Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Majeeeczka

Co robić, w co się bawić z 15 miesięcznym chłopczykiem??

Polecane posty

Gość Majeeeczka

Pytanie jak wyżej, napiszcie swoje pomysły, własne doświadczenia. Z góry dziękuję.

Gość Majeeeczka
Nikt nic mi nie podpowie ?? :(

Gość Majeeeczka
Dzięki za odpowiedź i czekam na więcej propozycji :). Pytam się, bo niebawem będę się opiekować dzieckiem i martwię się już teraz jak zagospodaruję te 10 godzin dziennie, tym bardziej, że przez 2 pierwsze tygodnie będzie ze mną tata dziecka i będę pod jego baczną obserwacją.

Mój synek w wieku 15 m-cy raczej nie lubił się bawić, wolał spacery lub oglądanie książeczek. Jakiś czas później do jego ulubionych zabaw należało rozwalanie wież z klocków i przekładanie zabawek z miejsca na miejsce (z pudła z zabawkami do własnego łóżeczka). Lubił też zabawy kolorowymi klamerkami - też przekładanie z miejsca na miejsce. Teraz ma 19 m-cy i uwielbia chować swoje samochody do garażu - sam wymyśla co danego dnia bedzie niby-garażem ;-), długo ladnie bawi się w piaskownicy, lubi jeździć na rowerku no i zaczyna się etap oglądania bajek :-) Latem pół biedy - ładna pogoda pozwala na zorganizowanie wielu atrakcji, ale też nie mam pomysłu co będziemy robić w domu w deszczowe jesienne dni :-) Mam nadzieję, że Twój podopieczny będzie zadolony z zabaw z Tobą. Życzę powodzenia !!

Spacery- i wyjscia na place zabaw - do parku. W domu - klocki, ksiazeczki, foremki ktore mozna wkladac i wyciagac jedna w druga. Jak sa warunki to przelewanie wody (mala ilosc i koniecznie pod kontrola), albo przesypywanie piasku, zwiru itp. Wszystko mozna w wersji \"a teraz ty karmisz/czytasz/bawis misie/lalki\". Moj maly uwielbia bawic sie samochodzikami i pociagiem, no ale to chlopiec, dziewczynka moze wolec cos innego...Mozna sprobowac bazgranie kredkami po kartce/kreda po betonie wyklejanki (duzo strzepow kolorowej bibuly, Ty smarujesz papier klejem, mala ozdabia bibulka. Sortowanie przedniotow (niedlugo jesien - kasztany, zoledzie, liscie). Absolutnym hitem przez pewnien czas bylo rozwalanie klamerek do wieszania prania, tzn Malutek rozwalal, ja skladalam, cale paznokcie mialam poniszczone od tego paskudztwa :) Ale zabawa byla super...

Gość anisu
mój synuś też uwielbiał klamerki. Klamerki były przymocowane do suszarki a on podchodził i zrywał klamerkę, potem wrzucał do wiaderka. Piszczał przy tym i cieszył się na maxa. Mógł tak 2 godziny non stop. ... Poza tym kążeczki! Mógł słuchać tej same książeczki z nieskomplikowanym tekstem ze dwie godziny bez przerwy. I puszczałam mu sporo kaset z piosenkami dla dzieci, strasznie się wtedy cieszył i śpiewał (ja niestety również śpiewałam). Lubił też układać klocki lego duplo. Nie przepadał za rysowaniem.

Gość ja mam taki sam problem
tylko że mój maluszek będzie miał 9 miesięcy...czytałam już troche o takich dzieciach...zajmować się nim będe przez rok...i w co ja mam sie z nim bawić?? Spacerki to na pewno będą...na pewno będziemy czytać dużo ksiązek....ale co jeszcze??

Gość ja mam taki sam problem
przepraszam Cie Majeeeeczko,że tak sie wcinam;) ale nie chcfiałam zakładać drugiego, podobnego topicu....a mamusie tyuch starszych, pewnie wiedzą i o młodszych;) no i kochane, podpowiedzcie mi, co jeszcze powinnam wiedzieć o takich dzieciach. Otwarta jestem na wszelkie rady:) Nie mam dużego doświadczenia, ale tak strasznie sie ciesze już tym dzieckiem:) Kocham małe dzieci i chciałabym, żeby spędzał ze mną jak najlepiej czas....Już nie moge sie doczekać kiedy go zobacze:D

Gość anulka damulka
Ja kiedyś też bawiłam małego chłopca. Jak zaczynaliśmy miał 14 m-cy. Nie szłam do niego nastawiona na jakieś konkretne zabawy. Musisz zobaczyć, co dziecko lubi, jakie ma zabawki, itd. My przez pierwsze kilka dni po prostu turlaliśmy się po podłodze, mógł tak godzinami, zwłaszcza, jeśli wydawałam przy tym dziwne dźwięki, typu jęczenie, buczenie...Później było układanie klocków, zabawa w garaże, układanie zwierzątek w zagrodach, no i oczywiście dużo zabaw na świeżym powietrzu: spacerki, bieganie po trawce, piaskownica...

Najlepsze są zabawy ruchowe: gonienie, bieganie czy piłka. Dziecko w tym wieku zaczyna bawić się klockami. Mam fajny zestaw budowanie pociągu. Mój maluch go uwielbia. Produkt dostępny jest na CoZaCena – www.cozacena.pl w niskiej cenie. Jeżeli chcesz dokonać zakupu to skorzystaj z porównywarki cenowej CoZaCena, sprawdzisz ceny produktów w jednym miejscu.