Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dreamtime

Do anglistów - jaki słownik?

Polecane posty

Witam :-) Muszę przetłumaczyć parę sonetów Szekspira; możecie mi polecić jakiś dobry słownik? Oxford, Cambridge? Czy te z dużą ilością haseł (400 000-500 000) są lepsze do tego typu tłumaczeń, czy też raczej \"nadrabiają\" słownictwem technicznym? Liczę na Waszą pomoc! :-)

Gość Jolka82
Ja korzystam z tego wielkiego Oxford/PWN. Wiadomo, wszystkiego w nim nie znajdziesz (zwłaszcza przy tłumaczeniu Szekspira) ale jest to jeden z najlepszych słowników ang-pl jakie znam. Bo rozumiem że ang-ang odpadają :)

A mogłabyś podać dokładnie, jak on się nazywa? :-) Szukam na Allegro, nie orientuję się za bardzo w słownikach, do tej pory korzystałam z tych internetowych :-) No i masz rację, interesują mnie raczej ang-pl :-)

Gość Jolka82
http://oup.pwn.pl/ Przebrnęłam z nim przez zajęcia z translatoryki czyli nie moze być taki zły :)

Gość Jolka82
Bardzo proszę :) Na Allegro też są, ale zapomniałam że one az tyle kosztują :(

to sonety Szekspira nie zostały jeszcze przetłumaczone? Słownik słownikiem, ale tłumaczenie kogoś formatu Szekspira to nie to samo co tłumaczenie listu do cioci.

BeanSidhe, chodzi o znalezienie różnic w tłumaczeniach poszczególnych autorów, do tego pośrednio jest mi potrzebne własnoręczne tłumaczenie Szekspira. Muszę wiedzieć, które słowa, zdania są wieloznaczne, co pokaże mi, jak poszczególni tłumacze z tego wybrnęli :-)

Gość Jolka82
Ha ha ha, wracaja wspomnienia :D dreamtime, mam nadzieję że nie robisz tego dla własnej przyjemności? :D

Lol :-) Jolka, nie, tak naprawdę to ja tylko pomagam, to moja siostra będzie się z tym męczyć. Jest na polonistyce :-) A ja trochę lepiej niż ona kojarzę angielski, więc może wspólnymi siłami coś wymyślimy ;-)

Gość Jolka82
Ufff :D

Gość oxford
dreamtime: daj tego szekspira to ci przetlumacze jak chcesz-angielski upperadvance i szekspira przerabiam teraz w szkole w oxfordzie.daj znac na gg 2691958