Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ciocia Miecia

Sztuczki w nauce jezyka angielskiego.

Polecane posty

Do osob mowiacych dobrze po angielsku (MOWIACYCH, a nie teoretykow), jakie macie sztuczki na poprawne wypowiadanie slow? Tak, zeby Was rozumieli Anglicy? Pracuje tu od roku, a wciaz mam problemy z wymowa. Taka wymowa zrozumiala dla wszystkich, ktorej nie trzeba sie specjalnie przysluchiwac, aby ja zrozumiec. Ja zauwazylam np, ze jesli slowo konczy sie na -er to trzeba wymiawiac \"a\". City Center - City Centaa driver - drajvaaa itp. Moze Wy tez przyuwazyliscie cos uzytecznego? :)

Gość taksobiesiedze
Jakbys umiala angielski nie mialabys takich problemow.

Gość Korzystaj ze
słowników transkrypcją fonetyczną

Gość no z czytania rad na forum
tez raczej nie... podstawa to po prostu duuuuzoooo mowic i sie nie przejmowac za bardzo. akcentu sobie i tak juz nie wyrobisz (bo to tego sie mozna nauczyc tylko do ktoregos tam roku zycia, 7 czy 8, nie pamietam, potem juz niestety nie), wiec mow duzo i sluchaj duzo - radio sie bardzo przydaje na przyklad.

Gość Korzystaj ze
jeżeli to o czym mówiłaś w pierwszym poście to TWÓJ PROBLEM, to słownik z TRANSKRYPCJĄ Fonetyczną pomoże. Niestety nie mogę pokazać ci jak wygląda transkrypcja bo nie mam tego na klawiaturze. Jeżeli chcesz mówić poprawnym brytyjskim RP(received pronounciation) kup sobie słownik Daniela Jonesa, albo jakiś nowszy.

Gość OGLADAJ
MONTHY PYTHONA

Jestem osluchana z angielskim, dosc dobrze rozumiem (z tym na poczatku tez byly problemy), jednak wciaz nie udaje mi sie wymawiac dobrze ich slowek, wciaz mowie je \"na kwadratowo\" :O I nawet gdy mi sie wydaje, ze stuprocentowo nasladuje, to znajdzie sie ktos, kto nie zrozumie... :O

Gość tralalalallalalalal
Najlepiej miec 4,5 letnie dziecko ktore od roku uczeszcza do przedszkola, skubaniec rozumie juz prawie wszystko (oczywiscie na poziomie swoje wieku) i zaczyna nas juz poprawiac, wiec jak mam jakis problem w wymowie to sie konsultuje ;)

Gość crayons
najlepiej sluchac duzo radia, osluchujesz sie i automatycznie zaczynasz nasladowac akcent. Ale slowianskiego akcentu raczej sie juz nie wyzbyjesz. Powodzenia :)

Gość jak słuchasz teksty to
powtarzaj w myśli i na głos to co słyszysz. Wybierz sobie kawałek tekstu i staraj się z nim pracować aby odwzorować wymowę, kiedy już coś załapiesz, czyli bedziesz wiedziała co zrobić z narządami mowy, aby to co mówisz przypominało pierwowzór, to weź na warsztat następny kawałek tekstu i zrób z nim to samo.Najtrudniej jest na poczatku, ja ćwiczę na songach różnych zespołów i to nie ważne , że nie umiem śpiewać ;)

Gość lalka22222
np th jak thank you, weather, three wymawiamy jak t ale z jezykiem miedzy zebami....

Gość kamicka9
mówć center nie kończysz aa czyl sentaa, ale to na koncu to jest krótkie e, takie słabo słyszalne = sent(e)

ja tez sie akcentu uczylam na piosenkach, mialam jakies 12-13 lat i skubana sie nauczylam wszystkich angielskich T, R, TH, sh, ch etc potem juz jakos poszlo, do tej pory sie podziwiam za ta determinacje jako malolata. musisz duzo sluchac i starac sie powtarzac, dzieci sie ucza jezyka na zasadzie powtarzania i nasladowania, dorosli musza tak samo.

Tylko ze tu wlasnie (jestem w Anglii na poludniu) mowia drajvaa, z takim dlugim \"a\" na koncu. Jak w niemieckim. Albo here - hija (tez jak w niem.)

Włącz sobie Eastenders na BBC Prime i słuchaj :) Ja ich słucham i mój kolega(native z Londynu) mówi, ze ładny mam akcent i ładnie mówię. Nawet czasmi jakims idiomem mu zarzucę i jak mu powiem, ze z Eastenders to się smieje, ze jestem juz fanką jak jego rodzice :)

Gość kamicka9
zależy od wyrazu:)

To chyba dobry pomysl, w sumie nie ogladam za duzo tv, raczej siedze w necie, ale dzis przytachalam sobie maly telewizorek do pokoju, w ktorym spie i mam komputer i niech sobie gra nawet gdy nie ogladam :)

Gość hej hoo
Pariss masz linka do tego radia?

niestety to program w TV , ja mam w kablówce, teraz leci Hiacynta :D Może jest gdzies w necie ale nie wiem

Gość hej hoo
szkoda:(

Gość taralalalal
Dokladnie, warto duzo sluchac i ogladac tv, ja np filmy wole ogladac bez napisow, bo jak sa napisy to olewam skupianie sie na tym co mowia a tak to musisz jednak wytezac umysl zeby zajarzyc...

Gość taralalalal
I to prawda wszedzie mowia inaczej maja inne akcenty, tak jak z polakami wiesz kto jest np. z poludnia polski bo zaciaga, za to ci z polnocy mowia jo zamiast tak, wkurza mnie to (sory za dygresje)

Gość hej hoo
O puszcze se monthy pajtona:)

Ja tez mówie jo :D ale niemoge się tego oduczyć, tylko czasami sie na tym łapię i mnie to rozśiesza :)

Gość no niestety
z angielskim jak z polskim - gdzie sie nie ruszysz, to inaczej mowia... pamietam, jak kiedys do drzwi zapukal facet - na oko typowy angol. otworzyl mu kumpel, bieglejszy w angielskim niz ja bo pracujacy w knajpie, wiec rozne slangi i takie rzeczy ma opanowane (ja pracuje z dziecmi, wiec takiego jezyka raczej nie lapie). i widze, ze kumpel ma szczeke gdzies w okolicach podbrodka... zeszlam na dol, facet o cos zapytal i mialam tak samo :D koles mial taka wymowe, ze go za fiksa nie szlo zrozumiec... wiec powiedzielismy (raczej zgodnie z prawda) I don't know, sorry... no i do dzisiaj nie wiemy o co mu chodzilo :D