Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość silikon

fajne farsze do pierogów-please

Polecane posty

Gość silikon

jak wyżej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ANNAP
CZeść nadzienie pieczarkowe z soczewicą składniki; 20dag soczewicy, 20dag pieczarki, 10dag cebuli, 1jajko, bułka tarta, sos sojowy,sól, pieprz do smaku wykonanie; Ugotować soczewicę i zmielić,pieczarki drobno pokroić,cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę przesmażyć na maśle. Połączyć składniki i przyprawić do smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość silikon
a do ruskich jak zrobic..?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przepis mojej babci
Kapustę włoską/białą gotujemy jakieś 20 min, po ugotowaniu jak wystygnie odciskamy wodę (należy wziąc do ręki i dobrze odcisnąć z wody), mielemy na maszynce do mięsa. Na patelni podsmażamy pokrojona w kostkę cebule, dodajemy odcisniętą kapustę i podsmażamy razem jakieś 15 min. Ewnetualnie można dodać jeszcze do tego ugotowane mięso również zmielone na maszynce, podsmażone razem z kapustą. Bardzo pyszne pierogi ,sprawdzony przepis mojej babci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość silikon
czym polac takie pierogi z kapusta..?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cebulka podsmazona
na masle, pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przepis mojej babci
pokrojoną drobno cebulką podsmażoną na maśle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ANNAP
Do silikon nadzienie do ruskich pierogów składniki; 600g ziemniaków,150g twarogu zmielonego,1 jajko,100g cebuli,300g masła, sól i pieprz do smaku. wykonanie; Ugotować i zmielić ziemniaki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na maśle. Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ,doprawić do smaku i nadziewać pierogi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robie ruskie robie tylko tak: ziemniaki ser bialy, cebule i sol pieprz i czasem maggi. moja przyszla tesciowa dodaje jeszcze miete albo majeranek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja nie mamm
w czym mielicie ziemniaki bo ja nie mam maszynki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja nie mamm
praska własnie mam taka dziękuje a mam jeszcze pytanie do ciasta na pierogi ile dajecie maki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja nie mamm
tzn jakie proporcje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość madziulla
kurczaka ugotowac z marcheka jak na rosol:) zmielic calego z warzywami!!! :) doprawic sol,pieprz,papryka! zrobic pierogi ugotowac wlozyc do zarodpornego naczynia zalac sosem bolonskim posypac serem do piekarnika, az ser sie rozpusci smacznego pyyychota

