Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nikolla80

MITY , STRASZENIE cięzarnych !!

Polecane posty

Gość azsazazaza
przy podnoszeniu rąk ciśnienie i krew "spływa" z nich i powoduje niedokrwienie. W zwiazku z tym, żę krew spływa w dłó moze sie skonczyć krowotokiem czyli poronieniem. To jest prawdą.

OK no to od dzis nie wieszam prania...Bo mam sznurek wysoko... Ale zastanawiam sie, czemu tak naprawde tak sie dzieje, bo nie jest to jakis niefizjologiczny wysilek, ponad sily, nie trwa na ogol dlugo...Czy to jest tak ze dzieja sie nieszczescia przy ciazach i tak zagrozonych (tylko kobiety nie wiedza o tym) czy zdrowa, fizjologiczna ciaza tez sie moze zakonczyc poronieniem przez wieszanie firanek czy prania???

Gość azsazazaza
tak. Zdrowe również. Trzeba sie naprawdę oszczędzać! To wszystko jest tez zalezne od organizmu kobiety ale bezwzględnie wszystkie są na to narażone! Uważajcie na siebie...

Ja sie zgadzam ze trzeba sie oszczedzac, ale akurat wieszania prania nigdy nie uwazalam za wyjatkowo wymagajace zadanie...

Gość azsazazaza
toksoplazmozą można się zarazic głownie od kotów. Wystarczy ze ma się kontakt z ich odchodami. Czasem wystarczy nawet wdepnąć w takie gówienko a pozniej dotknąć buta itd. Należy przeprowadzic badania przed zajsciem w ciaze na toksoplazmozę i lekarz przepisuje odpowiednie leki. W ciązy (gdy się juz zajdzie, np niespodziewanie) nalezy postapic tak samo. Do lekarza a pozniej leki (bodajże zastrzyki). Pozdrawiam

Gość azsazazaza
na dobrą sprawę wiekszosc osób nie uważa za bardzo wyczerpującą. ;) Szczesliwego roziazania Szanta :) i duzo szczescia :) I zdrówka, pozdrawiam :)

Paulko 70% ludzi chorowało na toksoplamozę a tym samym ma już przeciwciała. Ja przez całe życie miałam w domu psy, koty, kanarki, chomiki i mnóstwo innych zwierząt a przeciwciał nie było. Dlatego lekarz kazał mi szczególnie uważac podsczas ciąży i robi co miesiąc,dwa badania pod tym kątem. Miałam zakaz zabaw ze zwierzętami (kot jest żywicielem ostatecznym ale przenosi mogą inne zwierzęta) z wyjątkiem tych z którymi do tej pory miałam kontakt (bo skoro mnie nie zaraziły to nie zarażą), nie dotyka ani tym bardziej nie jeśc surowego mięsa i ryb, myc dokładnie owoce i warzywa i nie przesadzac kwaitków ani nie grzebac w ziemi bo w niej mogą znajdowac się odchody kota.

Gość ojojojo
Paulka ty niby taka mądra ejstes a nie wiesz, że po 24 tyg. ciązy się nie porania tylko rodzi przedwcześnie :o ??????????? Do 24 tygodnia mozna poronić :o Idiotka :)

Gość koobi
zróbcie sobie badania na toxo i jeden problem z głowy :-)

Paulko nie zamartwiaj się, tak jak pisałam większość ludzi ma po prostu przeciwciała toksoplamozy i tyle. Zrób sobie po prostu badanie krwi pod tym kątem i jeśli przeciwciała są to super a jeśli nie, będziesz musiała bardziej uważać i tyle.

Ja mialam jeszcze robione badania na zoltaczke, syfilis (ale to standard u ciezarnych),rozyczke i HIV.

dziewczyny a dlaczego ciężarna ne może zostać mamą chrzestną?miałam nią zostać u kuzynki,ale przeprosiła mnie i wzięła kogoś innego :( a ja tak chciałam być chrzestna...

Gość Fenena
Bo ciężarna matka chrzestna odbiera szczęście albo chrześniakowi albo swojemu dziecku (w brzuchu) ;).

Gość nikolla80
ha - mam namiary na osobę która podobno widzi aury i aniołki !!!! dostarczę świezutkie informacje ;)

Gość nikolla80
w czasie pożaru nie mozna sie nigzdzie dotykać ręką bo dziecko będzie miało znamie itp ;0

ok teraz ja>>>nie wiem, czy jest coś mądrego w tym przesądzie, że cieżarna nie moze przechodzić pod drabiną, albo nosić korali, albo zostać chrzestna...Chyba nie w każdym micie jest coś z prawdy;)

a odnośnie zakazu \"przestraszania się\"-uważam, ze (pomijajac długotrwały stres czy depresję), zadnemu dziecku jeszcze nic złego sie nie stało od tego, ze mama w ciąży była smutna, wystraszona czy zdenerwowana). Maluch musi doświadczac różnych stanów emocjonalnych, śmieszą mnie te przestrogi-nie denerwuj sie, bo ci nie wolno. Aczkolwiek moge sie mylic-byc moze medycyna ma dowody na szkodliwośc chwilowej złosci cieżarnej.n Mojemu dziecku nie szkodziło:)

Gość mitomania
Pod drabina to ogolnie nie powinien nikt przechodzic,bo to po prostu wg przesadow przynosi pecha-tak jak z czarnym kotem na drodze. Z ciaza to to chyba nic wspolnego nie ma... A te wszystkie przesady o lancuszkach,koralach,pozarach to jakas bzdura.

Gość lilka ewa
moja kuzynka wylala goraca herbate na udo i bardzo sie oparzyla. Nie wiedziala wtedy jeszcze ze jest w ciazy... jej malutka coreczka na udzie ma duze znamie, takie jakby po oparzeniu. ( na tym samym udzie -> prawym)