Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość soss--ss

Wredne papużysko!!

Polecane posty

Gość soss--ss

Od 2 miesięcy mam papugę-samiec. Jest strasznie nerwowy, ciąglw ucieka, trzepocze skrzydła uderzając o klatkę, kiedy siedzi poza klatką i przejdę obok od razu odlatuje, ucieka. Nie daje się dotknąć pogłaskać. Kiedy biore go do ręki i głaszcze ( by obciąć pazury) zaczyna mnie strasznnnnie mocno gryżź-wbija ostro dziób i ciągnie na lewo i prawo. Dodam że bardzo dbam o niego, ma wszstko co trzeba, jedzenie picie, odżywki, owoce, warzywa, sprzatam mu czesto, ma zabawki. Czesto go wypuszczam i przebywam z nim. Ma kotś podobnie?????

Gość miałam papuge
ale niestety moja była milutka wiec nie wiem co poradzić. aki juz charakter

Gość SWO
Mialam identyczna sytuacje. Papuga zachowywala sie jak kompletnie dzika.

Gość do SWO
i co odałaś papuge? czy meczyłaś się do końca?

Gość SWO
Nie wytrzymalam - a byla u mnie kilka lat. oddalam znajomemu znajomego.

Gość też oddam chyba babci
ile można trzymać ptaka który jest nastawiony przeciwko tobie:(

Gość SWO
No wlasnie. Strasznie sie z tym czulam, bo liczylam na ptasiego przyjaciela, a tu....:(

Gość Prinna
jak chcecie przyjaciela to kupcie sobie psa.Ptaki na swój sposob są madre ale nie na tyle by stworzyć wiez jakiej człowiek oczekuje. Tzn. trafiają się czasem miłe słodkie papużki ale ja także miałam pecha i trafiłam na chamskiego dzikusa:)

Dwa miesiace i czego ty oczekujesz? Smiech na sali kobieto! I widac ze wcale ci na niej nie zalezy skoro tak szybko sie poddajesz.. Ja swoja ponad pol roku oswajalam i chodzi mi tu o podstawy. A po 5 latach nie tylko siadala na reke ale dala sie glaskac, przylatywala na zawolanie, nawet nauczyla sie 2 slowek...

Gość do nafazowanej artystki
Zupełnie nie masz racji. Okres przywyknięcia do nowego otocznenia i właściciela wynosi ok.2-3 miesiące. Jeśli po takim czasie kiedy papuga odstaje wszystko jest zdziczała to znaczy że jest nie do "okiełznania":-D Po prostu ma taki charakter, jest płochliwa i nie da zrobić się z niej oswojonej miłej papużki. Nie dziwie się właścicielsce jeśli robi wszstko co może a papuga ją gryzie. Nikt nie czuję miłości do zwierzęcia który dziobie osobę która ją karmi opiekuje się. Ja miałam 3 papugi i wszystkie po ok.3 tygodniach od kupienia siadały mi na głowie, ramieniu jadły z ręki i reagowały na "jeść" :) Papużki moich znajomych podobnie.

Gość papugi sa wredne

Od 20 lat hoduję papużki faliste i tylko raz zdarzył mi się przypadek, że kupiony w sklepie całkiem biały Kubuś, mając dobry przykład w swoim papuzim towarzystwie, w momencie zbliżania się człowieka do klatki (obojętnie kogo) dostawał histerii i amoku. Rzucał się na oślep, uciekał, z dużą szansą na zrobienie sobie krzywdy. I tak trwało ze 4 miesiące, aż oddałam go z powrotem. A reszta towarzystwa raczej rządzi mną, niż ja nimi. Chodza po mnie kiedy chcą (nie są zamknięte), każą się nosić (za stary, żeby samemu pofrunąć wysoko), dokładnie pokaża co chcą do jedzenia. A jedzą wszystko: od makaronu przez kiełbasę, żółty ser do pomidora i chleba. Mitu ma kota na punkcie makaronu i naprawdę muszę uważać, żeby mi nie wlazł w talerz gorącego rosołu.

Gość fajnie masz
mój się nawet dotknąć nie da zawsze szybko odfruwa i dziobie jak nic. Twoj Kubuś też dziobał jak już go złapałaś?

Gość lycynka342
Jestem zbulwesowana że łapiesz ptaszka przed oswojeniem on przeżywa straszny stres poczytaj w necie o oswajaniu papug !!