Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agripa

Ciasta palce lizać..mniaaaam

Polecane posty

Smaczny ten topik :) Napiszę Wam kilka moich ulubionych przepisów (jeśli już się pojawiały-przepraszam-nie przebrnęłam przez wszystkie 55 stron). 1. SERNIK ANANASOWY Ciasto: 1,5 szkl. mąki 0,5 szkl. cukru kryształu 0,5 kostki margaryny 1 jajo 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli Składniki zsiekać, zagnieść ciasto i wyłożyć nim brytfankę. Masa serowa: 50-60 dkg sera mielonego (lub gotowego twarożku na serniki) 3 serki homogenizowane waniliowe 1 szkl. cukru pudru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (może być też "serniks") 5 jaj 0,5 kostki masła lub margaryny 1 puszka ananasów - pokroić w kostkę. Utrzeć masło z cukrem, dodawać żółtka, ser i resztę składników. Ubić pianę, delikatnie wymieszać z masą i wyłożyć na ciasto. Kruszonka: 20 dkg wiórek kokosowych 0,5 kostki margaryny 1/3 szkl. cukru. Zagnieść, posypać po serze. Piec ok 1 h. Serniczek wychodzi pyszny. Nie jest suchy i ma taki delikatny ananasowy posmak. Polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ulubieniec nr 2: RAFAELITKI Ciasto: 3 szkl. mąki 2 kostki margaryny 4 żółtka 3 łyżki gęstej śmietany Zagnieść ciasto, rozwałkować (grubość mniej więcej jak na pierogi). Wykrawać ciasteczka kieliszkiem. Ubić pianę: 4 białka (niestety przeważnie jest jej za mało z 4 białek) 1,5 szkl. cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Na krążki z ciasta nakładać rękawem cukierniczym pianę (tak jak przy pieczeniu bezików). Piec ok 15-20 minut. Masa: 2 cale jaja 1 szkl. cukru 1 szkl. mlaka 1 cukier waniliowy 0,5 kostki masła+ 0,5 kostki margaryny Jaja ubite z cukrem wlać do ciepłego mleka z cukrem waniliowym. Zagotować ciągle mieszając, ostudzić. Masło z margaryną utrzeć na puch, powoli dodawać ostudzony "budyń". Na koniec można dodać sok z cytryny. przekładać dwa ciasteczka masą, obtaczać we wiórkach kokosowych. Ciasteczek wychodzi sporo z jednej porcji, są dosyć czasochłonne ale za to przepyszne. Bardzo ładnie wyglądają i super smakują. Również polecam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
I pora na ulubieńca nr 3: SERNIK W CIEŚCIE W-Z Ciasto w-z: 6 jaj 2 szkl. mąki pszennej 1,5 szkl. cukru kryształu 0,5 szkl. oleju 1 szkl. wody 2 łyżki kakao 1 ŁYŻKA (tak-łyżka a nie łyżeczka) proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę, olej. Upiec, przekroić na pół. Masa serowa: 1kg sera 35 dkg cukru 1 kostka margaryny 9 jaj 1 łyżka proszku do pieczenia budyń lub serniks rodzynki Zrobić jak masę na standardowy sernik. Kulki orzechowe: 30 dkg zmielonych włoskich orzechów 0,5 szklanki śmietany 4 łyżki cukru pudru Składniki połączyć ze sobą, uformować 24 kulki. Połowę masy serowej wyłożyć na brytfankę, poukładać na niej kulki serowe, zalać resztą. Piec ok 50 min-1 h. Masa: 1,5 szkl. cukru pudru 4 łyżki żelatyny (rozpuścić w 0,5 szkl. mleka) 2 serki homogenizowane waniliowe małe Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać serki, później żelatynę. Warstwy: Połowa placka w-z masa sernik masa druga połowa placka w-z Jest z nim trochę roboty, ale za to ciasto jak stodoła;) Spokojnie może zastąpić tort. Wedle upodobań orzechy można zastąpić np. migdałami. Mam nadzieję, że ktoś wypróbuje:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytanie o rafelitki
