Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 agripa

Ciasta palce liza膰..mniaaaam

Polecane posty

Go艣膰 Forum - strona g艂owna
A jak膮 艣mietan臋 dajesz do tego jabecznika? krem贸wk臋 czy chudsz膮

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Dziewczyny! By艂am w sobot臋 na weselu i by艂o mega dobre cisto, kt贸re pierwszy raz jad艂am i bardzo mi smakowa艂o. Mo偶e Wam napisz臋 jakie by艂y warstwy. Mo偶e je znacie.... Wiecie jak si臋 robi... na samym spodzie by艂 biszkopt ale nie taki tradycyjny dziewczyny m贸wi艂y 偶e to mo偶e by膰 jakie艣 ciasto gotowane.. -- nast臋pnie masa(gruba warstwa) masa budyniowa ale z mleka w proszku --p贸藕niej masa kr贸wkowa bardzo cienka --nast臋pnie bardzo cienkie ciasto kruche - ciemnego koloru --a na samym wierzchu pianka bia艂a-kt贸ra mnie tak nie zachwyci艂a jak reszta ciasta Bardzo dobre ciasto. Prosz臋! Mo偶e kt贸ras z Was zna i wie co to za placek Dzi臋kuj臋:)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Forum - strona g艂贸wna.
Gizula wejd藕 na t臋 stronk臋. C偶esto robi臋 z niej jakie艣 ciasta i ani razu nie trzafi艂o si臋 dla mnie aby ciasto nie wysz艂o. Mo偶e akurat co艣 z tort贸w interesuj膮cego znajdziesz :) http://mojewypieki.blox.pl/strony/Torty.html AnnMarie niestety, ale nic konkretnego do g艂owy mi nie przychodzi z tym ciastem. Mo偶e kt贸ra艣 ze sta艂ych bywalczy艅 tego topiku zajrzy tu i b臋dzie mog艂a pom贸c. "A jak膮 艣mietan臋 dajesz do tego jabecznika? krem贸wk臋 czy chudsz膮" - daj臋 zwyk艂膮 18% i najlepsza jak dla mnie do tego ciasta , to 艣mietana z Pi膮tnicy, ale mo偶na i z innej zrobi膰. Aha i je艣li nie mam akurat jab艂ek 艣wierzych, to robi臋 z d偶emu jab艂kowego lub wi艣niowego . Wtedy ju偶 nie dosypuj臋 cukru, a tylko galaretki.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Forum - strona g艂贸wna.
艣wie偶ych * :D

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 do FORUM-STRONA G艁脫WNA
dzi臋kuj臋 za odpowiedz odno艣nie 艣mietany

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Porwana skarpeta
Szarlotka 3szkl maki 5dkg cukru 1margaryna 4偶贸艂tka 1艂yzeczka proszku do pieczenia Zagniesc kruche ciasto .W艂ozyc na godz, do lod贸wki.2/3 rozwa艂kowac i wy艂ozyc blache.Nak艂uc widelcem. Ok.1,5kg jab艂ek obrac ipokroic w kostke,przesypac 1 kisielem cytrynowym, z 4bia艂ek ubic piane i 3/4 szkl cukru zmieszac z jab艂kami .Wy艂ozyc na ciasto.Na wierzch zetrzec 1/3 cz ciasta.Piec ok30-40min/190 st

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Pani domu
Mo偶e to dziwnie zabrzmi ale uwielbiam ciasto dro偶d偶owe, kt贸rym zajada si臋 ca艂a rodzina. Dobry i sprawdzony przeze mnie przepis znalaz艂am na http://ciastodrozdzowe.pl Zgadzam si臋 z moj膮 mam膮 ciasto dro偶d偶owe wyjdzie je艣li ma si臋 dobry przepis.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 przez przypadek
odkry艂am t膮 stron臋 i tak troch臋 przelecia艂am s膮 fajne przepisy ale nie zauwa偶y艂am a jest ju偶 pora na robienie piernika staropolskiego na 艣wi臋ta i mo偶e podacie jakie艣 fajne przepisy na pierniczki na choink臋. Pozdrawiam cieplutko

