Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rocco

Komornik

Polecane posty

Gość rocco

Słuchajcie,mam problem.Sąsiad ma na głowie komornika -dług w wysokości 25 tys.zł.Sąsiadka chce przeprowadzić z nim rozdzielność majątkową.I w związku z tym mam pytanie: Jeżeli rok temu sąsiadka wzięła na siebie na kredyt np.telewizor, a rozdzielność majątkowa będzie przeprowadzona we wrześniu ,to czy komornik może ten telewizor zabrać? Czyli czy komornik może zabrać sprzęt kupiony przed rozdzielnością traktując go jako zakupiony w trakcie małżeństwa czyli jako wspólny? Bardzo proszę o podpowiedzi,może ktoś z Was miał podobną sytuację? Będę wdzięczna za rady.

tak rzeczy zakupione przed spisaniem rozdzielności są majątkiem wspólnym i mogą zostać zajęte na poczet wspólnych długów

Gość rocco
ale to są jego długi ,to są alimenty.Czy nadal jest tak,jak napisałaś,Ewa33? W świetle prawa tendług komorniczy jest ich wspólny?

alimenty do dług szczególnego rodzaju nie wiem, czy jest ściągany z obojga małżonków ale wiem, ze może być ściągany np. z dziadków... czyli rodziny dalszej sorki, ale nie wiem jak jest w tym przypadku

Gość rozdzielczośc
czym rózni sie ta rozdzielczość od intercyzy? kiedy rozdzielczośc spisac i co mam wpisac ,że telewizor kupiłam sama, ze mieszkanie tez moje (bo to prawda), mam jeszcze powiedziec ze meble tez sa moje, wersalka.....i to wszystko mam wypełniać gdzieś ? a on wpisze ze jego firma jest jego i zelazko tak? a potem w razie łopotów jego, nikt nie ma prawa do moich rzeczy tylkko do jego rzeczy czyli tej firmy i zelazka czy tak mam to rozumiec? więc czym jest intercyza i do czego potrzebna?