Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agripa

Ciasta palce lizać..mniaaaam

Polecane posty

Gość jesteście niesamowite

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja obecnie tylko torty robie ;) foto jutro wrzuce ale wypadalo by upiec cos na weekend ichyba zaraz sie za to zabiore. to ciasto marchwiowe wyglada swietnie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ulotna jak zwykle zaskakuje
chylę czoła przed talentem kulinarnym!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ulotna, piękny kociak na kłębku włóczki:-) Już wyobrażam sobie, jak długo zwijałaś ten kłębek...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zbyśka
Poproszę o przepis na Rafaello z ajerkoniakiem i kajmakem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mialo byc foto ale nie ma :P zdarzyli mi wyniesc tort zanim zdjecie zrobilam :( ale w niedziele foto toru urodzinowego mojej cory ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gosianica, to czekamy na torcik - które to będą urodzinki? Ulotna chwilo, a my tu mamy przepis na piękny pawi ogon?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gosianica, można wygooglować Torty dla dzieci i pojawią się fajne przystrojenia. Na pewno coś wymyślisz:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość potrzebuję super przepisu na
sernik. ładnie proszę. Jaki polecacie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sernik izaura
(na ciemnym cieście) i sernik z brzoskwiniami - przepisy na pierwszej stronie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gizual888
Dziewczyny ja mam pytanko: chcę zrobić małe babeczki tylko mam pytanie ile ciasta wlewać do foremek - 1/2 foremki? Takie maałe do koszyczka sobie zrobię i ozdobie płatkami migrałowymi :)) Już mam ochotę:)) Gosnica Jogurtowiec pycha - zwłaszcza mąż się zajadał - nie lubi ciast z masami:)) pozdrawiam Was :) Acha ps. wasze torty to dzieła sztuki śliczne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gizual888
Sorki za błędy - podekscytowałam sie tym pieczeniem:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gizual888
Sorki za błędy - podekscytowałam sie tym pieczeniem:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam. Do tej pory piekłam mało skąplikowane, standardowe ciacha. Na urodziny chciałabym zrobić tort śmietanowy, nie za słodki, z owocami. Możecie polecić jakiś przepis? Boję się tylko, żeby śmietana nie zjechała, a nie chcę korzystać z gotowców, czy mnóstwa ulepszaczy. A tak wogóle, czy są jakieś przepisy na ciacha mało (lub przynajmniej mniej) słodkie? Wiem, że ciacho z zasady jest słodkie, ale czasem względy zdrowotne przeważają... Pozdrawiam i podziwiam te Wasze słodkie cuda :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość słodkie ciasta
W zasadzie do większości ciast możesz dać mniej cukru niż w przepisie. Generalnie z serników to ten z rosą jest mało słodki, albo ciasteczka: zagniecione z kostki masła, szklanki kwaśnej śmietany i mąki (ok. 2 szkl.) tyle, żeby ciasto było jak na pierogi. Odstawić do lodówki na 24 godziny, wałkować na ok 4 - 5 mm, maczać w cukrze i piec w temp 220 st C na złoty kolor.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gizula, ja do foremki muffinkowej wlewam max. 3 łyżki zupowe ciasta, to jest mniej więcej pół foremki. Piekę w samych papierowych foremkach, nie posiadam formy, w którą się wkłada te papierowe foremki, więc robie tak, by ciasto się nie wylało podczas pieczenia, a i tak zawsze wychodzi pełna foremka (czyli spora babeczka). Używam foremek o wymiarach 4.5cm średnica dna, 6cm średnica góry, 3cm wsokości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzięki Aniu:)) Będe się zabierać za babeczki w piątek i za ciacho - mam nadzieje, że wyjdzie wszsytko co zaplanowałam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam wszystkich. Robiłyście kiedyś sernik w cieście w-z? Jest pyszny. Jeśli będą zainteresowane to jutro skrobnę przepis.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
