Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MoniQ_a

Znieczulenie ogólne.

Polecane posty

Cześć dziewczyny :) Niedługo będę miała zabieg chirurgiczny i znieczulenie ogólne. Będę na oddziale tzw. chirurgii jednego dnia także kilka godzin po zabiegu wróce do domu. I chciałabym sie od Was dowiedzieć jak się czułyście po narkozie? Jakie miałyście skutki uboczne? Pytam bo nie wiem czego mam się spodziewać. Pozdrawiam.

ja ostatnie znieczulenie miałam jak bylam mała wiec nie pamietam ale kuzyn miał i z tego co zauważyłam : -przed zabiegiem (iles tam godzin ) nie wolno jesc (zeby w razie reakcji wymiotnej organizmu na jakis lek w trakcie zabiegu nie udławiło sie) -po zabiegu też sie nie je i bardzo mało pije przez kilkanascie godzin (wymiotuje sie poprostu bo jest podrazniony przelyk jak rowniez boli z tego co wiem to chyba intubują podczas działania narkozy) -kaszle sie po -z tego ci mi mama opowiadała \"schizowałam po narkozie\" tzn.zachowywałam sie jak na haju :) ale nie ma sie co bać w XXI wieku medycyna jest naprawde na duzym stopniu rozwoju :)

Gość piratkowa
Bedzie cie bardzo bardzo niedobrze, czesto po narkozie sie wymiotuje, ale czasem nie wolno (np. przy operacjach brzucha czy wyrostku). Jaki zabieg bedziesz miala?

POTWIERDZAM SŁOWA lilly rose Ja miałam świetny przyćpany nastrój uczucie gąbki w ustach (a była to mocno spieniona ślina) piekielne zawroty głowy ogólnie samopoczucie zaraz po raczej niezbyt... ale nic sie nie bój :)

Ja bedę miała drobny zabieg- wycinanie jakiegoś guzka z pod paznokcia ale lekarz mowił ze znieczulenie ogolne obowiazkowo. I tak myśle ze przy tak drobnych zabiegach owej rurki do przełyku nie wkładają. Dzięki za odpowiedzi.:)

Oj tak :D moja kumpela z pokoju strasznie krzyczała i przeklinała do pielegniarki........ :D ja mówiłam coś o Matce Teresie i miodziku :D

oni ci zniosą napięcia mieśni (bedą zuuupełnie wiotkie ) i w trakcie znieczulenia ogólnego nie można samemu oddychac (robi to za nas aparat)

\"Gdy pacjent śpi, zostaje wprowadzona do tchawicy rurka intubacyjna lub inny sprzęt służący do utrzymania drożności dróg oddechowych (maska krtaniowa, rurka LT), przez którą będzie prowadzony sztuczny oddech (pacjent w czasie znieczulenia ogólnego nie oddycha, czynność oddychania przejmuje za niego aparat do znieczulenia). Przez rurkę intubacyjną będą doprowadzone do pacjenta tlen i gazy znieczulające. Możliwe są inne modyfikacje i scenariusze znieczulenia ogólnego (...) polega na tym, że pacjent co prawda bardzo głęboko śpi, ale oddycha sam - aparat do znieczulenia nie przejmuje funkcji oddychania. Opcja ta stosowana jest do krótkich, drobnych zabiegów np. do wyłyżeczkowania jamy macicy czy do nastawiana złamań, zwichnięć\" Z tego co wyczytała w internecie :) W sumie nieźle można się ubawić przy Waszych przeżyciach \"ponarkozowych\":D

no dobra ale to ci najpierw pewnie zerwą paznokcia wytną porzadnie i założą szwy a to nie jest hop siup :P no tak ze mną podobno tez były niezłe akcje :P ale nie wolno wtedy sobie tego (co ktos mowi po narkozie ) brac do siebie - bo mowi sie wteeedy wiele glupich rzeczy :P

Gość nie żartuje
jak mialam narokoze ,( do wyrwania zębów) ;-) to przez 2 dni spalam a nastepne 4 nie moglam wstać z łóżka bo od razu mdlalam, a ze szpitala wyjechalam na wózku :-)

ja miałam narkoze przy zabiegu na twarzy także dość duży i powiem ci ze bardzo sie balam czy usne a usnelam w minutke, przykladaja ci maske z eterem chyba, odduchasz nim i spisz. obudzilam sie po ok 2 godz od zabiegu, nic mnie nie bolalo tylko bylam senna mimo ze wielkie i duze szwy mi przeszkadzaly, przed i po zabiegu czulam sie dobrze normalnie, bez zadnych mdlosci ale nie jadlam dzien wczesniej i prawie nie pilam, po zabiegu dzien nie jadlam a drugiego dnia po zabiegu pojechalam do domku ( i to autobusem) pozniej za tydz na zdjecie szwow. bedzie ok nie martw sie

Przy drobnych zabiegach chirurgicznych ktore trwaja krotko znieczulenie ogolne jest bez koniecznosci intubacji. Pacjent oddycha sam a zwiotczenie nie jest potrzebne. Dziwie sie tylko ze przy twoim zabiegu konieczne jest znieczulenie ogolne, ja bym wybrala miejscowe lub np znieczulenie samej dloni. U mnie znieczulenie ogolne wiazalo sie z problemami po intubacji no i problemami z oddychaniem po wybudzeniu. Krotki znieczulenie ogolne spotykalam na oddziale ginekologicznym przy np usunieciach plodu po poronieniu. Pacjentki w ciagu godziny normalnie zaczely funkcjonowac. Jesli masz pytania to pytaj.

