki antykoncepcyjne i meczy mnie mysl o spowiedzi w kosciele, czy traktowac to jako grzech? Czy wy sie z tego spowiadacie i czy ksieza dają rozgrzeszenie?

Gość 0po0
hehe a z seksu sie spowiadasz??

Gość Gassa
mialam na mysli oba te fakty i co zrobic?

Gassa, jeśli bierzesz tabletki ze względów zdrowotnych, a niebranie mogłoby (potencjalnie) spowodować problemy z zajściem w ciążę lub jej utrzymaniem (jest przecież wiele zaburzeń, które grożą takimi konsekwencjami, a terapia hormonalna pomaga), to wg punktu 12 encykliki bodaj Humanum vitae nie jest grzechem stosowanie hormonów.

Gość asz
ja sie spowiadalam z seksu "stosujac srodki antykoncepcyjne"... ale robilam to zawsze bo wzioslej rozmowie z facetem, ze juz do slubu sie wstrymujemy! troche wytrzymalismy, ale niestety potem znow :( i tak sie powtarzalo niestety :( na szczescie juz sie pobralismy :)

Gość tojest
GRZECH-nie wierzysz??to wyznaj go podczas spowiedzi ze stosujesz anty zobaczysz ze bedzie to tak wlasnie potraktowane,po prostu szkodzisz swojemu zdowiu,wiec popelniasz grzech...

Gość spokojnie to tylko awaria
Do tojest:to nie jest szkodzenie zdrowiu,tylko wbrew naturze.Kościół dopuszcza jako metodę anty jedynie naturalne metody planowania rodziny.

Gassa jeśli męczy cię sumienie to powinnaś się wyspowiadać. Jeśli jest Ci z tym dobrze to nie idź.Uważam, że jest to każdego indywidualna sprawa.

Gość myszon_____
Zasady Kosciola Katolickiego dopuszczaja jedynie objawowo-termiczna metode diagnozowania plodnosci. Ja rowniez bralam tabletki przez pol roku, ale meczylo mnie to, ze nie moge isc do Komunii. Teraz mija juz drugi rok jak stosuje met objawowo-termiczna i jestem zadowolona :) Polecam poczytac troche na ten temat, bo wbrew stereotypom, metoda ta jest b skuteczna.

Gość kocham was wszystkie
zakichane katoliczki, co współzyja bez slubu i nie spowiadaja sie z grzechu!

Przecież chodzenie do spowiedzi i regularne spowiadanie się z uprawiania seksu (i antykoncepcji hormonalnej) jest bez sensu i w świetle Kościoła taka spowiedź jest NIEWAŻNA (więc jeśli po niej uczestniczysz w Komunii Św. to popełniasz kolejny grzech). Spowiedź na na celu żal za grzechy i mocne postanowienie poprawy! :(

Gość kocham was wszystkie
ale one mysla, ze jak dostają rozgrzeszenie, to komunia i znowu do łóżka, bo w końcu bóg wybaczył

Myślą? Gdyby myślały, to by tak nie robiły. :( Sęk w tym, że ode bezmyślnie tak postępują.

Gość marei
Ech, wciąż u nas to zacofanie...

Gość do marei
jakie zacofanie do cholery!!!!!??? Zasady Kosciola Katolickiego zawsze takie byly i beda do konca swiata. Jak cos ci sie nie podoba w np. judaizmie, buddyzmie czy islamie to tez piszesz o zacofaniu?? Kazda religia ma swoje prawa i reguly. Jak sie komus cos nie podoba to nie ma przymusu sie do tego stosowac. przynaleznosc do Kosciola jest DOBROWOLNA wiec nie pieprz o zacofaniu, bo sam jestes zacofana jak uwazasz ze to Kosciol powinien sie dostosowywac do ludzi.

Spokojnie! A co, jeżeli marei miał(a?) na myśli zacofanie związane z postępowaniem typu \"uprawianie seksu (przedmałżeńskiego), branie pigułek anty, łażenie do spowiedzi, a potem znowu uprawianie seksu\" i tak dalej, a nie postępowanie wedłu nakazów Kościoła?

Gość do spokojnie to tylko awaria
Owszem,to jest szkodzenie sobie na zdrowiu antykoncepcja hormonalna to przekraczanie przykazania Nie zabijaj!

Gość edek bez spodenek
ja pierd.... co zA BZDURY jakie zabijanie? haha! Nie według koscioła najlepiej albo miec 15 dzieci bo przeciez po co sie zabezpieczac i zyc w nędzy albo porzucic na smietniku niz normalnie świadomie planować rodzine! haha co za podejcie IDJOTYZM TOTALNY!

Gość do spodenek
własnie metody naturalne umozliwiają świadome planowanie rodziny:)nawet jeśli planujesz te 15 to jest spora szansa:P Co do antykoncepcji hormonalnej - po co zdrowemu leki?? p.s.jazda po pijaku tez pod to przykazanie podchodzi:D

Gość skoro jesteście przeciwne
zacofaniu i uważacie za normalne współżycie przed ślubem, bo takie czasy, ze pigułki sie je, a kościół nie dostosowuje sie do was, bo ma swoje żelazne zasady i ich nie zmieni, to wy to zmieńcie, jakie z was katoliczki, że zyjecie w grzechu i oburzacie sie, kiedy zwraca sie wam na to uwagę? Jest cos takiego jak apostazja, wtedy nikt wam niczego nie zarzuci.

Gość pegasus
Nie masz się czym przejmować, bo zapobieganie ciązy nie jest grzechem, To że jest to grzech to jedynie wymysły księży(którzy przecież są ludzmi) , jeżeli jesteś wierzącą to powinnaś się opierać na biblii w której Bóg jasno i jednoznacznie określił czego mamy się trzymać, Bóg nie zakazał ludzom planowania rodziny ;-) Tabletki anty podobnie jak prezerwatywy są normalnie stosowane przez rodziny w kościołach protestanckich które przecież opierają się wyłącznie na Biblii i NICZEGO nie wymyślają od siebie.... Mnie ten fakt zastanawia....

Gość mam też czarny nick
Teksty biblijne można dowolnie interpretować (jak to zrobili np. Luter i Kalvin) i nie zawsze z prawdziwą ich intencją. Żeby dobrze zrozumieć ich intencję posłuż się Katechizmem KK. Obie te lektury razem dadzą ci jasną odpowiedź czy sztuczne zapobieganie ciąży jest grzechem i dlaczego.

Ciekawe. A skąd Ty wiesz, która interpretacja Biblii jest właściwa, a która nie? Kto w ogóle to wie? NIKT!

Gość mam też czarny nick
Wiem stąd, że katolików (im katoliczki) obowiązuje interpretacja katolicka 😠 .

Gość pegasus
heheh jakie interpretacje??? wiele nakazów księzy wymyślanych przez nich tak jak zrtesztą spowiedz jest z jakiś ludzich powodów i nie ma NIC wspólego z interpretacją Biblii ;-) Nie wynika z bibli i nie jest tworzona na jej podstawie , a tylko na podstawie tego co księżom lub papiezowi WYDAJE się dobre, a to są tylko ludzie, Bóg dał nam 1 Biblię nie ma kilku, wystarczy ją czytać a zrozumie się naprawdę wiele

Gość mam też czarny nick
Być może, nie wnikam. Ale nie sądzę żeby o spowiedzi pisała protestantka.

No własnie, więc nie ma czegoś takiego, jak \"właściwa\" interpratacja Biblii, bo to jest WZGLĘDNE pojęcie! :)