Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aalisha

ślub cywilny a wiara katolicka... Prosze o odpowiedź...

Polecane posty

Gość Aalisha

prosze o odpowiedź - czy zawarcie zwiazku malźeńskiego cywilnie oznacza to iź nie można chodzić do Kościoła, przyjmować sakramentów i tak dalej?? Moja chrzestna mimo iż ma ślub cywilny, ochrzciła dziecko, wysłała do komunii, a sama chodzi do Kościoła i obchodzi święta... Ja juz nie wiem jak to jest... Prosze o odpowiedz

Gość a kto Ci zabroni
co najwyżej przy kazdej okazji ksiadz Ci wyponi, ze nie masz tego sakramentu, jak bedziesz chciała ochrzcic dziecko, na kazdej koledzie, na pogrzebie, tak jak moim rodzicom, na kazdym kroku

To zależy od przyczyny zawarcia jedynie ślubu cywilnego. Jeśli bierzesz ślub z osobą rozwiedzioną, nie będziesz mogła (w świetle prawa koscielnego) przystępowac do sakramentów świętych.

Gość alluu
rozgrzeszenia też nie dostaniesz chyba ze zerwiesz znajomość - tak obiecasz...no ale wiadomo że tak trudno obiecać i nawet wewnętrzenie sie nie chce tego generalnie dla kogoś kto wierzy w Boga to ciężka sprawa....

Gość revrwe
STOP!!! Nigdzie nie ma zakazu CHODZENIA DO KOŚCIOŁA CZY CZCZENIA BOGA! coś ci się, autorko tematu, porządnie pomyliło chyba że nie o chrześcijaństwie mówisz ;DDD

Gość alluu
do kościoła chodzić można, modlic się też ale do komuni juz sie nie pójdzie..bo ksiadz rozgrzeszenia nie da oczywiście mówie tu o sytuacji gdy ktoś przyznaje się że zyje z innym bez slubu - bo pewnie bedą i tacy co nie przyznaja się...

Gość wiecie co
jeśli bierzesz ślub cywilny to do sakramentu komuni nie możesz przystąpić bo to według naszej religii grzech. Sama wiesz, grzech nieczystości itd. Wiem bo sama mam zamiar wziąc 3 miesiące przed ślubem kościelnym ślub cywilny i sie troche dowiadywałam jak to jest.