Pianę wykładać na surowe ciasto czy je najpierw podpiec? Mój piekarnik słabo piecze, potrzebuję nowy ale mam inne wydatki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piekarnik, w którym piekłam te rafaelitki też nie był rewelacyjny ale nie trzeba było podpiekac ciasta- ja wykładałam pianę na surowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witajcie. Oj, słodko dzisiaj:-) Mam pytanie: piekłam kilka dni temu "Babkę Ani" z przepisu znalezionego na Ciasta palce lizać... Nic dobrego z niej nie wyszło. Ciasto było prawie jak piana z białek, z odrobinką mąki ziemniaczanej, więc wypiek wyglądał jak zapieczna pianka, a gdzieś na dnie formy było normalne ciasto. Piana się rozleciała, ciasto poszło do kosza. Wiem, że nie ma sie czym chwalić, ale czy ktoś taki miał? Już nie będę piekła ciasta bez mąki... Dziś zrobiłam "babkę górniczą" na kefirze (nie miałam zsiadłego mleka) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2714618d72938c87.html smaczna, wilgotna, ale piekła się długo i pomimo suchego patyczka na górze, pod skórką, widać wilgoć (ale ciasto nie surowe)... Może godzina w piecu to za mało?...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robilam wczoraj tiramisu :) swietne wyszlo :) blacha juz poszla :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czy ja już podawałam ten przepis? Właśnie kupiłam dziś rabarbar i będzie placek na niedzielę Placek z rabarbarem.... 1 kg rabarbaru 40 dkg cukru Pokrojony rabarbar zasypać cukrem na noc. Na drugi dzień odcedzić i z 1/2 litry syropu rabarbarowego ugotować budyń dodając 2 łyżki kopiate mąki pszennej musi być gęste, wrzucić rabarbar i ostudzić. Ciasto: 1 margaryna 7 dkg cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 5 żółtek Zarobić ciasto odkroić kawałek na kruszonkę i dać do lodówki żeby później dobrze się tarło na tarce. Piana: Ubić pianę z 5 białek które zostają z ciasta dodać 1 szkl cukru pianę wymieszać z kisielem jabłkowym lub wiśniowym. Wykonanie: Wyłożyć ciasto na blachę, dać rabarbar z budyniem, na to wyłożyć pianę i zetrzeć kruszonkę piec w tem, 200 st.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Knutsel, podaję przepis z gazety: Ciasto marmurkowe z czekoladkami pół szkl. cukru pudru utrzeć z 20 dag margaryny, dodawać pojedynczo 3 jajka, ucierać. Połączyć z 1.5szkl. mąki wymieszanej z 2 płaskimi łyzeczkami proszku do pieczenia i kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Ciasto przelać do przygotowanej formy, powtykać 15 dag czekoladek nadziewanych. Piec ok. 45 minut w temp. 175 stopni Celsjusza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciasto bez mąki
170 g mielonych migdałów, 50 g cukru i jedno białko zagnieść na ciasto, schłodzić i wyłożyć formę (tortownicę albo jak na tartę). Gorzka czekolada 200 g pokruszyć do miski, rozpuścić, dodać ogrzanąśmietankę ok 200 ml i mieszać do jednolitości. Na upieczony i ostudzony spód wylać masę czekoladową, po ostygnięciu udekorować płatkami migdałowymi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jestem fanką programu
Jabłkowy zawijaniec Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.19) trudność: trudne Składniki 450 g mąki pszennej łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 40 g miękkiego masła Wypełnienie 1,5 kg obranych i cienko pokrojonych jabłek 225 g cukru 120 ml rumu 85 ml wody z kwiatów pomarańczy skórka z 1 cytryny do posmarowania: 30 g stopionego masła 1 roztrzepane jajko drobny cukier Przygotowanie Wymieszaj składniki wypełnienia i odstaw na noc pod przykryciem. Osącz jabłka, zachowując sok. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski, zrób w mące spory dołek i umieść tam masło oraz wbij jajka. Końcami palców delikatnie wymieszaj składniki, dodając stopniowo 200 ml zachowanego soku z jabłek. Otrzymaną elastyczną masę odstaw na 2 godziny. Następnie rozwałkuj ciasto jak najcieniej i przełóż na obrus posypany mąką, rozłożony na dużym stole. Poczynając od środka ostrożnie rozciągaj ciasto dłońmi aż będzie miało grubość bibułki papierosowej. Pozwól ciastu i sobie odpocząć przez jakąś godzinę. Rozprowadź delikatnie stopione masło na powierzchni ciasta, posyp równomiernie cukrem, ułóż dobrze osączone jabłka i zwiń w rulon, a następnie uformuj z niego dość ciasnego ślimaka. Pozostały z osączenia sok rozmieszaj w roztrzepanym jajku i rozprowadź po wierzchu ciasta. Piecz 50-55 min w piekarniku nagrzanym do temp. 190oC.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jestem fanką programu