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ciasto halinki z garnka
kora orzechowa 8 bia艂ek 20 dkg.cukru 3 偶贸艂tka 10dkg orzech贸w mielonych 10 dkg orzech贸w siekanych 10 dkg kokosu 10 dkg rodzynek 1艂y偶ka m膮ki pszennej 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia Bia艂ka ubi膰 doda膰 cukier pod koniec 偶贸艂tka i reszt臋 sk艂adnik贸w M膮k膮 posypa膰 orzechy.Upiec dwa placki na dw贸ch jednakowych blaszkach 35-40 minut w temp.160 Krem: 1 puszka brzoskwi艅 1,5 kostki mas艂a 2 galaretki Sok z brzoskwi艅 zagotowa膰 z 3 艂y偶kami cukru, 2 budynie 艣mietankowe rozpu艣ci膰 w 3/4 szklanki wody i 艂y偶k臋 m膮ki pszennej i 5 偶贸艂tek wymiesza膰 i wla膰 na gotuj膮cy sok z brzoskwi艅-robimy budy艅 Delicje nas膮czone kaw膮 ub spirytusem Mas艂o utrze膰 z budyniem Na placek da膰 po艂ow臋 kremu, na to delicje nas膮czone na to cz臋艣膰 masy,na to ciasto,masa,pouk艂ada膰 brzoskwinie i zalewamy galaretk膮

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ciasto halinki z garnka
Pychotka 4 jajka 1 szklanka m膮ki 1 szklanka cukru 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia 2 艂y偶ki wody do 偶贸艂tek Z tego upiec biszkopt Krem: 1/2 litr mleka 1 budy艅 艣mietankowy /nie musi by膰 3/4 szklanki cukru 4 偶贸艂tka 3 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej 3 艂y偶ki m膮ki pszennej 1/2 szklanki mleka zimnego do rozpuszczenia m膮ki 1 mas艂o lub margaryna Owoce: czarna porzeczka,jagody,,winogrono,brzoskwinia 2 paczki bez贸w ma艂ych Ugotowa膰 budy艅 z mleka maki i cukru. Ucieramy mas艂o dodaj膮c przestudzony budy艅 stopniowo.Na koniec 4 偶贸艂tka.,razem ucieramy Ja daj臋 偶贸艂tka do tej m膮ki i wlewam na gotuj膮ce mleko - nie daj臋 surowych Na biszkopt dajemy krem.Na krem owoce i przykrywamy kremem.K艂adziemy bezy,przykrywamy kremem. Bezy smarujemy od do艂u kremem i k艂adziemy na owoce. Na wierzch wi艣nie lub bakalie. Obla膰 polew膮 O piernikach jej nie wspomne -palce lizac

