Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Oksaa

LOGOPEDIA - podyplomowo

Polecane posty

Gość oki1999
Ja studiuje logopedie i wcale nie jest potrzebna wiedza o literaturze i poezji. Jeśli jesteś po medycynie to będzie Ci o wiele łatwiej niż pozostałym, ponieważ przedmioty jakie obejmują dział logopedii to -neurologia -budowa aparatów oddechowych -zaburzenia związane z porażeniami, udarami , autyzm itd. -wiadomo, że to ma bardzo silny wpływ na rozwój mowy. Jeśli się przysiądzie do nauki to jest spoko.;) Pozdrawiam Magdalena

Gość oki1999
Jeśli chodzi o rozmowy kwalifikacyjne. Oblizywanie ust, dotykanie językiem nosa-brody (sprawność narządów mowy- mięśnie artykulacyjne) powtarzanie dość długich zdań typu chrząszcz brzmi w trzcinie w szczebrzeszynie itd ;) też nic trudnego

Moja kolezanka to srudiuje i na rozmowie miała mniej więcej to co kolezanka wyżej napisała.. czyli na poczatku musiała powiedziec kilka słów o sobie, czym się zajmuje, zainteresowania, dlaczego chce zostać logopedą - jednak tu głównie chodziło im o płynność mowy, aniżeli sprawdzenie jakichs wiadomości z poezji czy coś takiego.. Potem kazali jej powtórzyc niektóre dźwieki, przeczytac długie zdanie z "trudna wymową" (przykład wyżej), trochę posyczeć, np. długo wymawiane "s", "sz", "rz" itp.. i na koniec szeroko sie usmiechnąć.. :D

a czy ktos wie jakie wymogi trzeba spelnic zeby studiowac to na UP w krakowie studia 2 stopnia? kONCZE FIL. POLSKA WIEC FONETYKe I FONOLOGIE znam bardzoo dobrze...

Gość uuka
trzeba złożyć papiery... i liczyć na to, że nie będzie więcej chętnych, niż miejsc :) dobrze, jeżeli jest to polonistyka nauczycielska...

Gość Perłar
hej :) wybieram się na podyplomówkę z logopedii i chciałam zapytać gdzie najlepiej studiować. Różne fora podają rozbieżne informacje a ja mam tylko większy mętlik w głowie.. z tego co zdążyłam się wcześniej zorientować to podobno najlepsze programy nauczania i praktyki oferują Kraków i Gdańsk (chodzi mi o uniwerki) a w trzeciej kolejności Wa-wa. Przy czym Gdańsk proponuje zjazdy od piątku rano do niedzieli na pierwszym roku, a na drugim od soboty do poniedziałku (co nie ukrywam w moim wypadku byłoby trudne do pogodzenia)ale za to podobno PRAKTYKI REWELACJA I POZIOM NAUCZANIA TAK SAMO. BŁAGAM POMOCY !

Gość Początkująca nauczycielka
Witam, mam ogromny problem i nie ukrywam, że potrzebuję pomocy. Siedzę na internecie już od kilku ładnych dni, przeglądam, czytam... Może ktoś jest w podobnej sytuacji, albo był, tak jak ja dziś. Tak więc jestem na 4 roku Edukacji Przedszkolnej i Wczesnoszkolnej. Na dodatek robię jednocześnie studia podyplomowe z Oligofrenopedagogiki, obronę mam w lutym następnego roku. Do tego aby nie było mało pracuję już jako nauczyciel w przedszkolu. Mam 23 lat w tym roku i mega mało czasu, gdyż jeszcze w wolnych chwilach bawię się w opiekunkę ;-) Więc każdy weekend mam uczelnię, a w tygodniu pracę. Jest ciężko, czasami nawet bardzo, ale jestem twarda i bardzo ambitna :-) Marzą mi się studia podyplomowe teraz z logopedii... I proszę Was bardzo o opinie, gdzie najlepiej. Wymienię może miasta do których byłabym w stanie dojeżdżać. Najbliżej bym miałam do- Wrocławia, Opola, Częstochowy. Mieszkam na samym dole województwa Wielkopolskiego, więc gdzieś w tych kierunkach poszukuję uczelni. Może ktoś z Was kończył logopedię i może mi coś napisać o uczelniach? Muszę to skończyć, ponieważ nie jest to tylko moje marzenie, ale również moja Dyrektorka mnie wysyła, gdyż coraz więcej dzieci ma problemy w przedszkolu i potrzebny jest logopeda na miejscu. Zawsze to dodatkowe godzinki i jakiś grosz więcej. Bardzo proszę o jakieś wskazówki gdzie można to zrobić najlepiej. Każda, nawet najmniejsza informacje jest dla mnie jak na wagę złota! ;-)

Gość gość
A myślałaś o Uniwersytecie Zielonogórskim, mają niezłą logopedię.

Gość Fascynatka
Martuchaaaa- swieta racja! Ten zawod daje o wiele wiecej mozliwosci niz praca z dziecmi w przedszkolu!!! Wystarczy poczytac. A kto mysli ze to tylko terapia sepleniacych dzieci- ten wlasnie nie doczytal...

Gość gość
Logopedię można studiować podyplomowo (cztery semestry) w Wyższej Szkole Pedagogicznej im. J. Korczaka. Na wydziałach w Warszawie, Katowicach, Olsztynie i Lublinie. Ja w Warszawie studiuję i uważam, że studia te są świetne. Znakomici wykładowcy, mnóstwo wiedzy praktycznej, bonusy w postaci ogólnopolskich konferencji logopedycznych organizowanych przez uczelnię.

Gość rybka0304
Witam, czy macie może zdanie na temat neurologopedii w warszawie. Nie wiem na jaką uczelnie się zdecydować. Pozdrawiam

Gość Ola

Ja ukończyłam podyplomowo logopedie na Kolegium Jagiellońskim i bardzo sobie chwalę, bardzo mi to pomogło w zdobyciu pracy, to w zasadzie była główna rzecz o którą pytał wtedy przyszły pracodawca

Gość Aga

Ola, a jak oceniasz samo nauczanie? Rozważam tam właśnie te studia podyplomowe. Znam też wiele osób które studiowały na Kolegium Jagiellońskim inne kierunki i były bardzo zadowolone z poziomu ale jestem ciekawa co powiesz dokładnie o tym

Gość Ola

Aga, nie ma najmniejszych zastrzeżeń co do poziomu nauczania, bardzo sobie chwalę te uczelnię, połączyli teorię z dużą ilością praktyki i fajnym podjeściem więc super

Studia podyplomowe w WSKZ to świetny wybór. Trafiłam na tę uczelnię z polecenia znajomej. Żałuję, że tak późno...:) Można studiować kilka kierunków (nawet będąc pracującą mamą), ja wybrałam połączenie logopedii z przygotowaniem pedagogicznym. Sama decydujesz, kiedy i ile czasu poświęcasz. A kontakt z uczelnią jest szybki i na najwyższym poziomie. Czułam, że im zależy i że z każdą sprawą można się zwrócić.

Onomatopeja1989, ja też polecam wszystkim znajomym WSKZ:) teraz robię logopedię i bardzo sobie chwalę:) tak jak piszesz, kontakt z Uczelnią profesjonalny i na najwyższym poziomie.

Ja również ukończyłam WSKZ ale na kierunku surdologopedią i też polecam uczelnię. Mają rewelacyjne materiały dydaktyczne i co też istotne w każdej sprawie można zwrócić się o pomoc i tą pomoc otrzymasz 🙂