Ciastka czekoladowe Rigo Jancsi Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.9) ilość osób: 6 trudność: łatwe Ciasto 3 jajka 3 łyżki cukru 30 g startej gorzkiej czekolady 2 łyżki mąki masło do wysmarowania foremki Nadzienie 200 g gorzkiej czekolady 30 g niesolonego masła 30 g kakao 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 200 ml śmietany 36% 1-2 łyżki cukru dżem morelowy kakao Przygotowanie ciasto Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C. Prostokątną foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać startą czekoladę i przesianą mąkę, wszystko razem dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać ruchem od dołu. Przelać ciasto do foremki, wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na kratkę i odstawić do ostygnięcia. Przygotowanie nadzienia Czekoladę i masło umieścić w misce, stopić na parze, wymieszać na gładką masę i lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać kakao, cukier i ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszać. Przekroić ciasto poziomo na pół. Obie połowy posmarować dżemem morelowym. Jedną połowę obficie posmarować stopioną czekoladą, na drugą wyłożyć bitą śmietanę z kakao i rozprowadzić równą warstwą. Złożyć obie części ze sobą, nadzieniem do środka, oprószyć wierzch kakao i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Przed podaniem pokroić na kawałki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anawioletta
Witam. Zapraszam na czekoladowe ciasto z gruszkami - uwaga: jeszcze ciepłe:-) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d1c4dc0a646dca1f.html 6 dużych gruszek 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 szkl. oleju 5 jajek 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, wymieszać, wlewając po trochu olej. Połączyć z sodą, proszkiem, mlekiem i kakao, wymieszać. Gruszki obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta, wymieszać. wlać na natłuszczoną formę, piec ok. 45-55 minut w temp. 200 stopni Celsjusza. Polać polewa czekoladową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czesc dziewczyny ale mnie tu dawno nie bylo :P(zmiana nicka :P ) ale nadrabiam nieobecnosc przepisem na sernik z brzoskwiniami i kokosowa kruszonka :) ciasto: 30 gad maki 10 dag cukru 20 dag margaryny 2 zoltka kilka brzoskwin (z puszki lub swieze) masa serowa: 1 kg sera 2 szkl cukru pudru 25 dag margaryny 9 jajek sok z 1 cytryny 2 lyz maka ziemniaczanej kruszonka: 10 dag cukru 13 dag margaryny 20 dag wiorek kokosowych. robimy kruszonke:cukier ucieramy z margaryna,dodajemy wiorki i wyrabiamy na jednolita mase,zawijamy w folie i schladzamy min. 3h az stezeje. Ciasto: Make z margaryna wyrobic nozem,dodac zoltka i cukier,szybko wyrobic.rozwalkowac i wylepic dno blachy.podpiec ok 10 min. w 200st.C.wyjac i rozlozyc brzoskwinie. Ser: oddzielic bialka od zoltek.zoltka utrzec z cukrem i margaryna,dodac ser,sok z cytryny i make ziemniaczana.bialka ubic na sztywna piane.dodac do masy serowej,ostroznie wymieszac i wylozyc na brzoskwinie.kruszonke zetrzec na ser.piec 1 h w 180st.C.po upieczeniu uchylic piekarnik i zostawic do wystygniecia. sernik palce lizac :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziewczyny a znacie może jakiś prośty i szybki przepis na w-zkę:)) - tylko nie taką z torebki:)?? Bardzo Was proszę o pomoc:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość heh wcielone
a kim byłaś w poprzednim wcieleniu, bo ciężko mi się w te upały domyślić :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szybka wuzetka może być taka
