Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziewczyna szamana_x

Mam pytanie dotyczące gramatyki

Polecane posty

dlaczego w jednym zdaniu jest Present Simple a w drugim Present Perfect? I will explain the problem to the manager when he comes in. I 'll be pleased to help you when you have found the receipt. Dziękuję za wyjaśnienia :)

Nie jestem pewna, czy to drugie zdanie jest poprawne. Have found sugeruje czas przeszły dokonany. W dosłownym tłumaczeniu Twoje zdanie brzmi: Chętnie Ci pomogę, kiedy znalazłeś przepis.

może to będzie tak: 1.Wyjaśnię problem z menadżerem (przedstawię problem menadżerowi), kiedy przyjdzie (kiedy wróci). 2.Z przyjemnością pomogę, gdyby pani znalazła receptę (przepis, rozwiązanie). tak mi sie wydaje..

no własnie....ale czemu nie może być I will be pleased to help you when you find the receipt. ?? receipt = pokwitowanie

Ale to drugie zdanie tłumaczone z polskiego, tak, jak to przetłumaczyła awa, brzmiałoby: I would have been pleased if you have found the receipt. W znaczeniu: gdyby Pani znalazła to pokwitowanie, chętnie bym pomógł, ale skoro jej Pani nie znalazła, to niestety nie moge pomóc. A to zdanie w ostatniej wypowiedzi dziewczyny szamana moim zdaniem może być. Jeżeli chodzi o okresy warunkowe w angielskim, to często można robić kombinacje z róznych czasów i trzeba naprawdę znać dobrze język, żeby się w nich połapać.

zgoda Aggie, po prostu przyjęłam, że tak ma być -jak to dziewczyna szamana napisała; ale Twój wariant jest poprawny (III okres, tak?).

"I 'll be pleased to help you when you have found the receipt." Dokładnie to zdanie jest zaczerpnięte z Euro Plus ++

Gość Do dziewczyny szamana
Pierwsze zdanie w tłumaczeniu: Wyjasnię problem menadżerowi kiedy on przyjdzie. 'kiedy on przyjdzie" - przyszłość, bo jeszcze go nie ma. A ponieważ po WHEN nigdy nie używamy Future (mimo, ze dotyczy to przyszłości), dlatego Present Simple. Drugie zdanie: Będzie mi miło ci pomóc skoro masz już (znalazłeś) dowód (kwit, potwierdzenie) Słowo receipt ma m.in. takie znaczenia. Własciwe zależy od kontekstu i poprzedniej treści. W drugiej części Present Perfect, bo JUŻ masz ten "receipt" . JUŻ go znalazłaś. Na marginesie: przepis to RECIPE.

własnie w tym drugim zdaniu.... "I 'll be pleased to help you when you have found the receipt." to jest dialog . sytuacja jest taka, że gościu dzwoni do sklepu, ze radio kupil i ono jest zepsute . I tłumaczą mu, ze moga mu pomoc tylko wtedy jak pokaże kwit.a on im mowi, ze kwitu nie dostal

no to wtedy moje tłumaczenie mogłoby mieć sens; przecież mówi sie tak: pomogę, gdyby pani miała czas (przykładowo). Formna przestarzała trochę, ale może w angielskim taka forma funkcjonuje? przecież to nie musi być kalka..

Gość Do dziewczyny szamana
Hmm... Gdybym miała przetłumaczyć z polskiego na ang., ze mi pomogą jak znajdę kwit, to napisałabym: I will be pleased to help you when you find the receipt. W opisanej sytuacji pasuje: Chętnie ci pomogę o ile znalazałeś kwit,

hmm, ja bym do tego podszedl inaczej. z tego co pamietam jest takie cos jak \"os czasow\" i generalnie nie powinno sie \"skakac\" po czasach, ale uzywac tylko o jeden stopien w gore czy w dol. Poszukaj czegos wiecej na ten temat, bo cos mi sie zdaje ze to o to chodzi. :)

no to wymiękam...naprawdę. ale szamanka napisała, że zdanie, które napisała jest żywcem wyjete z książki jakiejś...czyżby błąd?

Proponuje zanurzyc sie i poczytać do czego stosujemy ten i ten czas a takze zwrócić uwage na tryby warunkowe :) Czasy są okropnie trudne do pojecia a potem do rozrozniania ale naszczescie ja mam to juz za sobą . Ohhh

Gość dynieczka
Prosze uprzejmie wyjaśnienie, wbrew pozorom jest bardzo proste: PIERWSZE ZDANIE: Jest to najzwyklejsza konstrukcja gramatyczna, ze tak to ujme tak zwane zasady stosowania czasow z WHEN, czyli uzywamy czasow przyszlych i terazniejszych, stosunkowo proste. Zasada wazna jest to, ze czasu przyszlego czyli will uzywamy TYLKO w czesci zdania bez when, czyli w twoim przykladzie I will explain, zas przeszlego PO when, dlatego nieprawidlowa bylaby konstrukcja zdania: I explain .....when ....will come. Inaczej mowiac NIGDY nie uzywamy czasu przyszlego w czesci zdania z when ZDANIE DRUGIE: Rowniez konstrukcja gramatyczna. Pamietac tylko nalezy, ze nie wolno uzywac po when present perfect jezeli dwie czynnosci o ktorych w zdaniu mowisz dzieja sie w tym samym czasie, czyli na przyklad: we can go WHEN I've call you - czyli, najpierw cie zawolam a potem pojdziemy, w takim przypadku taka konstrukcja jest dozwolona ale juz trzeba powiedziec: I'll tell you when I phone you this evening, tutaj NIE WOLNO uzyc czasu perfekt, bo dwie czynnosci odbywaja sie w tym samym czasie:dzwonie i jednoczesnie mowie, wiec tylko simple. Te konstrukcje sa uzywane wymiennie, mozna i z simple i z perfekt, tylko trzeba pamietac o tych zasadach ktore napisalam powyzej, poza tym takie same zasady z simple i perfect tycza sie wyrazow: while, before, after, until.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź:) czyli reasumując .... Konstrukcja wygląda tak : Will......., when .... (present simple, lub present perfect) . ??

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź:) czyli reasumując .... Konstrukcja wygląda tak : Will......., when .... (present simple, lub present perfect) . ??