Gość Ja miałam
heheehe mam 19 lat i własnie miałam niestety operacje na kolano.. jezeli bedziesz piła mozna nawilzac tylko usta jesli bedziesz pic to mozesz miec wymioty.. ja Gadałam takie pierdoły ze wszyscy mieli ubaw juz nie mowie o awanturach.. mineło po paru h

Cześć Wam 🖐️ Ja juz jestem \"po\" :) MIałam to znieczulenie i intubacje również. Ogolnie po przebudzeniu było wszystko okay, tylko jak wróciłam do domu i coś zjadłam to zwrociłam to :O Ale przezyłam :D Pozdrawiam Was!

Gość wanessssa
czy przy laparoskopi woreczka mozna z maska bez rurki? ioddychac samemu?

na bloku operacyjnym na pewno nago lezec nie bedziesz, dadza ci specjalna koszule; mysle ze do operacji zuchwy w koszuli bedziesz mogla lezec a nawet jesli nie, to i tak przykrywaja cie sterylnymi chustami

Gość ankona
Na blok operacyjny nie mozna wnosic wlasnych ubran wiec dostaniesz w sluzie albo jeszcze na oddziale najprawdopodobniej papierowa lub szpitalna pizame. Jak polozysz sie na stole bedziesz musiala ja zdjac najpewniej przy pielegniarce i anestezjologu, ale nie bedziesz miala zadnych oporow bo dostaniesz leki sedujace :) Reszta juz w rekach anestezjologa, a oni znaja sie na robocie

Gość pu pu
Ja miałam porządne znieczulenie ogólne przy okazji cięcia cesarskiego. Przyłożyli mi do twarzy jakąś maskę i w ciągu sekundy odpłynęłam. Pierwsze kolejne wrażenie, to że widzę kolory - widziałam zupełnie nieostro, na początku nic nie myślałam, później w kolejnych minutach wraz z polepszaniem wizji zaczęłam kojarzyc, że chyba mam miec jakąś operację... Czas mijał dalej, w końcu mój wzrok polepszył się na tyle, że dostrzegłam, że leżę nie na sali operacyjnej, ale na OIOM - ie. Byłam kompletnie ogłupiona, czy operacja została przełożona? W końcu dotknęłam ostrożnie brzucha i coś był płaski. Zdałam sobie sprawę, że już po zabiegu. Po mężu ani śladu - a był ze mną do czasu kiedy mnie zabrali na operację... Zastanawiam się dalej i macam brzuch, wyczuwam paskudną bliznę, boję się spojrzec... W końcu widzę pielęgniarkę!!! Wreszcie się czegoś dowiem... Pytam ją czy mam córkę, czy syna, ona odpowiada zdziwiona, że nie ma pojęcia (!). W końcu jakaś kobieta, sama po operacji, odpowiada mi że to chyba syn... No, to już coś... Czas dłużył się w nieskończonośc, choc samopoczucie miałam świetne, nic nie bolało - ale to przez kroplówkę. Zaczęłam w końcu czytac książkę... Mąż pojawił się chyba ze dwie godziny później. Dziecko piękne i zdrowe, próbowali mnie dobudzic wcześniej, ale nie mogli...Potem jeszcze odwiedził mnie lekarz, co przeprowadzał operację... Ogólnie gites, no nieco gorzej na drugi dzień, kiedy kazali mi wstac, ale to już inna historia...

Gość boje_sie_skutkow_ubocznych
kurcze..ja mam dość dziwny problem, bo w nosie mam "jakies cos" xD..nie musze tego wycinać, ale to troche przeszkadza...no i weszłam tu zeby cos poczytac;) dla mnie najgorsza nie jest operacja, tylko to, co będzie po niej. Jak czytam ze mozna wymiotowac, ze jest niedobrze po narkozie, to odrazu mi sie tego zabiegu odniechciewa i wole sie męczyć z tym czyms w nosie! Okropnie boje sie wymiotowac! Przezyje wszystko, tylko nie to! To jest dla mnie koszmar...:( Ogolnie ja jestem tzw. 'panikarą' ale naprawde nienawidze wymiotowac..! Mam nadzieje że sa jakies inne sposoby (przynajmniej w moim przypadku) na usuniecie tego czegos...skonsultuje sie z dermatologiem;) pozdrawiam

Gość hhffhg
Ja miałam w swoim krótkim 18 letnim życiu 4 narkozy :P 3 ostatnie 3 dni pod rząd. Czułam się po nich normalnie ;)

Gość Inez_9090
Jutro rano będę miała operację wyrostka robaczkowego. Mam strasznie krępujący problem, ponieważ dostałam miesiączki chciałabym się dowiedziec czy będę mogła miec majtki na stole operacyjnym? (tamponów nie mogę używac) Z góry dziękuje za pomoc

Gość Wygadany Nieświadomie
Ja miałem zabieg około godziny. Nic niebolało super fajne sny - najgorsze gdy wybudzono mnie z narkozy wygadałem wszystkie swoje grzeszki. Trochę wstyd!