Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OkUlArNiK To Ja

Soczewki kontaktowe ...

Polecane posty

Gość OkUlArNiK To Ja

Witam! Od 10 lat chodzę w okularach ... Jestem krótkowidzem :) Gdy byłem jeszcze dzieckiem wzrok zaczął mi się drastycznie psuć. Wada dobiła do –9 D. Obecnie mam –8D i wada nadal obniża się :) Moja okulistka od kilu lat doradzała mi chodzenie w soczewkach kontaktowych. Jednak ja nie chciałem – przyzwyczajenie :) Teraz jednak mam ochotę zakupić sobie takie soczewki. Powód jest taki, że wzrok zaczął mi się poprawiać, a mnie po prostu nie stać kupować cienkich szkieł za 200 zł jedno (mam wielką wadę – normalnie chodziłbym w bardzo grubych szkłach, ale ja chodzę w szkłach włoskich). W przyszłym tygodniu wybieram się do okulistki. Mam kilka pytań. Pewnie odpowiedzi dostane od mojego lekarza. Ale chce wiedzieć to jak najszybciej :) Czy soczewki kontaktowe można nosić zamiennie z okularami? Jakiej firmy soczewki są najlepsze ? Jakie soczewki polecacie – tygodniowe, miesięczne itp.. ? Z góry dziękuję za odpowiedzi :) Pozdrawiam :)

- ja noszę soczewki na zmianę z okularami - nie ma żadnych przeciwwskazań :) - kwestia soczewek to sprawa indywidualna - ja używam Johnsona - dwutygodniowych i jestem zadowolona nie lubię natomiast BAUCHA - sa dla mnie fatalne! - im krótszy czas noszenia soczewek tym lepiej - najzdrowsze są jednodniowe ale i najdroższe. Ja dwutygodniowe Johnsona nosze czasem i trzy tygodnie - gdy nie mam czasu by kupic nowe :( - jeszcze jest kwestia doboru płynu.