Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nasty_1986

dieta wegetariańska

Polecane posty

Od kilku lat nie jem mięsa, jednak moja dieta jest dośc uboga. Chciałabym zacząć lepiej się odżywiać. Jeśli macie jakieś ciekawe wegetariańskie przepisy, to proszę podzielcie się nimi ze mną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mgiełka.
hej. a ja mam pytanie w zwizku z tym ze nie jesz miesa, czy przed . ten czas zauwazylas ze cos z twoimi wlosami jest nie tak, np zaczely wypadac, bardzo, lub sa znhiszczone?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Brednia. Mięso jadłam przez lata w znikomych ilościach (1-2 w miesiącu),od roku nie jem w ogóle. Wygląda ładnie i zdrowo jak nigdy, bo ogólnie jestem na zdrowej diecie. To są mity, że mięso jest tak niezbędnym składnikiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kjiiuu
ja nie jem miesa od 12 lat i wlosy mam bardzo grube, geste i mocne. naprawde, nie narzekam. ale mysle, ze nie jedzac miesa, trzeba szczegolnie dbac o urozmaicenie diety. co ja stosuje o lat i czuje sie swietnie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kjiiuu
dokladnie. popieram post przed moim.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mgiełka.
dzienks za odp. ja nie jem miesa od zawsze, czyli od 17 lat i wlosy mam beznadziejne, wypadaja, juz nie dlugo bede lysa no i wszyscy w domu mowia ze to ode tego ze nie jem miesa, a ja go nie nawidze i nie zaczne jesc!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Do autorki, na na czym polega ubogość Twojej diety? Masz tyle produktów do wyboru. Warzywa, warzywa, warzywa, owoce plus nabiał w każdej postaci. Do tego nie są potrzebne jakieś straszne przepisy. Do sałatek dobrze jest dodać fasolę, soczewicę, cieciorkę - może nie ze względu na szczególne walory smakowe, ale są one zródłem białka. Kiełki - można je jeść nawet z chlebem. No a teraz w wakacje jest tyle warzyw, które można ugotować do ziemniaków. Np fasolka szparagowa, mamut, kalafior, pory, brokuły. Fajnie mieć do tego jakieś kotleciki sojowo-warzywne, ja je kupuję w wega barze. Generalnie nie wysilam się, żeby przygotowywać jakieś straszne dania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mgiełka, a próbowałaś jakis preparatów? Jest ich tyle na rynku. Np bio silica (olimp labs). Być może twój orgaznim nie potrafi wyprodukować wszystkich potrzebnych składników. Ale nie sądzę, zeby to miało coś wspólnego z samym faktem niejedzenia mięsa pod warunkeim, że poza tym masz zdrową i zróznicowaną dietę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mgiełka.
taaaa....juz chyba wszystkiego probowalam, silica, merz special, revalis, skrzyp, teraz biore skrzypovite i tez nie widze poprawy...jzu naprawde mam tego dosc, bo mam trzy wlosy na krzyz...;( tylko beczec mi sie chce...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wcześniej nie, z włosami było w porządku, zawsze miałam je dość sianowate, i brzydkie ale nie wypadały. wiem, mięso nie jest niezbędne, rozmawiałam o tym wczoraj z dermatologiem, i musze jeść więcej witamin i białka. co do tej ubogiej diety. do tej pory nie zwracałam na to szczególnej uwagi, jadłam co popadnie, często z braku czasu mrożonki, do tego nieregularnie. Teraz zaczynam się odżywiać trochę lepiej, ale ciężko jest mi się przestawić, dlatego chcicałam zdobyć jakieś proste przepisy i porady, żeby było mi łatwiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cbadefg
Podaję kilka przepisów i życzę smacznego: Kotlety z kaszy gryczanej: 1 szklankę płatków owsianych zalać małą ilością wrzącej wody i pozostawić na 15 min. Osobno ugotować 1 szklankę soczewicy i 2 szklanki kaszy gryczanej. Pokrojone 2 cebule wraz z 20 dkg pieczarek poddusić na oleju, dodać pokrojone 3 ząbki czosnku, przyprawę “Jarzynkę”. Połączyć płatki z kaszą, soczewicą oraz cebulą i pieczarkami. Można zagęścić bułką tartą. Formować kotleciki i smażyć obtoczone w otrębach. Kotlety sojowe mielone: Zmielić ugotowaną soję i pszenicę w równej proporcji, dodać podduszone na oleju pieczarki z cebulą. Przyprawić majerankiem, pieprzem, solą, dodać białko jaja, formować kotlety, panierować w sezamie i smażyć na oleju. Można też upiec w foremce jak pasztet. Kotlet z proteiny sojowej: Na ok. 10 min. zalać wrzącą wodą (z dodatkiem jarzynki) kotlety z proteiny sojowej. Następnie lekko odcisnąć, obtoczyć w otrębach i smażyć. Kotlety można kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Kotlety z soczewicy: 2 szklanki płatków owsianych zalać na 15 minut niewielką ilością wrzącej wody. Ugotować 1 szklankę soczewicy. Udusić na oleju 2 pokrojone cebule. Połączyć płatki z cebulą, soczewicą i 2 łyżkami skiełkowanej pszenicy. Przyprawić jarzynką. Można też zagęścić bułką tartą. Formować kotlety, obtoczyć w sezamie i smażyć. Placki selerowe: 1/2 szklanki płatków owsianych zalać wrzącą wodą, odstawić na 10 min., dodać starty mały seler, 1 łyżkę siemienia lnianego, sól, wodę i usmażyć jak placki ziemniaczane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mgimuumtntu
http://www.puszka.pl/ najlepsza strona w sieci jesli chodzi o wegetarianskie i weganskie przepisy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×