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ciasto halinki z garnka
Biszkopt 6 jaj 1 szklanka maki 1 szklanka cukru 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia Biszkopt orzechowy 4 jajka 4 艂y偶ki zmielonych orzech贸w 3 艂y偶ki bu艂ki tartej 4 艂y偶ki cukru 1艂y偶ka m膮ki pszennej 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia Ten orzechowy to ja robi艂am z podw贸jnej porcji/albo upiec sobie dwa albo jeden i przekroi膰/ Biszkopt wykonanie Ubi膰 bia艂ka potem dodawa膰 cukier i po jednym 偶贸艂tku,na koniec proszek z m膮k膮 tylko wmiesza膰 delikatnie nie ubija膰,wyro艣nie bardzo du偶y i pulchny. Na blaszk臋 jest w sam raz, .......natomiast do mniejszej formy to trzeba przekroi膰 na p贸艂 np w tortownicy. Piec w temp.160-180 oko艂o 30-40minut Orzechowy takie samo wykonanie Bia艂ka ubi膰 doda膰 cukier i 偶贸艂tka potem m膮k臋 z proszkiem na ko艅cu orzechy i bu艂k臋 tart膮. Piec 180 oko艂o 30min A masa to mo偶e by膰 wg.uznania ja najcz臋艣ciej robi臋 gotowane kremy budyniowe....... ale tu akurat robi艂am z gotowego kremu do tort贸w czekoladowy"GELLWE" krem do tort贸w du偶a porcja s膮 takie w sprzeda偶y i wg.przepisu na opakowaniu Biszkopt ciemny 6 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki maki, 2-3 艂y偶eczki kakao 1 艂y偶eczka proszku dopieczenia Murzynek * 25 dag mas艂a * 1 szklanki cukru * 1 szklanki m膮ki tortowej * 4 jajka * 7 艂y偶ek wody * 4 艂y偶ki kakao * 艂y偶eczki kardamonu/nie musi by膰? * 1 艂y偶eczki proszku do pieczenia * szczypta soli * gar艣膰 orzech贸w w艂oskich Do garnka wla膰 wod臋, doda膰 mas艂o, roztopi膰. Pos艂odzi膰, doda膰 kakao. Podgrzewa膰 5-7 minut (ca艂y czas mieszaj膮c, by si臋 nie przypali艂o). Wystudzi膰. Do przestudzonej masy doda膰 偶贸艂tka, zmiksowa膰. Odla膰 szklanki. Do reszty wmiesza膰 m膮k臋 przesian膮 z proszkiem do pieczenia, przyprawi膰 kardamonem (ew. da膰 bakalie, np. rodzynki lub orzechy). Nast臋pnie delikatnie doda膰 pian臋 z bia艂ek - ubit膮 ze szczypt膮 soli. Ciasto prze艂o偶y膰 do wysmarowanej mas艂em i posypanej bu艂k膮 tart膮 formy keksowej (o d艂ugo艣ci 36 cm). Piec 40-45 minut w temp. 180 st. C. Wyj膮膰, wystudzi膰, pola膰 odlan膮 wcze艣niej mas膮 i posypa膰 orzechami (wcze艣niej mo偶na upra偶y膰 je w piekarniku)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ciasto halinki z garnka
