Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rozala

Jak sie spakowac do szpitala?? co zabrac dla dziecka i dla mnie?? porod - cc

Polecane posty

Gość Achsonik
Torba do szpitala: Dzidzius - ze 2 spioszki pajacyki, papmpersy, czapeczka, rekawiczki albo skarpetki zeby sie niedrapal. Mama : kosmetyki (dobry plyn do higieny intymnej + woda w sprayu do buzi) duze podpaski (mega maxi) wkladki laktacyjne krem na podraznione sutki po karmieniu reczniki pizamy x 2 kapcie szlafrok I chyba to wszystko co pamietam ze swojego szpitalnego tobolka :-)))) Powodzenia Mama 6mc Bartusia

Gość Achsonik
Aha - jeszcze dobre staniki do karmienia!!!!

Gość justalala
koniecznie chusteczki do wycierania pupy dziecka,klapki pod prysznic,woda mineralna niegazowana,mozesz wziasc kilka pampersow-załozysz na noc dzieciaczkowi,smoczek?,

Gość justalala
mi biustonosz do kormienia sie nie przydał w szpitalu-tylko 2 dni-chodziłam bez-wkładki laktacyjne tez w szpitalu sie nie przydały-nie miałam nawału pokarmu od razu

Gość dla dziecka zabierz
kompa z grami, bo inaczej się zanudzi. Wiem to po sobie!

płynu do higieny intymnej kategorycznie zakazano używać po porodzie w moim szpitalu.....za to Tantum Rosa jak najbardziej zalecano....to jest preparat do kupienia w aptece. Weź koniecznie jednorazowe majtki (kupisz w aptece), nie będzies miała problemu i kłopotu z majtkami jesli się poplamią (a na 100%), bo wyzucisz i założysz nowe. Weź koszulki wiązane dla dzidziusia, kaftaniki ze 3 i 3 pary spioszków. Nie bierz na razie body dla maluszka, założysz je za około 2-3 tygodnie po porodzie. Weź smoczek dla dziecka (najlepszy NUK silikonowy) może się przydać jak dzidziuś będzie płakał a nie będzie głodny. Krem lub maść Bepanten na poranione brodawki (pewnie się przyda). Kosmetyki pod prysznic i szampon.

mama- koniecznie kup \"tantum rosa\" w aptece do podmywania, bardzo przyspiesza gojenie :-). Najlepiej zadzwoń do szpitala, to Ci powiedzą co potrzebujesz, a co Ci zapewnią. Ja np. wolałam szpitalne koszule, bo przez pierwsze dwa dni nie obyło się bez krwawych zabrudzeń, poza tym łatwiej w nich karmić malucha piersią. Dowiedz się, czy zapewniają podkłady na łóżko - na pewno się przydadzą. U mnie w szpitalu dawali robioną maść pośladkową dla malucha (rewelacyjna!), ale jeśli w Twoim nie zapewniają tego maluchowi, to warto zamówic w aptece (na receptę ok. 5 zł, a bez recepty - 20zł). Przynajmniej Twój maluszek nie będzie miał odparzeń. Na pierwszy tydzień warto mieć czapeczkę cieniutką dla malca i cos na rączki - bo się podrapie (jakieś cieniutkie bawełniane nakładki lub nawet skarpetki) - łatwo dostać, są w każdym sklepie z artykułami dla maluszków. Pampersów nie potrzebowałam, bo dawali na żądanie, ale kręcili nosem. Zaparłam się i musieli dawać, ale można mieć swoje. Podpasek nie bierz, bo będą za małe, dostaniesz szpitalne gigapodkładki ;-). Warto zaopatrzyć się w majtki jednorazowe. Wygodne i świeże codziennie, bo nowe :-)), nie będziesz musiała zbierac brudnej bielizny do worka.

Gość corinne
A jak czegos zapomnisz to sie nie martw, przeciez zawsze Ci ktos moze dostarczyc :)

Ja miałam cc ale nic nie potrzebowałam. Dzieckiem raczej nie pozwolą Ci sę opiekować bo będziesz obolała po operacji. Nie wiem jak to się ma do ubranek w innych szpitalach,u nas ubierają dzidzi w szpitalne od sponsora. Ubranka na wyjście przygotuj sobie wcześniej a w dniu powrotu do domu rodzina może przynieść ubranka.

Figazmakiem ---> kurcze to u mnie nie dawali podkładek, musiałam mieć swoje podpaski największe jakie były w sklepie ale wystarczyły. Pampersy mieli ale ceratkowe więc wolałam swoje, bo nie odparzały jak te szpitalne.

