Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hagajf

Co zrobic z jabłek papierowek, oprocz weków?

Polecane posty

Gość hagajf

Czy moge je jakos zamrozic? mam sporo bo dostałam, wekow nie robie, zadnych dzemow itp. za duzo mam aby je zjesc.a mrozic mozna????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość duża szarlotka
nalesniki z jabłkami i cycnamonem, placki z jabłkami, ryż z jabłkami i smietaną na słodko, sok jabłkowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jak sie robi
te nalesniki z jabłkami i ten ryz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a pozatym mam ich za duzo
abym je zjadła w ten sposob przerobione- a papierowki długo nie poleza..dlatego pytam czy mozna je zamrozic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ryz z jabłkami to najprostsza sprawa - gotujesz ryż, polewasz odrobiną rozpuszczonego masła, posypujesz cukrem, ucierasz jabłko na tarce o grubych oczkach i dodajesz do ryżu, całość posypujesz cynamonem. można polać kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. mrozić nie polecam - wydaje mi się, że jabłka są za bardzo soczyste i po rozmrożeniu otrzymasz nieapetyczną paciaję z której nic się nie da zrobić (poza spłukaniem w kiblu, rzecz jasna). aha - naleśniki z jabłkami - mój tato robi ciasto naleśnikowe odrobinę gęstsze niż normalnie i dorzuca do niego jabłka pokrojone w plasterki. a później smaży jak normalne naleśniki, przed podaniem posypuje cukrem i cynamonem - pycha! nie myślałaś o tym, żeby zrobić jakiś mus jabłkowy albo jabłka prażone? zimą, do szarlotki, albo jako nadzienie do naleśników to świetna sprawa... możesz też ugotować kompot z jabłek i pic go na bieżąco, zamiast soku - ja tak zawsze robię z rabarbarem, nie chce mi się go przelewać w słoiki, więc gouję kompot i piję z garnka :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oioooi
Na kompot wychodzi bardzo dużo papierówek i jest łatwy do zrobienia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zuuuuuuuuuuuzka
Można mrozic, ale takie przynajmniej troche podsmażone na marmoladę, takie świeże to chyba zrobią sie ciemne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maria04
Jabłka nie nadają się do mrożenia, bo zrobi się z nich ciapa i zmienią smak. A na przyszłość aby przekonać się jak wygląda zmarznięte jabłko, to w zimie wystawcie jabłko na mróz i po kilku dniach wnieście go do domu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość papierówki w całości
do weków, z ogonkiem, krótko pasteryzować - pycha!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mozna ususzyc krojone w plastr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sev3
Zdecydowanie polecam jabłka ususzyć. Ja używam do tego specjalną suszarkę, ale można też w piekarniku lub na słońcu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co sie dzieje ?????
gotujesz ryż, polewasz odrobiną rozpuszczonego masła, posypujesz cukrem, ucierasz jabłko na tarce o grubych oczkach i dodajesz do ryżu, całość posypujesz cynamonem. można polać kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym." o jesu to dopiero musi byc swinstwo, ugotowany ryz i surowe jablka :o jak juz cos, to do naczynia zaroodpornego wsyp ryz, zalej woda, troche soli i wstaw do piekarnika.Pod sam koniec naloz na ryz pokrojone w osemki jablka, posyp cynamone, cukrem i zapiecz. Mozesz tez dodac jeszcze do tego rodzynki, sliwki suszone, morele itp - to dopiero jest pycha :D no i mozna to jeszcze polac smietana i jak juz tu dziewczyny mowily, jablek sie nie mrozi. mozesz z nich tez wydrazyc srodki, napelnic to miejsce jakas konfitura, wstawic do piekarnika i tez upiec je w calosci. papierowka do szuszenia niezbyt nadaje sie, ale na upartego mozna wysuszyc ,nie otrujesz sie na pewno :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co sie dzieje ?????
o matko, ja tu radze autorce, a to temat stary z 2006 roku :D dopiero teraz zobaczylam :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
Obrać jabłka , zetrzeć na grubej tarce.Napełnić słoiki , na wierzch wsypać 2 łyżki cukru.Pasteryzować 15 min.W zimie jak znalazł do szarlotki , naleśników czy do zapiekanki z ryżem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość masda
lotta tumanie autorka wyraznie napisala, ze oprocz wekow i od 2006 roku narobila juz tych papierowek hoho :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
masda do chlewu a nie na kafeterię

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×