Lambada Ciasto biszkoptowe: 5 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki m膮ki tortowej 1/4 szklanki m膮ki ziemniaczanej Masa pomara艅czowa: 4 szklanki soku pomara艅czowego 1/2 szklanki cukru 2 budynie waniliowe Masa 艣mietankowa: 1/2 szklanki mleka 1/2 litra krem贸wki 30% 3 艂y偶ki cukru pudru 1 艂yka 偶elatyny Polewa czekoladowa do dekoracji Czas pieczenia: Biszkopt ok 30 min w 180 stopniach Biszkopt: Ca艂e jajka z cukrem i szczypt膮 soli ubijamy na parze a偶 masa znacznie zwi臋kszy swoj膮 obj臋to艣膰 i b臋dzie g臋sta (ok 15-20 min ubijania). 艁膮czymy razem m膮ki i proszek. Ciasto odstawiamy z nad naczynia z par膮. Przesiewamy m膮ki i delikatnie 艂膮czymy je z ciastem mieszaj膮c drewnian膮 艂y偶k膮. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki i wstawiamy do piekarnika. Po upieczeniu studzimy. Masa pomara艅czowa: 3,5 szklanki soku pomara艅czowego zagotowa膰 z cukrem. W 1/2 szklanki soku rozm膮ci膰 budynie i wla膰 do gotuj膮cego si臋 soku. Chwil臋 pogotowa膰 i wy艂o偶y膰 na biszkopt. Ostudzi膰 Masa 艣mietankowa: 呕elatyn臋 rozpu艣ci膰 w gor膮cym mleku, ostudzi膰. 艢mietan臋 ubi膰 z cukrem doda膰 mleko z 偶elatyn膮. Wy艂o偶y膰 na przestudzon膮 mas臋 pomara艅czow膮. Sch艂odzi膰 Szarlotka z kremem ciasto: 3 szklanki maki krupczatki 5 艂y偶ek cukru 3/4 kg jab艂ek 1 margaryna 5 jajek 3 艂y偶ki 艣mietany 18% 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia Krem: 2 torebki budyniu jasnego/艣mietankowy lub waniliowy/ cukier waniliowy 1 szklanka cukru wykonanie M膮k臋 wymiesza膰 z proszkiem doda膰 cukier,posiekan膮 margaryn臋.........wyrobi膰 ciasto dodaj膮c po jednym 偶贸艂tku Z gotowego ciasta oddzieli膰 1/3 i w艂o偶y膰 do lod贸wki Pozosta艂e rozwa艂kowa膰,wy艂o偶y膰 form臋. Jab艂ka zetrze膰 na grubych oczkach.odcisn膮膰 sok, roz艂o偶y膰 r贸wnomiernie na cie艣cie. Z bia艂ek ubi膰 pian臋 doda膰 stopniowo budy艅 i cukier,t膮 mas臋 wy艂o偶y膰 delikatnie na jab艂ka,sch艂odzone ciasto pokruszy膰 lub zetrze膰 na tarce i posypa膰 wierzch ciasta wstawi膰 do piekarnika piec oko艂o 60 minut w temperaturze 200 stopni..... Rogaliki 1/2 kg m膮ki 1 margaryna 4 dkg dro偶d偶y 1 艂y偶ka cukru 1/2 szklanki mleka 1 jajko cukier waniliowy 1/2 艂y偶eczki soli Mleko lekko podgrza膰 rozpu艣ci膰 w nim dro偶d偶e,da膰 cukier i cukier waniliowy. zrobi膰 w m膮ce do艂ek da膰 s贸l wymiesza膰 a potem wla膰 rozpuszczon膮 ch艂odn膮 margaryn臋. To zarobi膰 na stolnicy i da膰 do garnka z zimn膮 wod膮 na 1 godzin臋. Po tym czasie ciasto wyp艂ynie do wierzchu.Znowu na stolnic臋 podsypa膰 m膮k膮 i podzieli膰 ciasto na 3 kawa艂ki. ka偶dy kawa艂ek rozwa艂kowa膰 na okr膮g艂y placek tak na 1/2cm grubo艣ci mo偶e grubszy i przekroi膰 to na 4 cz臋艣ci a ka偶d膮 cz臋艣膰 na 3 tak 偶eby by艂o12 tr贸jk膮t贸w i nast臋pne tak samo wyjdzie 36 rogalik贸w.Na艂o偶y膰 na t膮 szersz膮 cz臋艣膰 marmolad臋 lub krem czekoladowy i zawija膰 tak do ko艅ca / turla膰/ potem rozbi膰 jajko widelcem i ka偶dy macza膰 w jajku i cukrze i uk艂ada膰 na blaszce.Piec si臋 w temperaturze wi臋cej jak 200 na rumiano./ale to zale偶y jaki jest piekarnik/ Ma bardzo duzo ciast ta pani na garnku.pl- halinag My艣le ze sie nie poigniewa ze ja raklamuje

