Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Konsument

Menu restauracji - skąd składniki na tak wiele róznych dań ?

Polecane posty

Gość Konsument

Pytanie może banalne - ale w sumie przeciętny człowiek się nad tym niecodzień zastanawia. Menu restauracji liczy kilkadziesiąt pozycji od różnych pierożków, naleśników przez różne mięsa wieprzowe, wołowe, kilka gatunków ryb, po kilkanaście rodzajów zup + do tego cały zestaw dodatków, ziemniaki, takie inne, ryż, sałatki itp.. I moje pytanie - skąd się biorą w restauracji produkty i jak są przechowywane na tak skomplikowane wielopozycyjne menu ? Czy wszystko jest już gotowe (półprodukty dostarczane przez inne firmy ?), mrożone, leży w chłodni aż jakiś klient coś zamówi i wtedy kucharz to wyjmuje, rozmraża i jakoś przyrządza ? Czy kucharz co jakiś czas gotuje na raz partię np. kotletów schabowych i do zamrażarki. Trzeba jeszcze pamiętać że nie wszystkie produkty znoszą długie przechowywanie lub zamrażanie a klienci są nieprzewidywalni - raz zamawiają i jedzą to, a raz coś innego. Czy ktoś coś wie w tym temacie ?

Gość pracowalam w restauracji
jednak malo mnie to obchdzoilo. pamietam tylko ze zupy to byl taki proszek lalo sie wode i z otrebek niby swieze np ziemniaki, krewetki i zupa gotowa. pyszna zreszta

Gość konsumentka
tez jestem tego ciekawa:-)Czy np.jak klient zamówi kotletato kucharz smazy tylko jednego?Czy kilka na wypadek jak jeszcze ktos inny zamói?A jak klient zmaowi tylko 1 kotleta to co robią z pozostalymi kotletami(jak np.kucharz usmazy ich 10)???

Gość smaza jednego. maja
to w lodowkach i zamrazarkach. wiedza mniej wiecej ile czego schodzi. jak cos jest mniej popularne to pewnie mniej zamwiaja. a jak cos jest czesto zamawiane to duzo jest tych zapasow.

Tak niestety, w dobrej restauracji kucharz robi wszystko dopiero po zamówieniu klienta. Dlatego tak długo się czeka. Mam znajomych licznych restauratorów i niestety w restauracjach nie ma tak szerokiego menu jakby się mogło wydawać. Oczywiście jesli chodzi o zakupy i przechowywanie to tak jak w dobrze prowadzonym domu tyle , że w większych ilościach i oczywiście przechowywane w dużych zamrażarkach i chłodziarkach.