Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hghfg

ODBIJANIE SIE CZĘSTE..Z CZEGO MOŻE WYNIKAĆ?PLISS POMOZCIE !

Polecane posty

Gość hghfg

często mi sie ostatnio odbija (takie raczej puste najczesciej odbijanie )a takze po jedzeniu...czy to jakas choroba?pliss powiedzcie

Gość katik_21
Może to być spowodowane nadkwaśnością lub zbyt szybkim jedzeniem. Jeżeli bardzo Cię niepokoją te objawy, idź do lekarza.

Gość fgfhg
naprawde zbyt szybkim jedzeniem?

Gość katik_21
Podczas zbyt szybkiego jedzenia połyka się również powietrze i to powoduje odbijanie. Wiem to od lekarza- też miałam kiedyś ten problem.

Gość fgfhg
dziękuje ci katik21 bardzo serdecznie?pocieszylas mnie troche..a co robic by to przeszło kochana ..prosze napisz

Gość znający sie na tym
co wy pierdolicie dziewczynie?przeciez wiadomo ze to objaw refluksu zóładka jest ..

Gość katik_21
To wcale nie musi być refluks! Istnieją różne odmiany refluksu, ale żadnej z nich u mnie nie stwierdzono. W moim przypadku było to spowodowane zbyt szybkim jedzeniem (ponieważ żyję w ciągłym biegu). Objawy mi minęły od kiedy zaczęłam jeść w miarę regularnie i bez pośpiechu. Poza tym nie należy pić napojów gazowanych. Jeśli jednak objawy nie miną, pomimo stosowania powyższych zaleceń, należy zgłosić się do lekarza, bo przyczyna dolegliwości może leżeć gdzie indziej. Życzę zdrówka!

Gość kassandrafghgfh
to jak nic refluks

Gość yhuihyil
Mi sie odbija zawsze po jedzeniu nawet jak lyk wody wezme , mialam 2 endoskopie i nie mam refluksa a lekarz gastrolog powiedzial ze lepiej jak sie odbija bo nie ma zalegan powietrza w zoladku a je lykamy jak jemy pijemy czy rozmawiamy jest to nie uninkione a odbijanie to normalna reakcja. A przy refluksie tresc zoladkowa sie wraca i ma sie zgage a takze bole za mostkiem i pieczenie WIEM TO OD LEKARZY i nie wmawiajcie komuc refluksa , kazdemu sie odbija przeciez nie?? czemu niby trzeba czekac az dziecku sie odbije ?? bo to jest potrzebne inaczej bysmy byli napompowani jak balony

Gość modliszka90
Dokładnie, to może być refluks. Musisz to sprawdzić u lekarza,najlepiej gastrologa.U mnie jeszcze do tego dochodziła dosyć ostra zgaga.Mozesz spróbowac wziąc polprazol acidcontrol.Mnie on zawsze pomaga i jest bez recepty.

Gość GluAla
Nie nalezy neutralizowac kwasowosci zoladka. Im kwasniej, tym trawienie przebiega latwiej i szybciej. PH zoladka powinno sie wahac od 1 do 2,5. Wyzsze niz 2.5 PH powoduje, ze nie trawimy dobrze I resztki niestrawionego jedzenia ida dalej do jelita i gnija tam wytwazajac min. gazy. Ale to nie wszystko: gnijace w jelitach resztki zatoksyniaja organizm I mamy alergie, egzemy, pryszcze... itd. Konsekwencji jest wiele I to bardzo powaznych ale nie bede was straszyc. Nalezy zatem zadbac o odpowiednia kwsowosc zoladka raczej niz “zabijac” ja (kwasowosc) stosujac bezmyslnie lekarstwa polecane w aptece czy przepisane przez lekarza. One przynosza tylko chwilowa ulge a w konsekwencji obnizaja kwasowosc w zolodku I rujnuje nasze trawienie. Uczyliscie sie pewnie w szkole na biologii (chyba w liceum – nie jestem pewna), ze process trawienia zaczyna sie juz w ustach. Tam rozdrobniony laczy sie z enzyme zwanym amylaza slinowa. Im lepiej rozdrabniamy I trzymamy w ustach, tym lepiej, tym potem zoladek ma latwiej. W zoladku, dzieki zawartosci kwasu solnego, process trawienia jest kontynuowany. Zrobcie prosty test na kwasnosc zoladka: naczczo wypijcie ½ szklanki cieplej wody z dodatkiem ½ tyzeczki sody oczyszczonej. Powinno wam sie odbic pomiedzy 2ga a 3-cia minuta. Jesli sie nie odbije, znaczy to, ze PH zoladka jest za wysokie I trzeba poszukac sposobu, zeby go zakwaszac. (ale to osobna sprawa). Pamietajcie jesc powoli, zuc dlugo. Siedziec spokojnie przy stole, starac sie byc pogodnym, rozluznionym I cieszyc sie jedzeniem. Pamietajcie rowniez, ze kwasnosc zoladka to totalnie rozna sprawa od zakwaszenia organizmu!

Witam. Yez mialam ten problem w 2014 r. Poszlam do lekatza pierwszego kontaktu ten dal mi skierowanie na gastroskopie okazalo sie ze mam przewlekle zapalenie blony sluzowej zoladka z nadrzerkami przepuklinebrozworu przelykowego wtedy tez byla bakteria HP

Gość gość
Czy ktoś tu zaglada jeszcze ja mam uporczywe odbijanie od kilku dni . Miałam już robiona gastroskopię która wykazała stan zapalny żołądka oraz dwunastnicy. Lekarz nie wiąże objawów z tym.Oraz bakterie HP . Usg brzucha nic nie wykazało. Mam wrażenie że to nigdy nie przejdzie

Gość Luk

Nicola987 jak wyglądało Twoje leczenie?