odświeżam :D i wklejam przepis na pawi ogon foto dla przypomnienia :) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1b4a14af28668302.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/25e27a25954da1b3.html a teraz przepis:) Ciasto kruche : 50 dag. maki 3 lyżki cukru 20 dag margaryny 2 jajka 2 lyżki miodu 2 płaskie łzeczki sody (rozpuscic w 2 lyzkach mleka) z w/ wymienionych składników zagnieść ciasto.upiec dwa placki. Rolady( pieczemy 3 takie same) 3 jajka 3 łyżki maki 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ubić białka, dodać cukier, ponownie ubić, połączyć z żółtkami , mąką i wodą.Po upieczeniu gorące biszkopty zwinąć w roladę, pozostawic do ostudzenia. Krem I 1/2 l.mleka 5 lyzek pełnych maki pszennej 2 lyzki cukru,cukier waniliowy 1 maslo 1 galaretka cytrynowa Z mleka odlac pol szklanki i wymieszac w nim make, pozostale mleko zagotowac z cukrem,Na gotujace wlewac budyn z maki, ugotowac i wystudzic. Maslo utrzec dodawac zimny budyn,na koncu dodac tezejaca galaretke (rozpuszczona w niepelnej szklance goracej wody).Galaretke dodawac stopniowo i dokladnie ucierac. Krem do rolad: 1 maslo 1 czekolada deserowa 1 galaretka truskawkowa kieliszek spirytusu kilka lyzek mleka. Czekolade rozpuscic z mlekiem,ostudzic.Galaretke rozpuscic w niepelnej szklance goracej wody. Masło utrzec dodac czekoladę, spirytus i stopniowo dodawac tężejacą galaretkę ,utrzec. Podzielic na 3 czesci. 1słoiczek czerwonego dżemu 1 galaretka wisniowa lub opcjonalnie inna w tym samym kolorze 3galaretki agrestowe lub inne . Galaretke wisniowa rozpuscic w szklance goracej wody,tężejacą dodawac do dzemu, zmiksowac,pozostawic do stezenia(zeby masa sie nie rozlewala, ale tez zeby nie byla zbyt twarda i dala sie wylozyc na rolade). Podzielic na 3 czesci.Rolady rozwinac ,wylozyc krem czekoladowy, na brzegu wzdluz wylozyc mase z dzemu i rolade zwinac. Na kruche ciasto wylozyc polowe kremu I, ulozyc rolady, między roladami wzdłuż poukładać winogrona,przestrzeń między roladami zalać tężejącą galaretką, odstawić do stężenia, posmarować pozostałym kremem, położyć drugi placek, wierzch polać mleczną polewą Ciasto na swój użytek nieco zmodyfikowałam -upiekłam tylko jeden placek z połowy porcji, a na wierzch dałam biszkopty,sugeruję też nasączyć placki ( nie zrobiłam tego i ciasto było troszkę za suche)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
i jeszcze jedno dla przypomnienia foto :) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e2e4c763b0f3d0e8.html RAFAELLO Z AJERKONIAKIEM I KAJMAKIEM 2i 1/2 szklanki mleka 3 żółtka 3 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 30 dkg. masła 25 dkg wiórek kokosowych herbatniki (ja miałam 2 duże paczki biedronkowych z czego trochę zostało) adwokat do smaku W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną.resztę mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować budyń. Masło utrzeć dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać wiórki kokosowe i adwokata w blaszce ułożyć 1 warstwę herbatników,nałożyć masę i znów herbatniki( powinny być 4 warstwy) wierzch posmarować masą kajmakową utartą z niewielką ilością masła, udekorować wg uznania,schłodzić w lodówce a świąteczne wypieki jutro :) 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gizula - i jak babeczki? Moje już wyciągnięte z pieca. Urosły o 100%, czyli z połowy foremki zrobiła się cała. A pachną - cudnie! Kobietki, życzę Wam pogodnych świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze i wypieków, które "nie pójdą" w uda lub brzuszki:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeszcze coś dodam: Gosianica - a czym udekorowany jest ten torcik na bokach? Zgaduję: biszkoptem, płatkami kukurydzianymi? Kiniasul - nowych przepisów nigdy za wiele:-) Ulotna chwilo - ten pawi ogon wygląda bardzo smakowicie i czasochłonnie:-) Dziękujemy za przepisy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam świątecznie :) Annawioletta...niestety ciasto jest pracochłonne i czasochłonne, ale zachwyt gości wynagradza to poświęcenie :D u mnie świąteczny torcik wielkanocny http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f83fead285dd165d.html kolorowe babeczki jogurtowe http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/01426a8e57634024.html ciasto Milka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b42c38dc506eef6.html i jeszcze duża lukrowana baba, niestety aparat odmówił posłuszeństwa , więc fotki brak Życzę Wam ciepłych rodzinnych Świąt i pozdrawiam cieplutko 🖐️ :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
annawioletta boki sa obsypane pokruszonym biszkoptem i wiorkami czekoladowymi. ulotna chyle czolo ;) wypieki wygladaja smakowicie. a ja serwuje wielkanocnego zajaca :) http://twojezdjecie.pl/fotka_332717.html Roeniez wam zycze milych i spokojnych Swiat,duzo zdrowia i radosci i przede wszystkim mokrego dyngusa :D co masz zrobic jutro zrob dzisiaj.jutro odpoczniesz :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pogodnych Świąt,przepysznych wypieków i radosnej atmosfery oraz mokrego dyngusa wszystkim życzę. Wesołego Alleluja:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesolych i spokojnych Świąt Wielkanocnych Wam zycze Ulotna...piekne wypieki. Ja sie ptodukowalam nad tortem dla rodzicow na 50 rocznice slubu.Jutro bedziemy go konsumowac. Pozdrowionka🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×