Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fanka starych imion

Co myślicie o nadawaniu dzieciom starych imion, które już wyszły z mody??

Polecane posty

Gość fanka starych imion

Np. Krystyna, Jadwiga, Bożena, Danuta, Zofia, Stanisław, Ryszard, Czesław, Mieczysław. Są to imiona, które w tych czasach mogą ośmieszać dziecko??

Gość staśków
to chyba akurat nie brakuje, dość często ostatnio słyszałam to imię u małych dzieci.

Gość jjjjaa cieeee
Tego raczej nie da się przewidziec :-0 Onegdaj był boom na zagraniczne imiona Andzelika, Denis itp.--teraz raczej nie sa zbyt dobrze odbierane. Kto wie, może za pare-parenascie lat imie Mieczysław będzie szczytem mody.

Gość żona pana Kleksa
Od lat 30stu jak zyję nie słyszałam by była moda na Mieczysława, Zbigniewa, jadwigę, janinę, genowefę, ryszarda. Owszem teraz dopiero ktos daje dziecku imie maria zofia stanisław ale to chyba tak aby przełamac moze te stereotypy . jednak mało kto odwazy się dac imie ryszard, tadeusz, zenon, czy wiesław.

jesli kiedys sie jeszcze uda mi miec dziecko dziewczynke to bedzie nazywala sie ZOfia, Stasiow takich do 3-4lat znam juz kilku wsrod dzieci znajomych pojawiaja sie tez imiona Jan Franciszek czy Brunon

Gość powiem Ci jedno
mój synek będzie miał na imię właśnie FRANCISZEK ;) uważam że imię jest piękne a znam ludzi, ktorych dzieci maja nast imiona ANTEK lat 4,5 FRANIO lta 3,5 HELENKA 9 mscy ;)

Moi znajomi mają Zofię, Stanisława, Marię, Antoniego i teraz Ignacego w drodze. jest moda na stare imiona-ale jak to już wcześniej ktoś napisal, zalezy na jakie. Na pewno nie na Ryśki, Heńki i Tadki (chociaż inni znajomi planowali Stefana, ku mojemu zdumieniu;) )

Gość lolonek
a ja dałam synowi na imi ę Leon

Gość żona pana Kleksa
Henryk ojej:DD

w każdym razie myślę że te imiona mogły ośmieszać dziecko na przykład w pokoleniu 18-40-latków a już w kolejnym nie

a Ryszard to już wogóle mi się podoba, ale nie dam takiego raczej (imię musi się komponować dobrze z nazwiskiem)

Gość .A**na
Wszystkie imiona, które tutaj przedstawiacie nie budzą zaskoczenia, ale te które wymieniła Autorka, to już przegięcie. Pracuję w przedszkolu, nie ma tutaj żadnego Miecia, Czesia czy Wacka, a już na pewno nie Jadźki, Kryśki, czy Henryki. Takich imion się po prostu nie daje. One były modne wiele lat temu.

Gość nie lubię imion
które kojarzą mi się ze starymi ludźmi. Ostatnio słyszałam jak mama wołała do 3-latka ALFREDZIE...

A**na, to powiedz jakie imiona noszą dzieciaki w twoim przedszkolu, tak przykładowo powtarzają się te z naszego pokolenia?

Gość aluzja
o niebo wole stasia od rogera czy natalie. sadze ze jesli imie nie jest na sile stylizowane na takie swiatowe czy europejskie nawet jesli nie jest popularne nie osmiesza czlowieka. choc zauwazylam w sumie tez ze atrakcyjne i pewne siebie osoby moga nosic najdziwniejsze imiona i to tylko dodaje im uroku a dziwaczne imie u osoby niesmialej, zaniedbanej itd staje sie przedmiotem kpin. uwazajcie wiec na stopien wyszukania imienia bo nie wiecie jakim czlowiekiem bedzie wasze dziecko.

gdy slysze o dawqnych imionach zawsze na mysl przychodzi mi moja 50letnia prawie ciotka ktora nazywa sie EULALIA ja bym sie chyba wykonczyla majac takie imie ale ona... ona sobie z tego nic nie robi i jest z niego dumna. Chociaz ja za zadne skarby bym tak swojego dziecka nie nazwala. A babcia miala na imie bardzo tradycyjnie bo Irena dziadek Jozef wiec nie wiem skad oni ta Eulalie wytrzasneli :P

Gość a ja mam znajomych
którzy mają Wiktora i Sergiusza, a inni znajomi mają Franciszka, Ignasia, Antosia i Elę

Gość powiem Ci jedno
2 miesięczny synek Agnieszki Chylińskiej ma na imię Rysio ale mi się nie podoba to imię bo źle mi się kojarzy :P ale w przedszkolach coraz więcej jest Antosiów, Jasiów, Franiów u dziewczynek takie staromodne imiona nie są tak częste jak u chlopcow ja znam tylko jedną Helenkę i jedną Zosię

Gość .A**na
Tak se pisze----> Ostatnio panuje moda na imiona: Nicola, Wiktoria, Oliwia, Nadia, Sandra,Allan, Natan, Marcel, ale w przedszkolu, w ktorym ja pracuję te imiona wcale tak często się nie powtarzają. Mimo wszystko wciąż najpopularniejsze imiona to: Ania, Agnieszka, Kasia, Małgosia, Karolina, Kamila, Marta, no i oczywiście Julia, Julek zliczyłam około 20-stu. Męskie to: Bartek, Marcin, Paweł Piotr, Tomek. Czyli imiona, które rządzą w Polsce od paru dobrych lat, nadal są popularne.

jedna klienta ma na imię Sydonia - no ale ma już 101 lat. Nie popularne, ale też nie obciachowe.

Gość eeeeeeeeeeeee
Prawda jest taka ze teraz jest moda na takie imiona moze poza Genowefa. To same Antosie, Stasie. Wszystko to do nas wraca.

Gość fiolinka
znam rodzine która ma trojke dzieci: Anielka Antoś i Franek Wszystkie te stare imiona są ładne jesli uzyje sie ich w ładnej formie

zofia katarzyna antonina cecylia wojciech krzysztof... jeszcze marzy nam się maciej tadeusz albo małgorzata (barbara albo krystyna?)

Gość surykatka z Zoo
a moje dzieci mają inne imiona niż w/w. najładniejsze zresztą.

Gość justaaaaaa
no a co sądzicie o imieniu jan , jaś ??