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ciasto halinki z garnka
艁atwy makowiec sk艂adniki: 1,5 szklanki m膮ki /1 i 1/2/ 3/4 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki 艣mietany 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia 3 jaja 2 偶贸艂tka masa makowa 1 puszka masy makowej 850g lub 900g 2 bia艂ka 2 艂y偶ki bu艂ki tartej Wykonanie: Do miski wsypujemy m膮k臋 z proszkiem do pieczenia,kasz臋 mann膮 i cukier, dodajemy jajka,偶贸艂tka i roztopion膮 margaryn臋. Ucieramy g艂adkie ciasto. troch臋 ciasta odk艂adamy a reszt臋 wyk艂adamy na przygotowan膮 blach臋 do pieczenia. Z dw贸ch bia艂ek ubijamy pian臋,delikatnie mieszamy z mas膮 makow膮 i bu艂k膮 tart膮. Mas臋 wyk艂adamy na ciasto i rozsmarowujemy. Z od艂o偶onego ciasta 艂y偶k膮 uk艂adamy na masie makowej cieniutkie paseczki./one potem si臋 zlej膮 w ca艂o艣膰/ Ciasto wk艂adamy do piekarnika temp.180,i pieczemy oko艂o 1 godziny. Po upieczeniu dekorujemy polew膮 lub bia艂ym lukrem a mo偶na tylko cukrem pudrem Sk艂adniki spodu biszkoptowego ( na tortownic臋 o 艣rednicy 30 cm): szkl. cukru 4 jajka 80 g m膮ki pszennej 50 g m膮ki ziemniaczanej 1 艂y偶eczka cukru z naturaln膮 wanili膮 艂y偶eczki proszku do pieczenia 1 艂y偶ka soku z cytryny Sk艂adniki kremu czekoladowego: 400 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego ( na 500 ml mleka) 3 - 4 艂y偶ki kakao 400 - 500 g twarogowego serka 艣mietankowego o kremowej konsystencji 400 ml 艣mietany krem贸wki 1 pomara艅cza (250 - 300 g) 3 艂y偶ki cukru kryszta艂u 150 g cukru pudru 6 - 7 艂y偶eczek 偶elatyny Opr贸cz tego: ok. 1 kg gruszek soczystych i mi臋kkich ( u mnie odmiana Genera艂) ** ok. 50g gorzkiej czekolady ** mo偶na zast膮pi膰 gruszkami w syropie lub z kompotu (nale偶y je dok艂adnie os膮czy膰 przed u艂o偶eniem na blacie biszkoptowym) Wykonanie biszkoptu: Bia艂ka oddzielamy od 偶贸艂tek i ubijamy na sztywn膮 pian臋. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanili膮, a nast臋pnie utarte z 1 艂y偶k膮 soku z cytryny 偶贸艂tka. Obie m膮ki i proszek do pieczenia dok艂adnie mieszamy i powoli wsiewamy ma艂ymi porcjami do masy jajecznej za pomoc膮 sitka, delikatnie mieszaj膮c 艂y偶k膮. Ciasto wylewamy do du偶ej formy. Pieczemy w temp. 180C ok. 30 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchni膮 warstw臋. Pomara艅cz臋 myjemy szczoteczk膮 i polewamy wrz膮tkiem. Sk贸rk臋 艣cieramy na tarce, z pomara艅czy wyciskamy sok. Po艂ow膮 soku nas膮czamy biszkopt. Pozosta艂膮 cz臋艣膰 odstawiamy. Na biszkopt uk艂adamy po艂贸wki gruszek obrane ze sk贸rki i pozbawione gniazd nasiennych. Wykonanie kremu czekoladowego: Budy艅 mieszamy w szklanki zimnego mleka. Pozosta艂e mleko gotujemy z 3 艂y偶kami cukru. Kakao rozcieramy w niewielkiej ilo艣ci wrz膮tku i dajemy do gotuj膮cego si臋 mleka. Gotujemy ok. 2 minut, po czym wlewamy rozprowadzony w mleku budy艅 i stale mieszaj膮c gotujemy do utraty surowizny. Odstawiamy do ca艂kowitego ostudzenia pod pokrywk膮 (aby na powierzchni nie utworzy艂 si臋 ko偶uch). Mikserem r臋cznym mieszamy serek, dodajemy porcjami cukier puder, przestudzony budy艅, start膮 sk贸rk臋 pomara艅czow膮 i pozosta艂y sok. Wszystkie sk艂adniki dok艂adnie mieszamy na jednolit膮 mas臋. 艢mietan臋 ubijamy na sztywno. 呕elatyn臋 zalewamy niewielk膮 ilo艣ci膮 zimnej wody i odstawiamy do nap臋cznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilo艣ci wrz膮tku. Cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczon膮 偶elatyn臋 do masy serowo - budyniowej, stale mieszaj膮c r臋cznym mikserem na zmniejszonych obrotach. Ubit膮 艣mietan臋 delikatnie 艂膮czymy z kremem najlepiej za pomoc膮 du偶ej 艂opatki lub 艂y偶ki. Natychmiast wylewamy na biszkopt z gruszkami i wyr贸wnujemy powierzchni臋. Wstawiamy do lod贸wki na co najmniej 4 godziny ( najlepiej na noc). Przed podaniem dekorujemy w dowolny spos贸b czekoladowymi wi贸rkami* * Czekolad臋 dzielimy na kostki, wk艂adamy do naczynia. Naczynie zanurzamy w gor膮cej k膮pieli i podgrzewamy do chwili rozpuszczenia czekolady. Natychmiast wylewamy na du偶y p艂aski p贸艂misek, rozprowadzamy 艂opatk膮 i wstawiamy do lod贸wki. Gdy czekolada stwardnieje za pomoc膮 skrawaka do sera 偶贸艂tego wi贸rkujemy j膮. http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/11/TORT-CZEKOLADOWY-Z-GRUSZKAMI.html#ixzz1dtYhsegU