Biszkopt kakaowy, prostokatny przekroić a dwa cienkie placki albo upiec dwa. Przełożyć bitą śmietaną z dodatkiem śnieżynki alb jakiejś jasnej galaretki np cytrynowej. Śmietanęmożna połączyć z ubitymi białkami z odrobinącukru ale wtedy długo nie postoi. Polać cienko polweą kakaową i ozdobić kleksem śmietany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witajcie. wcielone zlo - czyżby Gosianica? Podaję przepis na ciasto z masą jogurtową, lekko kwaśne od jogurtu, dobre na ciepłe dni: ciasto: 1.5szkl. mąki, szkl. cukru, 4 łyżki kakao, 5 jajek, pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia. Jajka ubić z cukrem do białosci, dodać pozostałę skłądniki, wymieszać, wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w tortowicy o średnicy 24cm, ale może być coś ciut większego). Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Masa: 1.5 szkl. słodkiej śmietanki 30-36%, 2 szkl. jogurtu nat., słoiczek dźemu brzskwiniowego lub ananasowego (ok. 210g), 5 czybatych łyżeczek żelatyny. żelatynę rozpuścic w 1/2 szkl. gorącej wody, zostawic do ostygnięcia. Jogurt wymieszać z dżemem, dodać ubitą na sztywno śmietankę. Masę dodawać do ostudzonej żelatyny (po łyżce, cały czas mieszając), nastepnie rozłozyc ją na ostuzonym cieście. Wstawic do lodówki na min. 3 godziny, póżniej udekorować owocami, galaretką, groszkami czy czymś innym. Ciasto jest lepsze na drugi dzień, kiedy wilgoć z kremu nieco przejdzie na suche ciasto. Robiłam ciasto kokosowo-budyniowe z przepisu na tym forum http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/be6124211ca471ec.html, wyszło smaczne (lepsze po dwóch dniach niż od razu) i w moim "typie" (szybkie, łatwe i bez kremu), ale kruszonka kokosowa się rozsypywała (pękała). CZY MACIE NA TO RADĘ? Masa była z następujących składników: 2 białka ubite z pół szkl. cukru + 2 żółtka + 20 dag wiórków kokosowych + pół kostki wystudzonej rozpuszczonej margaryny, wszystko upieczone. Pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witajcie kuchareczki, jestem tu nowa ale topik obserwuje od kilku dni i dzis nie wiem co upiec - tyle slodkosci.... ciasta piec lubie ale do wymyslania nowych raczej nie mam glowy... dziekuje za pomysly ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mam pytanie, jadlam kiedys ciasto weselne - bylo pycha , a wygladalo mniej wiecej tak...ciasto makowe i(teraz jak to opisac..?) to tak jakby sam mak bo ciasto bylo sypkie jak biszkopt, na to byla masa budyniowa i tyle...ale jadl ktos takie cos...? mak byl zmielony...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
annawioletta a tego to nie powiem czy tak czy nie :P wole sie nie przyznawac bvo jescze mnie zlinczuja gdzie niegdzie jak sie dowiedza :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dobry makowiec
MAKOWIEC Składniki- 1 kg maku- 1 szklanka cukru pudru- 1 zapach migdałowy- 7 jaj- 1 kostka masła- 2 łyżki oliwy PrzygotowanieMasło rozpuścić. Wystudzić do letniej temperatury i dodać 7 żółtek, cukier puder, oliwę, mak, wlać wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Jeśli ciasto jest twarde dodać trochę mleka. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części (czyli 4 makowce). Na stolnicę wylewamy trochę oleju, wałek smarujemy również olejem i rozwałkowujemy ciasto. Na rozwałkowane ciasto wykładamy mak i zawijamy tak, aby zakładka makowca była na górze. Makowiec zawijamy w folię aluminiową (albo papier do pieczenia) tak, aby był luz i zostawiamy do wyrośnięcia. Potem piec około 50 minut. RozczynW 100 ml ciepłego mleka rozpuścić 15 dag drożdży i 1 łyżeczkę cukru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dobry makowiec
A to ciasto weselne - to był suchy mielony mak czy raczej wilgotne ciasto, jak z zaparzonego mielonego maku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×