Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kABEL

GDZIE SIĘ ZGŁASZA FAKT O NIELEGALNYM ZATRUDNIANIU PRACOWNIKA?

Polecane posty

Gość ksiedzu
WYSPOWIADAJ SIE

Gość kABEL
ja pytam poważnie. Wiem kto i kogo zatrudnia nielegalnie i chcę to zgłosić do odpowiednich służb. Tylko do kogo?

Gość ksiedzu
zastanow sie, koles zatrudniony na czarno moze byc zywicielem rodziny a ja straci

Gość kABEL
a może mam powód żeby to zgłościć? Nie chcę robić krzywdy temu pracownikowi, ale temu pracodawcy. Ten pracownik pracuje tam dopiero 3 dzień................ na moje miejsce. Ja odszedłem stamtąd sam, miałem dosyć pracy po 14 godzin na dobę, w najgorsze upały nawet nie dostawałem szklanki wody od pracodawcy (chociaż ma obowiązek to zapewnić), bez toalety (ratowały mnie krzaki). A na koniec dostałem informację, że w tym miesiącu nie dostanę swojej ciężko wypracowanej wypłaty, bo nie zasłużyłem, za mało się starałem...... Obecnego pracownika znam osobiście, wiem że nie jest jedynem żywicielem rodziny, nie ma dzieci, mieszka z rodzicami, rodzice obydwoje pracują. Więc krzywdy mu tym nie zrobię, raczej pomogę, bo mój poprzednik został potraktowany dokładnie tak samo jak ja. Został bez wypłaty. Więc teraz będzie pewnie tak samo. Dlaczego ten pracodawca ma prawo nas tak wykorzystywać?? Gdyby chociaż uczciwie zapłacił mi to na co tak ciężko pracowałem....

Gość poczekaj az go wyceckaja
a potem sie zmowcie i wlejcie temu pracodawcy

Gość kABEL
nie, ta opcja odpada. Zawsze jest w towarzystwie swoich "doradców".

Gość kABEL
hej Mistral, podkablowałeś już kogoś?

Gość kABEL
aha. a co tam trezba powiedzieć w tej Inspekcji pracy? Można anonimowo?

Gość trumtururum
sama mam ochotę też chyba kogos podkablować, bardzo podobna sytuacja :O

zadzwoń, to się dowiesz, można anonimowo. Powiedziec trzeba to, co Ty nam tu napisałeś :P

Gość kABEL
no w końcu jacyś zwolennicy zaczeli się odzywać, a nie tylko ciągle przeciwnicy.

Gość nie rozumiem skąd
takie oburzenie - pochwalacie szanowni państwo oszustwa i kłamstwa? Zatrudnianie ludzi za psie pieniądze bez żadnych świadczen w dodatku? Tak, prawda, być może ten nielegalny pracownik jest jedynym żywicielem rodziny - ale to nie oznacza, że trzeba pochcwalać działania jego pracodawcy. Tyle tylko, że żeby to zmienić, nie wystarczy zgłosić gdzieś tam do kogoś - trzeba by zrobić porządek z całym tym chorym systemem w naszym kraju, dzięki któremu człowieka nie stac by opłacić ZUS dla swojego pracownika, ubezpieczyć go i odprowadzić podatek. No, chyba że jest rolnikiem, wtedy wolno mu wszystko i nic nie musi. Howgh.

Gość hi hi ale
będzie jazda

Gość jupik żupik
ja też kogoś podkabluję.

Gość ludzie poważni
dajcie sobie spokój z tym kablowaniem. Inspekcja nawet palcem nie kiwnie w tej sprawie.

Gość przewód
Ludzie, ręce opadają jak sie was czyta. Na Zachodzie jak ktoś zgłasza na policji czy w innych instytucjach łamanie prawa to nikt go nie wyzywa od kabli czy innych. bo tam jest normalne społeczeństwo. To tylko u nas są takie zwyrodnienia. A pomysleliście np. ze mało zarabiacie bo tu ze Wschodu przyjeżdzaja , pracuja za pól darmo i potem wam pracodawcy nie chca dobrze płacić ? Kabel nie przejmuj się komentarzami chamstwa tylko pisz do PIP.

Gość ładak
z niego!!! A jakie starania poczyni ta PIP? I jakie konsekwencje poniesie (powinien ponieść) ten nieuczciwy pracodawca i jakie pracownik?

Gość kwa kwacz
a z jakiego miasta jesteś? Może będę mogła ci pomóc.

Gość W_morde
Ja wczoraj wlasnie napisalem donos na mojego szefa do PIP . Mam nadziej ze w koncu zwala mu na glowe jakas kontrole, bo ta cholerna zlodziejska szuja zasluguje na kare jak nikt inny. Walczmy o przestrzeganie prawa pracy !

Gość podaj namiary na goscia
my zglosimy to do pipu

Gość szkaradna ariadna
Jacy my?

Gość a co ci to da
jak juz to zrobisz?jesteś pewien że ty sam nigdy nie będziersz pracował na czarno?to gratuluję optymizmu

Gość szkaradna ariadna
Ludzie czy Wy nie zauważacie , że donosicielstwo jest tak samo wstretne jak oszustwo , kradzież, zdrada. Dlaczego sądzicie, że są okoliczności w których można się ty zhańbić? Nie ma takich okoliczności, jeśli chcesz patrzeć potem ludziom prosto w oczy. Autorze rozumiem Twoja desperację, ale dałeś się po prostu zrobić w konia. Jeśli chcesz dochodzić sprawiedliwości to pozostaje Ci droga sądowa. Po prostu.

Gość nie rozumiem skąd
czym innym jest donosicielstwo, a zupełnie czym innym zgłaszanie odpowiednim władzom o panujących nieprawidłowościach - dopóki tego osiołkowate społeczństwo nie zrozumie, dopóty nieuczciwi pracodawcy i wszelkiego innego autoramentu włodarze, będą wykorzystywali innych, mając poczucie bezkarności. Idąc tokiem rozumowania ariadny - ani słowa o włamaniach, kradzieżach, gwałtach, wykorzystywaniu dzieci, łapówkarstwie- bo to hańba mówić, że to złe i próbowac coś z tym zrobić! A łajzy i łajdaki niech sobie żyją w błogim poczucie bezpieczeństwa

Gość szkaradna ariadna
Bzdura.