Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Motyl25

ŚLUB CYWILNY

Polecane posty

Witam serdecznie. Mój narzeczony ma 20 lat tak jak ja. Stwierdziliśmy, że chcielibyśmy wziąć w grudniu ślub cywilny. Ale jest mały problem. On w lutym kończy 21 lat czyli mamy czekać aż skończy 21 czy to tylko formalność do ślubu kościelnego?

POMÓŻCIE PROSZĘ !!!!!!!!!!!!!!!!! Bo szukałam w google ale pisze o kobietach pomiędzy 16-tym a 18-stym rokiem życia, a nie o tym, czy mężczyzna musi mieć 21.

sama nie wiem...wydaje mi sie ze mozna..ale do pewnosci zadzwon sobie do swego USC i zapytaj sie tam na 100%powiedza ci powodzenia

Ślub cywilny jest prawnym usankcjonowaniem związku małżeńskiego. Zawierany jest on w Urzędzie Stanu Cywilnego jednego z państwa młodych (zgłoszenie zamiaru zawarcia ślubu w drugim urzędzie nie jest konieczne). Wymagane dokumenty: dowody osobiste skrócone odpisy aktów urodzenia (do zdobycia w USC) Ponadto wdowa (wdowiec): skrócony odpis aktu zgonu małżonka Natomiast rozwiedziona (rozwiedziony): skrócony odpis aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie lub sentencja wyroku sądu o jego rozwiązaniu W przypadku gdy jedną ze stron jest cudzoziemka (cudzoziemiec): paszport zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego, wydane przez właściwy organ w swoim kraju Dodatkowo kobieta przed 18 rokiem życia, a mężczyzna przed 21 rokiem życia: orzeczenie sądu rodzinnego zezwalające na zawarcie związku Należy także złożyć oświadczenie o braku okoliczności wyłączających zawarcie związku małżeńskiego. Termin: Co najmniej miesiąc i jeden dzień przed planowaną datą ślubu. W uzasadnionych przypadkach kierownik Urzędu Stanu Cywilnego może skrócić miesięczny termin oczekiwania na zawarcie małżeństwa. W tym celu należy złożyć odpowiedni druk podania wraz z uzasadnieniem. Decyzja o wcześniejszym terminie wydawana jest niezwłocznie po złożeniu podania. Od odmownej decyzji możliwe jest, w terminie 14 dni, zwrócenie się do sądu rejonowego o rozstrzygnięcie zasadności odmowy. Opłaty: opłata skarbowa - 80 zł. odpis skrócony - 10 zł (pierwsze trzy egzemplarze odpisu skrócone aktu małżeństwa - bez opłaty) odpis zupełny - 20 zł. decyzja o przyśpieszeniu terminu - 20 zł (plus opłata skarbowa za druk podania w wysokości 1,50 zł., a od każdego załącznika 15gr.)

znalazlam: Dodatkowo kobieta przed 18 rokiem życia, a mężczyzna przed 21 rokiem życia: -orzeczenie sądu rodzinnego zezwalające na zawarcie związku.!!!!!!!!!!!!

Chociaż Ty się odezwałaś. Dzięki. Wiesz, mi też się wydaje, że można, a w kościelnym trzeba mieć 21. Chciałabym zadzwonić do USC, ale jest taka wredna baba, która odbiera telefony i tak nie miło gada, że już pare razy się z nią pokłóciłam. Jej odpowiedzi są mniej więcej takie - \"A co to Pani nie wie, my jesteśmy urzędem a nie informacją\" No i sama widzisz...Wredny babsztyl...

Musimy po sądzie łazić....;/ Biedny chłopak tylko się wstydu naje bez sensu zrobili to ;/;/;/ nie podoba mi się ;/;/ Dla mnie obydwoje powinni mieć skończone 18 i tyle:(:(:(

nie jestem pewna...ale ktos kiedys mowil....ze mialo to byc zniesione i kazdy po 18 lat mial miec....a zadzwon sobie do innego urzedu cywilnego....i zapytaj sie

a nie wytrzymacie do lutego? moze byc pieknie np. 14 lutego wziac slub :)

JUHUUUUUUUUUUUUUU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KOCHAM WAS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MUSI MIEĆ 18 LAT !!!!! I POSIADAĆ DOWÓD ODOBISTY HURRRAAA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Koscielny mozna brac po skonczeniu 14 lat w przypadku kobiety i 16 w przypadku mezczyzny. Prawo kanoniczne nie zmienilo sie w tym wzgledzie od wieeeeelu wiekow.