Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gola30

LISTA NIEZBĘDNYCH RZECZY DLA NOWORODKA i do szpitala dla mamy

Polecane posty

Gość gola30

Piszcie doświadczone mamuśki bo już niewiem co kupić a czego nie warto. Do szpitala dla mamy: Do szpitala dla dzidzi: Dla dzidzi na pierwsze 3 miesiące : Jakie smoczki , butelki , kosmetyki polecacie .................

Gość mama 5 misięcznego syna
Hej!! takich topików było dużo, ale postaram ci napisać co ja miałam Nie wiem czy będziesz miała cc czy zamierzasz rodzić naruralnie, po cc trzymają 4 doby w szpitalu, ale tak czy siak musisz mieć Do szpitala dla mamy: wkłady Belli popordowe ze dwie paczki, majtki jednrazowe, szare mydło do przemywania szwu ja miałam cc i szew przemywałam szarym mydłem zagoił się slicznie, reczniki jednorazowe, paier toaletowy w szpitalu przeważnie mają szary i strasznie r]twardy, a dziewczyny po naturalnych cierpiały podcierając się taską deską:-), szlafrok, kapcie, ręczniki,przybory kosmetyczne koszule do karmienia( z rozcięciem na guziczki) przynaqjmniej ze dwie, pokarm leci koszulki sie brudzą, stanik dla karmiących i wkłądki laktacyjne ja polecam Bellii,krem na popękane brodawki Bepanthen, duzo wody mineralnej, herbatka Hipp dla kobiet karmiących jabyś miała zastój pokarmu :-) lub laktator jakby był nawał ale to mozeci mąz przynieśc Do szpitala dla dzidzi: pieluszki jednoorzowe-Belli newborn (mają wycięcie na niezagojony pępuszek) chusteczki nawilżane Pampers,Dzidziuś, Bambino dla mnie każde Ok :-), linomag, sudocrem, do pupci, ja miałam rożek ale można też miec kocyk, czapeczki ze dwie, rekawiczki niedrapki, 3 spichy, 3 koszulki, 3 pajacyki , z 5 pieluch terowych, kocyk i tak na tych odziałach jest strasznie goraco ;-(i to wszystko, aha zalezy kiedy bedziesz rodzić jeśli w zimie to ciepły kombinezon na wyjście fotelik samochodowy bo trzeba jakoś szkraba przewieść Dla dzidzi na pierwsze 3 miesiące : ja miałam bardzo mało bo nie dostałam od nikogo żadbych ciuszków i uważam że nie nalezy przesadzać mnie wystraczyło :-) miałam 4 spiochy + 4 koszulki , 4 pajacyki (dla mnie bardzo wygodne), body z długim i kótkim rękawkiem czapeczki ze dwie, kombinezonik polarkowy, 20 terowych pieluszek, 4 flanelowe pieluszkidwa 2 kocyki polarkowe, jeden wełniany, łóżeczko i przewijak na łóżeczko, kosmetyki też bez szaleńsw, na początek mydełko Bambino, oliwa Bambino, szczoteczka do włosków z Canpola z miękkiego naturalnego włosia, niżyczki do pazurków tej samej firmy al straszny badziew i ja obcinam dla dorosłych, spirytus do przemywania pepuszka 70%, aha jesli maluszek będzie miał suchą skórke to polrcam plyn do kąpieli Oilatum -ok 20zł i to wsio buteleczki miałam dwie jedna canpol druga Aven mój mały woli Canpola balonik, smoczków nie cierpi więc w tej kestii nie pomogę, proszek do prania Lovella i zadnych płynów do płukania, w 3 misiącu pralam ciuszki małego w E i żadnej alergii nie dostał więc nadal piorę :-)to na [oczątek Jonsona nie polecam bo dzieci mają wysypk ę od tego i to wszystko naprawde nie ma sensu kupowac rzeczy kóe za miesiąc włożysz do szuflady i nigdy tam nie zajrzysz, jesli chodzi o kolki to mój mały nie miał na szczęście więc tutaj tez nie pomogę Życze dużo szczęcia Jakie smoczki , butelki , kosmetyki polecacie .................

Najlepiej zadzwoń do szpitala czy trzeba miec swoje kosmetyki i ciuszki czy daja szpitalne. Wtedy trzeba mieć tylko pieluszki i ubranka na wyjście, ale to przynosi się w ostatnim dniu. Jeżeli będziesz rodziła naturalnie to rewelacyjny jest do mycia szwu Tantum Rosa.

Gość gola30
Wielkie dzięki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja miałam 56 i mała nosiła je prawie dwa miesiące Pieluchy polecam z pampersa, są super chłonne. Kup sobie benpenaten na popękane sutki, nie trzeba zmywać przed karmieniem. Podkłady poporodowe są bardzo potrzebne, z tym ze ja użyłam 5 paczek !!! Kubek, talerz, łyżka, widelec. Bardzo ważny termometr żeby nie trzeba było chodzić do dyżurki dwa razy dziennie.

a ja nie polecam rozmiaru 56-zawsze mozna dokupić, wszystko miałam na 68 - Kamilek miał 58cm-ciuszki troszkę za duże ale odwijałam rękawki i było ok. Pozdrawiam i życzę zdrówka mamusiom i dzieciaczkom :)

U mnie na sali była dziewczyna której dziecko wchodziło w 62 i to na styk, ja wiedziałam że nasza będzie malutka po USG :)

Kurcze i jak tu sie wstrzelić w rozmiar?;) Póki co moje baby w 22 tygodniu ma 3 cm stópke i 440g, czy to dużo czy mało?;) no i to chłopak...nie wiem czy płeć coś zmienia;)

Gość werterewq
up

Gość cccccvvv
hej popatrzcie na www.kolysanka.com.pl tam ja kupowałam i było ok