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja nie mamm
chodziło mi o obiad na 6 osób ile ciasta będę potrzebowac jeszcze nigdy nie robiłam pierogów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość littleblackdress
heh, ciasto przy wprawie robi się na oko - ja mniej więcej na porcję 120 pierogów zużywam ok kilograma mąki - tzn ok 3/4kg na początek a resztą podsypuję ciasto w czasie wyrabiania, 1-2 jajka, płaską łyżeczkę soli, i ok 1,5 szklanki gorącej wody + 1/3 szklanki oleju, lub kopiatą łyżkę masła. Takie ciasto jest elastyczne, miękkie i super się skleja. Kazdego sklejonego pieroga "maczam" w mące i odkładam na deseczkę przykrywając ścierką, zeby nie zaschły. Gotuję ok 2-3 minut od wypłynięcia wszystkich pierogów do wierzchu, częśc zjada się od razu a to co zostaje - każdą partię odcedzam i po chwili wyrzucam na stolnicę, po chwili obracam, zeby się nie przykeiło do stolnicy, jak wszystkie obeschną i wystygną zbieram do miski i do lodówki - można je potem odsmażyć na maśle lub znów wrzucić na gotującą się wodę, napewno się nie skleją, a jeśli nawet to tak ze łatwo je rozdzielić i nie muszę lać do nich roztopionego masła zeby dało się je przechować. Można też tak ugotowane pierogi sobie zamrozić w woreczku lub pojemniku, ale gotować nieco krócej - ok 1-2 minuty na półtwardo. Jeśli chodzi o farsz o o tej porze roku często robię pierogi z aronią ale aronię nie każdy lubi - analogicznie jak np. pierogi z borówkami, trochę cukru do środka, a do polania dużo smietanki z cukrem wniliowym. Aha- ciasto do pierogów z owocami powinno być miększe niz do np. ruskich choćby dlatego ze niektóre owoce sprawiają ze ciasto twardnieje. Oczywiście dla smakoszów najlepsze ciasto do owocowych pierogów to ciasto z ugotowanymi, mielonymi ziemniakami - jest miękutkie i smaczne, ale łatwo się rozpada - stą konieczność pewnej wprawy przy gotowaniu - zwykle krócej się gotuje i na malutkim ogniu. u mnie w domu furorę zrobiły pierogi z soją i grzybami ok 0.5 kg pieczarek ścieram na drobnej trce i smażę z masełkiem i cebulką, doprawiam do smaku i dodaję tartej bułki Można wykorzystać grzyby suszone, dokłądnie umyć i obgotować do miękkości a następnie zmielić w maszynce do mięsa. kupuję granulat sojowy błyskawiczny - zalewam wrzącym bulionem i gotuję kilka minut - czasem nawet gotować nie trzeba, odcedzam dobrze i dodaję do pieczarek. mieszam, i ostygniętym farszem napełniam ciasto, podaję ze stopionym masełkiem i maggi, lub ze skwarkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babcia4
witam serdecznie-bardzo mnie zainteresował temat a w szczególności pierogi z aronii-zresztą pierogi stały się w tej chwili bardzo modne i każdy ściga się w przepisach i pomysłach-ja proponuję pierogi z podsmażonej kaszanki z cebulką i szczyptą cynamonu oraz ze świeżego i posiekanego drobniutko łososia z ulubionymi przyprawami i koperkiem-pycha!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
można też zrobić pierogi z kaszą gryczaną i podsmażoną cebulką z kaszą jęczmienną pieczarkami i ketchupem z serem ricotta , szpinakiem i czosnkiem z kaszą kuskus,podsmażonym boczkiem pokrojonym w drobniutką kostke i cebulką np dymką albo nadzienie z bobu, twardego dobrego sera np parmezan, cebulka i boczek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sghndgndnj
szpinak z czosnkiem i serem żółtym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ALBO SZPINAK
Z CEBULĄ PRZESMAŻONĄ, FETĄ, LUB TWAROGIEM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pysznie to wygląda
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moje ulubione poza ruskim to z----- mięsem wołowym,które mi zostaje z niedzielnego rosołu. Wołowinę mielę w maszynce z(cienkie sitko razem z jedną ugotowaną marchewką,jedną ugotowaną pietruszką .Na patelni smażę na oleju dość sporą cebulę i starte na grubej tarce pieczarki(tak ok.20% tyle co mięsa)Wszystko razem mieszam,doprawiam solą i pieprzem.Te polewam smażoną cebulką i do popicia podaję czysty barszcz czerwony. -----z kapustą kwaszoną i ziemniakami.Gotuję ziemniaki(potrzebna mi ilość)przepuszczam przez praskę,gotuję do miękkości kiszoną kapustę,studzę ją,wyciskam dokładnie i drobno kroję.Na patelni smużę sporą cebulę drobno pokrojoną i dodaję do niej kapustę,chwile razem je podsmażam,następnie dokładnie mieszam,przyprawiam solą i pieprzem.Te polewam smażonym,wędzonym boczkiem. Ciasto robię : mąka ,dość ciepła woda,i nieco soli.Moja koleżanka zachwala bardzo ciasto zrobione wg proporcji: 1 kg mąki 0,5 litra mocno ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 szklanka oleju.Jakoś jeszcze nie zdobyłam, się na odwagę,by je zrobić.Koleżanka twierdzi,że jest mięciutki i pierogi nie kleją się.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pierogi z bobem
gniecionym-jadłam ale nie wiem jak farsz zrobić-rewelka!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja planuję otworzyć teraz małą pierogarnię i też szukam jakiś fajnych pomysłów na farsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×