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 henia z domu bia艂ego
Szukam dobrego przepisu- sprawdzonego - na rolad臋 waflow膮:D

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 wklejajcie przepisy z sensem
Powy偶ej przepis na makowniki i ciasto z kremem - zlepione i ma艂o czytelny tekst. Troch臋 wyobra藕ni przy wklejaniu przepisy, bo robi si臋 misz masz.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ojbiadawambiada
i tak samo halinka na tamtej stronie napisala niestety:o widzialam to juz wczesniej ,ale nie odzywalam sie ,bo myslalam ,ze to ze mna cos nie teges i nie potrafie prawidlowo odczytac :D

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ciasto halinki z garnka
Przepraszam ,ze niektore cukierniczki nie rozczyta艂y przepisow.Poprostu jeden to makowiec a drugi z gruszkami ,dwa rozne ciasta.Wprawione panie wiedza napewno co do czego

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 wklejajcie przepisy z sensem
To jest topik dla wszystkich, niie tylko dla wprawionych. Tak ci臋偶ko poprawi膰 czytelno艣膰 wklejenia przed wys艂aniem? Oj, oj, oj, halinko z garnka.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ojbiadawambiada
oj i halinka zrobila z czytelnikow debili (?) rownie dobrze mozna w miedzy te przepisy (nie poptrzedzajac tyt. potrawy) wstawic jakis przepis np na kotlety mielone :D

