Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

selekta

męczenie zwierząt

Polecane posty

Witam was !!! Piszę ten post gdyż właśnie dzisiaj załważyłam coś bardzo niepokojącego. Podczas zakupów wpadłam do sklepu zoologicznego i moim oczom ukazal sie straszny widok. Akwaria z gryzoniami (króliki, świnki, chomiki, ...), które są strasznie zapuszczone. Brudne trociny, miski oblepione, po prosu strasznie. Poza tym nad akwariami, a także w nich PAJĘCZYNY a na nich PAJAKI !!! Aż mi się żal zrobilo tych wszystkich zwierzątek. Wołałam jednego zwierzaczka, a ono nawet sie nie ruszylo. Bylo osowiałe, gdzie w normalnych warunkach powinno biegac, byc zaciekawione i popiskiwać. Sama mam w domu zwierzaka (świnkę morską) i z przyzwyczajenia za każdym razem, gdy jestem w sklepie oglądam inne świnki. To co zobaczyłam dzisiaj tyle godzin temu nadal mnie męczy. Chętnie zawiadomila bym jakies \"służby\" o tym co sie tam dzieje, ale nie wiem co i gdzie. Możę ktoś był by w stanie mi pomóc. Pozatym czy w waszych miastach też tak strasznie straktuja zwierzęta, na których zarabiają?

Gość kurcze... niestety
Masz rację :( Ja mieszkam w małym mieście. Byłam w kilku sklepach zoologicznych. Warunki bywają tam różne (przeważnie , ale jeden z tych sklepów wybitnie źle na mnie podziałał. Był brudny, zapuszczony. Zwierzątka siedziały w brudnych klatkach i były osowiałe. Wyglądały wręcz na chore! :( Sorry.. płakać mi się chce. Sprzedawca był jakiś dziwny i chyba z deczka nienormalny. Stał za tą ladą i zachowywał się jakby myślał o niebieskich migdałach. 😡 Kuźwa.. Byłam wtedy z chłopakiem i powiem Ci szczerze że wyszlismy stamtąd natychmiast, bo nie mogliśmy na to patrzeć. Powinni zamknąć takie sklepy, w których obsługa ma w dupie zwierzęta. Zastanawiam się co z tym zrobić :( Mam ochotę nasłać na niego jakąś inspekcję czy coś :( Nie znam się na tym. Czy ktoś im może w ogóle coś zrobić ? Czy w ogóle jakieś prawo chroni te zwierzęta ? :( Ja też mam świnkę morską i nie wyobrażam sobie, żebym ją mogła tak zaniedbać. Wręcz pozwalam jej przez większość dnia biegać po pokoju, bo widzę, że nie lubi siedzieć cały czas w klatce. Wiem, że to jest wina nas wszystkich. Gdybyśmy tych zwierząt nie kupowali to tych sklepów po prostu nie byłoby. Ten "interes" by się nie kręcił. Chyba więcej nie będę kupować niczego ze sklepów zoologicznych. Jedyne zwierzęta jakie powinniśmy przygarniać to zwierzęta domowe które rzeczywiście potrzebują opieki czyli psy i koty. Reszta nie powinna być w ogóle trzymana w domach. Nawet świnki morskie :( Pomimo, że są takie kochane, ale widać, że lepiej by się czuły na wolności w takim środowisku z którego je przywieziono. Dlatego też nie będę już kupować stamtąd żadnych zwierząt. Nie będę im nakręcać interesu.

w tym sklepie tez byłam z chlopakiem - krecilismy sie by poszukac jakas kladke dla swiniaczka bo z tej co mam aktualnie to juz wyrósł (mam półrocznego chlopca). na ten sklep bardzo cheetnie naslalabym jakiegos inspektora badz sanepid tylko czy oni sie tym zajmuja? jak do nich trafic?

Gość kurcze... niestety
Wiesz co ? Muszę to jakoś sprawdzić. W internecie jest dużo stron o świnkach morskich, w których wypowiadają się weterynarze. Mam ochotę wysłać maila do kogoś i zapytać czy coś właściwie można ztym zrobić. Obawiam się, że Sanepid zajmuje się żywnością sprzedawaną ludziom, a nie ochroną praw zwierząt.

no fakt ale mozna bylo by sie przyczepic do brudu w miejscu publicznym. ja tez postaram sie cos poszukac, poza tym mam nadzieje ze sie ktos tu poza nami dwiema jeszcze odezwie.

Gość kurcze... niestety
Podnoszę

sklepy zoologiczne to potworne miejsca gdzie zwierzęta traktuje się jak zwykły towar......... Rutyna zabija ludzkie uczucia........... :(

Spróbujcie zgłosić to Towarzystwu Opieki nad Zwierzętami http://www.toz.pl/ cudów chyba nie można się spodziewać, ale może jeśli ich postraszą chociaż trochę poprawią się warunki w jakich te zwierzaki żyją.

Gość lycynka342
w Krakowie w dużych sklepech zoologicznych trzyma sie bojowniki tak ze nie moga nawet sie wyprostowac, nie rozumiem dlaczego nikt nie protestuje !

Jest jeden jedeny sprawdzony sposob, wykupic wszystko i wypuscic na wolnosc. Wszystko inne to polsrodki. Jakos nie sadze, zeby zwierzeta siedzace w akwarium mialy sie lepiej, bo beda jadly z czystych misek :O

Gość echhhhh
zgłoście to do choćby TOnZ-u, albo zapytajcie tam gdzie takie rzeczy się zgłasza...Swojego czasu słyszałam, że ktoś zgłosił jakiś sklep w hipermarkecie no i odpowiednia organizacja się tym już zainteresowała...

selekta - pająk to też stworzenie boże i wprost nie rozumiem dlaczego akurat jego nie jest Ci żal....:O:O:O

skoro pajak jest stworzeniem bozym, to polecam taki cytat: Bog jest sedzia sprawiedliwym, ktory za dobre wynagradza, a zle karze. Wyglada na to, ze wg katolikow pajak zasluzyl sobie na taki los...;)