Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

niby-nowa

Czy ktoras z Was-mam, ma RH - i miala w ciąży konflikt serologiczny?

Polecane posty

Mam grupę krwi B- a mój narzeczony ma Rh +. Niedługo chcielibyśmy zacząć starać się o dziecko, ale obawiam sie konfliktu serologicznego. Czy macie jakieś doświadczenie z tym związane?

Gość nie taki diabel straszny
jak go maluja.my tez mamy konflikt i dwojke zdrowiutkich dzieci.Przy pierwszej ciazy nie ma zadnego zagrozenia po porodzie dostalam jakis zastrzyk i w czasie drugiej ciazy kontrolowalam poziom przeciwcial.

Napisalas ze masz grupe B Rh - ( minus ) a twoj narzeczony .. Rh + ( plus). Nie podalas jego grupy glownej .Konflikt juz jest w czynniku Rh ..ale wazna tez jest zgodnosc grup glownych . Oczywiscie mozesz zbierac opinie innych Matek z konfliktem ale dla dobra swojego i dziecka ..powinnas byc pod opieka lekarza ktory indywidualnie przesledzi wasze polaczenie grup i zaleci co robic . Teraz konflikt nie jest zadnym problemem ..tylko trzeba przyjac w odpowiednim momencie przeciwciala . Pozdrawiam

Jejku, dziękuje Wam za odp. Mój narzeczony ma grupę A \"+\". Słyszałam że jeśli mężczyzna ma grupę krwi - a kobieta + to jeszce nie jest tak źle, ale jesli on ma + a kobieta - to już nie jest dobrze... Ale jeszce o tym nie rozmawiałam z lekarzem, więc nie miałam pewności:)

Dodam tylko ze tak naprawde konflikt powstaje w momencie kiedy dziecko ma GO z Matka ..( jesli przejmie czynnik po Ojcu ).Jesli dzidzia bedzie miala twoja grupe ..bedzie o.k ..! Dostaniesz antygen w zastrzyku ..to rutynowe dzialania przy konflikcie . Nie bede sie rozpisywac bo to jest bardziej skomplikowane w tlumaczeniu ..Jedno jest pewne ..nie ma problemu ..bedzie dobrze ..ale pod opieka lekarza.. ! pozdrawiam

Gość netar
Ja mam A rh- mąz Brh+ Mamy troje dzieci W pierwszej ciazy to nie ma znaczenia Po pierwszym porodzie dostaniesz antygen rh który badzie chronił druga ciąze Podaje sie to "ujemnym" matkom po kazdym porodzie ewentualnie po poronieniu czyli po kazdej zakonczonej ciązy A wiec spoko!

Dziękuję za uświadomienie 🌼. Już mi się humor poprawił:):) trochę sie bałam, bo moja mama miała problem gdy była ze mną w ciąży (ona ma RH plus a ja minus), miala ciężką anemię, nie mogła jeść, strasznie schudła (w ciąży!!!- tak że w 9 miesiącu ważyła mniej niż przed ciążą),ja prawie nie rosłam, a gdy w końcu zaczęłam rosnąć to mamie brzuch się tak stawiał, że nie mogła sobie z bólem poradzić:(.......ale to było 24 lata temu, więc lata świetlne:P Czasem przydaje się takie forum:)

Gość nikolla80
ja mam B- , połączyłam się z posiadaczem B + :P po każdym poronieniu , porodzie powinno sie poinformowac o takim problemie i wtedy dostaje sie przeciwciała z tedo co wiem już w ciąży moze dochodzić do mieszania się krwinek - Nie w P olsce - podaje się przeciwciała około 24 tyg ciązy ja tak zamierzam zrobić - chociaż wtedy na koszt własny

Ja mam grupe krwi A rh ( -) maz ma 0 rh ( + ) W maju urodzilam córeczke :) Od poczatku bylam po stala opieka lekarza wiec PROFILAKTYKA KONFLIKTU W I CIAZY { tak to sie fachowo nazywa } byla zachowana ..... Otóz koflikt sereologiczny nie zachodzi miedzy Toba a mezem ... A Toba a Waszym Dzieckiem :) W I ciazy przy włąsciwym postepowaniu raczej nie wystepuje { niski odsetek } Konflikt polega na tym ze w czasie ciazy cialo matki-organizm \"zwalcza\"płod ....\"czujac\"go jako cialo obce ... Dostaniesz zastrzykz Immuglobine anty-D ( 150 ) w 28 tygodniu piewszzej ciazy ( to wazne ! nawet jezeli nie planujesz diecka w najblizszym czasie , zdarzaja sie wpadki:) }Jezeli kobieta poroni ....lub dokona aborcji równiez powinna przyjac Anty-D oczywiscie w ciazy robisz badanie na obecnosc przeciwcial .... Do 72 godzinpo porodzie równiez zastzryk w dupalke:) z imuglobina ... Córeczka ma grupe krwi meza :) Tylko minus.... Ponoc weszla ustawa ze ta piewrsza porcja , októrej pisalam wyzej ( 28tydzien) bedzie płatna ( czy juz jest ) koszt ok 200 zł ... Mi sie nie udalo :P nie placilam... Ale gdyby trzeba bylo zaplacilabym za to kazda cene .... Zreszta Gio🌻 .... Ci pieknie to wszystko opisala :) Ja tylko swoje skromne 5 gr dodam :) Pozdrawiam Cię serdecznie :) I nic sie nie martw ....😘

czytam uważnie Wasze rady i juz sie tak nie boje, gdy zdecyduje sie na dziecko, pojde najpierw do lekarza i wszystko z nim przedyskutuje, zeby rozwiac wszystkie watpliwosci _Acha_ -> masz niesamowita stopkę

niby-nowa >>..dodam tylko cos o _ACHA_..ze \" jaki Pan ..taki kram \" .. stopka odzwierciedla w 100 % .. jej osobowosc _ACHA_..:)..wlasnie Ona cala jest niesamowita !! _Acha_ ..👄:D To ty wiecej napisalas bo z wlasnego doswiadczenia Niby-nowa >.. bedzie dobrze 🌻 Pozdrawiam