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 tereska bez pieska
Waniliowy snikers Sk艂adniki na biszkopt kawowy: * 1 szkl cukru kryszta艂u * 1 szkl m膮ki pszennej * 6 jaj * 4 艂y偶ki wrz膮cej wody * 3 艂y偶ki rumu * 2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej * 2 艂y偶ki kawy rozpuszczalnej * 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia Biszkopt orzechowy: * 25 dag siekanych orzech贸w * 5 bia艂ek * 25 dag cukru * 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej * 1 艂y偶ka m膮ki pszennej Krem: * 1 kostka mas艂a * 1 szkl cukru pudru * 3 szkl mleka w proszku * 3 serki waniliowe Danio Poncz: * 0,75 szkl wrz膮cej wody * 4 艂y偶ki kawy cappucino waniliowego * p贸艂 kieliszka rumu Biszkopt kawowy: Bia艂ka ubi膰 na sztywno, ubijaj膮c po艂膮czy膰 z cukrem. Doda膰 偶贸艂tka, rum i wrz膮c膮 wod臋. Nast臋pnie przesian膮 m膮k臋 z proszkiem do pieczenia i kaw膮. Upiec biszkopt. Biszokpt orzechowy: Bia艂ka ubi膰 z cukrem i stopniowo dodawa膰 pozosta艂e sk艂adniki. Lekko wymiesza膰 i piec w temp 160-180 stopni przez ok 30 min. Krem: Margaryn臋 utrze膰 z cukrem, powoli dodawa膰 mleko i serki. Biszkopt kawowy przekroi膰 na p贸艂, lekko nas膮czy膰 ponczem i posmarowa膰 po艂ow膮 kremu. Po艂o偶y膰 biszkopt orzechowy, rozsmarowac na nim pozosta艂y krem i prze艂o偶y膰 drug膮 po艂贸wk膮 biszkoptu kawowego kt贸ry te偶 lekko nas膮czamy. Ciasto mo偶na dodatkowo pola膰 polew膮 czekoladow膮.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 piesek bez tereski
Przepis-ucierane ze 艣liwkami i kruszonk膮 6 jajek 1,5 szklanki cukru 3 szklanki m膮ki 1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia 1 kg 艣liwek cukier waniliowy 1,5 szklanki oleju kruszonka 1/2 szklanki m膮ki 1/2 szklanki cukru 1/2 margaryny Jajka ucieramy z cukrami na puszyst膮 mas臋,wsypujemy m膮ke z proszkiem wlewamy olej.Dok艂adnie mieszamy Kruszonk臋 zagniatamy z podanych sk艂adnik贸w...... Wylewamy na blach臋 u艂adamy po艂贸wki 艣liwek,posypujemy kruszonk膮. Pieczemy oko艂o 45 minut w 180 uwaga: jest to porcja na du偶膮 blach臋 z wyposa偶enia kuchni

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 egzotyczna22
PIERNIK 1 1/2 szkl cukru 1 kostka palmy 1/2szkl wody 2 czubate 艂y偶ki kakao 1 przyprawa do piernika aromat troche cynamonu i to zagotowac Do przestudzonej masy doda膰: 4 z贸ltka 2 szkl maki 1 艂yzka proszku do pieczenia odrobine sody bakalie (ja daje orzechy posiekane) i na koniec bia艂ka ubite.wymieszac na jenolita mase i wylac do keksowki. piec ok 45min 170stopni mozna przelozyc powidlami.pycha

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 egzotyczna22
KOPIEC KRETA CIASTO 5 jaj 2 1/2szkl krupczatki (m. ziemniaczana) 1 1/2 szkl cukru 1 szkl oleju 1 szkl gor膮cej wody 2 艂yzeczki proszku do piecz. 2 lyzeczki kakao KREM 6 bananow 1 galaretka bananowa (albo cytrynowa) 1 czekolada mleczna 2 lyzki cukru pudru 1 cytryna 500 ml smietany 30% cukier utRzec z zoltkami ,wlac goraca wode+ olej.wszystko dobrze ubic mikserem.wsypac make,proszek i kakao.dodac ubite bialka.piec 180 stopni-45min.gdy ciasto sie upiecze sciac wierzch i pokruszyc. banany pokroic na polowki (wzdluz) skropic cytryna.ulozyc w rzedach wzdluz blachy na ciescie .galaretke rozpuscic w 1/2 szkl.wod,przestudzic.czekolade zetrzec na tarce .ubic kremowke z cukrem na sztywno,dodac galaretke i starta czekolade.wymieszac.wylozyc na banany.krem posypac pokruszonym wierzchem ciasta.wstawic do lodowki.SMACZNEGO!