Dzieki, musze wczesniej przygotowac paczuszke dla meza, bo bede lezala w klinice w innym miescie i dlatego pytam, co teraz mam mu przygotowac,zeby pozniej sie nie zalamal jak mu powiem przywiez to czy tamto,a znam go.... :) wole teraz to naszykowac :) bede miala cesarke najprawdopodbniej, a wszystko co mi proponujecie pomnoze razy dwa, bo to blizniaki :) kaftaniki, pajacyki, czapeczki, skarpetki i niedrapki, pieluchy, tetra tez?? a jakies kosmetyki dla dzieci???

tetra raczej nie, ale weź ze 2 pieluszki do np. podłożenia po karmieniu :) ja kosmetyków dla dziecka nie brałam, szpital zapewnia mydełko i oliwkę po kąpieli. Gratuluję bliźniaków :) przyznam, ze sama również chciałabym mieć bliźniaki......może się uda. Planujemy drugie dziciątko/a może dzieciaczki :) za 2 lata. Teraz mamy synusia 2 letniego :)

to co zabierzesz ze sobą wszystko zależy od tego do jakiego szpitala pójdziesz rodzic..dowiedz sie ile bedziesz leżeć w szpitalu po porodzie i na tyle dni weź ubranek dla dziecka..z eby co dziennie miało świeże i czystae..koszulki kafataniki śpioszki..no i ze 2 czapeczki i rekawiczki.. koniecznie weź husteczki nawilżane i pampersy..mozesz też wziaść kilka pieluch tetrowych bo jak sie maluchowi uleje to przynajmniej na pieluche a nie na ubranie..no i jakąś maść na pupcie..np. sudokrem zeby nie było odparzeń..przyda sie też rożek z usztywnieniem..łatwiej nosić dziecko..no i przyda sie tez smoczek.. jesli chodzi o ciebe..to warto mieć podkłady poporodowe z Belli http://www.allegro.pl/item122357011_apteka_podklady_pieluszki_poporodowe_bella_.html kosztują ok 4zł.. i bardzo sie przydają..są dosć duże i są bardziej chłonne niż podpaski..a po porodzie bedzi sie z ciebie lało jak z kranu..wiec warto mieć..weź też majtki siatkowe..bo po cesarce cieżko ubrać normalne majtki..bo rana na brzuchu boli..a takie siatkowe ok.. http://www.allegro.pl/item121275368_majtki_poporodowe_jednorazowe_r_40_gratis_od_ss.html no oprócz tego weź oczywiscie jakiąś pizamke szlafrok..kapcie..kosmetyki.. recznik przyda sie też kubek i jakis talerzyk..no i mnie np. bardzo sie przydala malutka lampka nocna..bo w nocy jak trzeba wstać do dziecka..to nie musisz świecić duzego światła i jak bys nie byla w sali sama to przynajmniej nie obudzisz drugiego dzidziusia..no i pewno przyda Ci sie kilka innyc rzeczy które chciałabys miec przy sobie..w szpitalu też pewno Ci powiedzą co warto mieć ze sobą.. mam nadzieje ze pomogłam..pozdrawiam..

Dziewczyny poważnie są szpitale w których trzeba mieć wszystko swoje? Dziwne,zaniedługo trzeba będzie za wszystko płacić tylko nie rozumiem dlaczego płacimy tak wysoki ZUS,najwyższy w Uni.

dziekuje za odpowiedzi, czekam na nastepne wskazowki :) majtki takie mam, podklady belli tez kupione, nie wiem jakich ilosciach,ale wole miec wiecej, bede rodzic w instytucie matki polki w lodzi, nie wiem jeszcze co bede potrzebowala, co zapewniaja,ale wole byc przygotowana wczesniej

Wszystko zależy od szpitala. Wiadomo, ze najlepiej mają rodzące w pierwszej połowie roku, bo szpital ma zaplecze higieniczne, potem powoli się kończy i trzeba miec swoje środki higieniczne. Niestety szpitale są niedofinansowane i dlatego same musimy o siebie zadbać, bo zwyczajnie szpitala nie stać na to (i to raczej nie jest wina szpitala tylko NFZ). Ja miałam kaftaniki szpitalne, bo nie podrażniały obciętego pępuszka mojej małej, a gdy miałam ją w śpioszkach, to marudziła i wierciła się, bo uwierał ją korek na pępowinie. W szpitalu będzie gorąco (średnia temp. to 25st.C w sali), więc nie ma co brac grubych ubranek. Kup sobie czopki glicerynowe - to jedyny sposób na w miarę bezbolesne pierwsze wypróżnienie po porodzie (jak się nie wypróżnisz w ciagu 24h po porodzie to mozna się spodziewać lewatywy). Nie przestrasz się, bo pierwsza smółka u dzieciaczka bywa zazwyczaj prawie czarna - to normalne. Dzidziusia będą kąpać pielęgniarki, więc nie musisz brać kosmetyków do kąpania dla dzidzi. Weź sobie jakieś biszkopty lub flipsy, bo posiłki są marne i niewielkie.

Po co jej Tantum rosa jak będzie miała cesarkę??? U mnie po cesarce zbawienny był satnik do karmienia.Leży się przecież kilka dni,a lepsze to i do stanika wkładni laktacyjne niż zmienianie koszuli kilka razy dziennie.Husteczki nawilżane też wskazane,kila pampersów,bo u nas dawali,ale za mało no i lepiej ubrać dziecko w swoje ubranka niż szpitalne.

Gość niedługo urodzę
jeśli będziesz rodziła w matce polce w łodzi to raczej tam nic ci nie będzie potrzebne. pochodzę z łodzi i tam rodziła moja znajoma - wzystko zapewnia szpital ale upewnij się jeszcze tak na wszelki wypadek. niestety słyszałam bardzo negatywne opinie na temat opieki w tym szpitalu, krążą opinie, że jak nie "posmarujesz" to mają cię gdzieś. być może zależy na kogo się trafi ale lepiej przygotować się na wszystko. życzę powodzenia :) KOCHAM SWOJĄ DZIDZIĘ!!!:) :) :)