Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość antica

ŚLUBNE DOKUMENTY

Polecane posty

Gość antica

Proszę o pomoc wszystkich, któzy mają sprawy formalne związane ze ślubem za sobą luc są w trakcie. jakie dokumenty są wymagane aby wziąć ślub koscielny konkordatowy. Dodam , że nauki przedmałżeńskie mamy za sobą, jednak chyba je przespałam bo nie pamiętam dokładnie, jakie dokumenty były wymagane. porsze o pomoc. Slub za 1,5 miesiąca a my dalej "w lesie".

Gość antica
..odświażam.

Gość aniiia
hej musisz udac sie do uRzedu miasta bo zaswiadczenie o tym,ze nie ma przeciwskazan do zawarcia zwiazku malzenskiego,potrzebny jest takze akt chrztu,najlepiej bedzie jak pojdziesz do ksiedza to Ci wszystko powie :)

Gość ok po kolei
jak nie macie spisanego protokolu przedmalzenskiego to najlepiej zadzwonic i spytac czego beda wymagac. na bank - swiadectwa chrztu (to sie dostaje w parafii, na dokumencie jest tez notatka o bierzmowaniu i czasem i braku wpisu nt. slubu - ja mialam, moja druga polowa nie) i zaswiadczenia o ukonczeniu nauk przedmalzenskich. czasem chca tez skrocony odpis z aktu urodzenia. z urzedu stanu cywilnego (a nie urzedu miasta) - zaswiadczenie o braku przeszkod do zawarcia zwiazku malzenskiego - a do tego potrzeba aktu urodzenia. i chyba tyle...

W urzędzie stanu cywilnego dostaniecie akt który stwierdza, że nie jesteście spokrewnieni niestety musicie kupić znaczki skarbowe ok 100 zł . Potrzebne będą akty urodzenia. Do kościoła potrzebne będą zaśw o chrzcie, bierzmowaniu, mój mąż musiał mieć też zaśw o komunii ale nie wiem czy wszędzie tak jest no i jak już dostaniecie ten papaier z usc to też dajecie go do księdza papier będzie w 3 egz.

Gość antica
kurcze aż 100 zł za taki papier z usc? (to sa rozumiem 2 zaświadczenia wiec w sumie 200zł)? tak?

nie to 3 zaświadczenia i płacisz chyba 86 lub 96 za znaczki skarbowe i dostajesz w tej cenie 3 egzemplarze.

co do ceny to dokładnie nie pamiętam bo ja brałam ślub 2 lata temu moze do tej pory się coś zmieniło nie wiem.

Gość Piła
znaczki kosztuja jakies 86 zl a co do formalnosci to nie zapomnijcie przede wszystkim o dowodach osobistych bo to podstawa i u ksiedza i w usc, ja u ksiedza musialam przyniesc zaswiadczenie z usc, o naukach, swidectwa maturalne ze chodzilismy na religie w liceum, akt chrztu ale to zalezy czy byliscie chrzczeni w tej parafi co slub czy nie, jak w innej no to trzeba zalatwic takie akty chrztu specjalne do slubu , w usc tylko dowody i akty urodzenia jezeli urodziliscie sie w innym miescie niz biezecie slub bo jak w tym samym to nie trzeba musicie byc oboje zeby podpisac jakie nazwiska przyjmiecie itp.:), ja juz mam wszystko za sobo tylko slub zostal :)

Gość Piła
najpierw idzcie do usc a pozniej do ksiedza bo u usc otrzymacie zaswiadczenie ktore trzeba dac ksiedzu, ehh zawile to troche

Gość niekoniecznie
to zaswiadczenie mozna dac przed samym slubem. bo ono jest wane tylko trzy miesiace, a protokolu przedmalzenski powinno sie podpisac tez trzy mieisace przed slubem (a zagranica nawet wczesniej) wiec mozna ten dokument doniesc przed samym slubem.