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Witam weekendowo i cytrynowo:) Podam przepis na serniczek bez ciasta,kt贸ry rozp艂ywa si臋 w ustach. SERNIK CYTRYNOWY Z POLEW膭 LEMON CURD馃尰 1kg sera 2-krotnie zmielonego 2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej 5 jajek otarta sk贸rka z 3 cytryn sok z tych cytryn 125g margaryny 1 1/4szkl.cukru Zmiksowac ser z 偶贸艂tkami,cukrem i margaryn膮 na jednolita mas臋,doda膰 sok z cytryn i sk贸rk臋 oraz m膮k臋 ziemniaczan膮.Bia艂ka ubi膰 ze szczypt膮 soli,po艂膮czy膰 z mas膮 serow膮. Wyla膰 do tortownicy o wymiarach 21-23cm.Piec w temp.200C przez godzin臋. Odstawi膰 do wystygni臋cia. POLEWA LEMON CURD: 45g margaryny-roztopi膰 0,5 szkl.cukru 1 roztrzepane jajko 1 艂y偶eczka otartej sk贸rki z cytryny 2 艂y偶ki soku z cytryny Roztopi膰 margaryn臋 i ostudzi膰.Doda膰 pozosta艂e sk艂adniki i zmiksowa膰.Miseczk臋 z polew膮 postawi膰 na rondelku z gotuj膮c膮 wod膮 i gotowa膰 w tej kapieli do zg臋stnienia masy,ci膮gle mieszaj膮c.Ciep艂膮 polew臋 wyla膰 na sernik. Wstawi膰 do lod贸wki na 2h. Do tego sernika zosta艂y zu偶yte 4 cytryny,je艣li kto艣 nie lubi cytryn mo偶na u偶y膰 pomara艅czy:) A tak wygl膮da ten wypiek. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8002c9c759fbdd4c.html Pozdrawiam i mi艂ego weekendu:)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Biszkoptowa rolada makowa Biszkopt: 5 jajek 0,5 szklanki m膮ki pszennej 0,5 szklanki m膮ki ziemniacznej szklanki cukru 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia szczypta soli ma艂y cukier waniliowy Farsz: 1 puszka gotowej masy makowej 850 gram 5 kropli zapachu pomara艅czowego lub migda艂owego drobniutko posiekane orzechy Dodatkowo: suchy mak do posypania Polewa czekoladowa: 3 艂y偶ki cukru 3 艂y偶ki mas艂a 2 艂y偶ki kwa艣nej 艣mietany 18% 2 艂y偶ki kakao Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru kilka kropli soku z cytryny t艂uszcz do posmarowania formy *1 szklanka = 250 ml Z bia艂ek ubi膰 sztywn膮 pian臋 ze szczypt膮 soli. Nast臋pnie dodawa膰 po jednym 偶贸艂tku i dalej ubija膰. Doda膰 cukier, cukier waniliowy i zn贸w ubija膰. Na ko艅cu wsypa膰 obydwie m膮ki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymiesza膰 艂y偶k膮. Wyla膰 na blach臋 wsadow膮 (g艂贸wna blacha piekarnika) wysmarowan膮 t艂uszczem i wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Piec w 180C, w zale偶no艣ci od piekarnika oko艂o 15-20 min. Upieczone ciasto zwin膮膰 w pergamin, zostawi膰 do wystygni臋cia. Nast臋pnie rozwin膮膰, posmarowa膰 makiem (gotowy mak wymiesza膰 z kilkoma kroplami zapachu pomara艅czowego lub migda艂owego i drobno posiekanymi orzeczami) i zwin膮膰. Odstawi膰 do lod贸wki na 2 godziny zawini臋te w pergamin. Odwin膮膰 z papieru, pola膰 polew膮, zaznacza膰 no偶em ma艂e kawa艂ki i polewa膰 na zmian臋, raz lukrem, raz polew膮. Wierzch posypa膰 suchym makiem, odstawi膰 do lod贸wki do zastygni臋cia. Wykonanie lukru: Do pudru wcisn膮膰 kilka kropel soku z cytryny, dok艂adnie utrze膰 艂y偶eczk膮. Lukier powinien mie膰 g臋sto艣膰 艣mietany. Wykonanie polewy: Rozpu艣ci膰 mas艂o, doda膰 cukier i chwil臋 zagotowa膰. Zdi膮膰 z ognia, doda膰 kakao i 艣mietan臋, dok艂adnie wymiesza膰. Uwaga: Rolada jest dosy膰 s艂odka, polecam j膮 osobom lubi膮cych s艂odkie ciasta makowe.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach

×