Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lolisd

Ziemniaki z piekarnika. jak?

Polecane posty

Gość lolisd

jak masz zrobic ziemniaki z piekarnika? Chodzi mi , o to, czy je wlozyc do piekarnika surowe czy ugotowane? Na ile stopni i minut? Pomozcie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wloz je do piekarnika obgotowane w goracej wodzie okolo 10 minut. ale zalezy czy w kawalki czy cale. bo jak cwiartki to dziesiec minut wrzatku a potem do piekarnika mozesz nawet dluzej gotowac a potem do piekarnika na jak najwyzsza temperature na okolo pol godziny jakbys ich nie ugotowala to by sie strasznie dlugo piekly

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lolisd
Wlasnie chce je pokroic na male kawałki, i najlepiej nie gotowac wczesniej, tez sie upieka jak je włoze surowe??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jestem bardzo_ciekawa
ja kroję obrane ziemniaki na mniejsze kawałki, polewam oliwą, posypuję solą, papryką i wymieszam. Następnie wysypuję na blaszkę. Można też posypać tartym żółtym serem. Piekę do miękkości, ok. 40 min. trzeba nakłóć widelcem, czy są miękkie. Pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie musisz ale muszisz je na dluzej wsadzic do piekarnika ja osobiescie gotuje bo mi bardziej smakuja i robie je bez niczego. potem tylko robie sos czsnkowy do tego:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lolisd
A mam jeszcze pytanie. Czy musze koniecznie ziemniaki surowe wylozyc na pergamin, czy moge bezposrednio na blache?? I czy ta blache smarowac ?? i czym?? prosze o odpowiedz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pszczółkowa
sos czosnokowy mozna zrobić: - z jogurtu nat. kilka ząbką czosnku, pieprz sół mozna tak samo ze smietana zamiast jogurtu lub majonez + śmietana (pół na pół)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pszczółkowa
a ja ziemniaki robie tak: surowe na talarki, na brytfannę, polewam odrobiną oliwy, mieszam to a potem posypuję kminkiem, solą, pieprzem i koniecznie tymiankiem i zapiekam ok godz. w 180-200 stopniach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mozna tez zrobilc tak lyzka majonezu, lyzka smietany sol pieprz i duza iulosc czosnku swiezego badz granulowanego. dobry jest tez sos 1:1 serek bieluch i jogurt naturalny odsaczone ogorki zielone czosnek sol pieprz mozna nie dawac ogorkow ale ten z ogorkami ejst pycha jeszcze troche koperku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pszczółkowa
acha ja tych ziemniaków nie wykładam na pergamin a;e chyba zaczne bo potem musze moczyć długo tą brytfannę zeby ją domyć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ferdynanda
ja najpierw podgotowywuje w łupinkach , pozniej zdejmuje skórke, i do naczynia zaroodpornego wkładam posypuje papryka, tymiankiem, koprem tez suszonym i czosnkem, , a pozniej masło i do piekarnika

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koncnzita
ja nigdy nie gotuje ziemniakow przed piekarnikiem - po co wygotowywac ich smak i wartosci odzywcze, no i zadawac sobie dodatkowej roboty ;) ziemniaki w skorach szoruje bardzo dobrze, kroje na male kawalki, wkladam do naczynia zaroodpornego, posypuje sola, pieprzem i pietruszka lub rozmarynem pokruszonym, polewam oliwa i wkladam do piekarnika nagrzanego na 200* na jakies 30-40 minut, az beda miekkie. naczynie przykrywam, wiec one si etam jakby "gotuja", a na koniec odkrywam, zeby sie troche przypiekly.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja mam taki sposób: Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na pół (lub na ćwiartki, jeśli są duże). 2 szklanki mąki wymieszać z łyzką soli i 2 łyzkami suszonego rozmarynu najlepsza przyprawa do ziemniaczkow!! Chyba ze masz swieży, to dajesz łyżkę świeżego). Ziemniaki obtaczać w przyprawionej mące (zrobi się aromatyczna chrupiąca skórka). Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową lub pergaminem. Piec w temp. 200 stopni, ja mma piekarnik elektryczny, wiec szybciej schodzi, jakies pol godziny do 45 minut:) Zeby sie upewnic czy sa juz dobre, mozesz je od czasu do czasu dziabnąć widelcem:) Polecam ten przepis, jest pyszny! Mozna nie dawac rozmarynu tez. Mozna w podobny sposob zrobic ziemniaki jesli zostana z obiadu. Wtedy kroimy sie w paski lub kostkę, dodajemy rozmaryn, polewamy lekko oliwa, pieczemy w 160-180 stopniach az sie zrumienia:) Smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zrób zonie obiad
up up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zrób mężowi obiadp
Ja mam jeszcze inny sposób. Mniej kaloryczny, bo bez oliwy. Rozgrzewam piekarnik do ok 200 stopni. Ziemniaki mniej więcej równej wielkości szoruje pod wodą. Układam je na ruszcie i wkładam do piekarnika na godzinę, odwracam po połowie czasu pieczenia . W tym czasie robię twarożek:mieszam 1 opakowanie ziołowego lub śmietankowego serka kanapkowego i przyprawę Tzatziki. Przyprawę można zastąpić ząbkiem czosnku, a całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Kiedy ziemniaki są gotowe(powinny być miękkie i przyrumienione), rozgniatam je na pół, odrobina masełka(dla dbających o linię-odradzam;)), twarożek i trochę soli- pyyyyyyyyyycha!!! polecam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robia tak; obgotowuje kawalki ziemniakow , potem dodaje duzo slodkiej papryki troche chilli, sol , pieprz , tymianek , rozmaryn i czosnek. Wszystko polewam oliwa lub olejem zalezy co mam i do piekarnika na jkaies 30min . Ustawiam na opiekanie z gory. Wychodza pyszniutkie, mezus sie nimi zajada az sie mu uszy trzesa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paulinka2602
ja dziś zrobiłam ziemniaczki oraz inne warzywa takie jak marchewka, cebula i czosnek pokroiłam na mniej wiecej rowne części, obtoczyłam w oleju z przyprawami i na blache. bez żadnego obgotowywania. ponadto zieniaczki były w skorupce ale wyszorowane :) w temp ok 190 po niecałej godzinie były juz mękkie ale potrzymałam do pełnej godziny aby były zarumienione :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja uwielbiam młodeziemniaki w
łupinkach :) Wybieram najmniejsze ziemniaki (muszą być malutkie), podgotowuję 15 minut w wodzie, następnie kładę na blachę wysmarowaną margaryną i piekę aż będą miękkie i chrupiące. Przed podaniem smaruje masłem i posypuję solą :) Są pyszne, smakują prawie jak z ogniska

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja obgotuwuję ziemniaki w łupinkach, obieram je, kroję w talarki, smaruję oliwą i doprawiam: sól, pieprz kolorowy, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka... Wykładam na naoliwioną blachę i zapikam, aż sie zarumienią ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stokrotka26666
Obgotuj takie kawałki na jeden kee,tylko nie za małe z 10 minut w garnku a potem ciach na blache,ja dodaję trochę oleju,pieprz i przyprawe do ziemniaków i frytek z firmy galeo,polecam bo jest super.W wersji lux możesz do ziemniaczków dołożyć surową cebulę,marchewkę i pieczarki-oczywiście wszystko pokrojone.PiĘKĘ W TEMP 180-200ST ok 40 min aż bęą rumiane .smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja kroje ze skórą na cwiartki,polewam mala iloscią oleju,sypie czosnek i sól.Piekę w termoobiegu jakies 35 min.Wszystkim smakują:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×