Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutask

HIV i AIDS

Polecane posty

Gość to_straszne
W 3mieście jest za darmo 1) gdzieś koło Zielonej Bramy jest punkt, zdaje się 2) przy oddawaniu krwi w stacji krwiodawstwa robione jest takie badanie.

Gość smutask
"w zasadzie pytanie retoryczne w dodatku glupia zadala autorka topiku" no coz Ty tez umrzesz,predzej czy pozniej,wiec jaka to roznica? moze wole nie wiedziec?nie wiedziec na pewno? moze im wiecej o tym mysle tymgorsze filmy sobie wkrecam... nie wiem.. zreszta.. who cares

Gość to_straszne
Ty możesz woleć nie wiedzieć - pytanie, czy Twój narzeczony wolał nie wiedzieć, gdy pierwszy raz szliście do łóżka. Chciałabyś, żeby Ciebie tak ktoś "załatwił"?

Gość smutask
no ok,alepowiedzciemi teraz,jakbyscie zareagowaly na wiesc,ze jednakjestescie zarazone i zostalo wam nie wiele zycia?moj narzeczony zawsze jak zaczynam rozmowe na podobne tematy mowi,ze wolalby nie wiedziec i zyc normalnie

Gość smutask
no ok,alepowiedzciemi teraz,jakbyscie zareagowaly na wiesc,ze jednakjestescie zarazone i zostalo wam nie wiele zycia?moj narzeczony zawsze jak zaczynam rozmowe na podobne tematy mowi,ze wolalby nie wiedziec i zyc normalnie,poza tym pewnie nic mi nie jest,tylkofimy sobie wkrecam bo tyle lat juz minelo,cos powinam juz wiedziec

Gość smutask
wyobraz sobie moja droga,ze ten koles,ktory moglby mnie zarazic,nie raczyl mnie o tym fakcie powiadomic ze jest chory(lub nie jest),poza tym pewnie on sam nawet nie wiedzial i kolo se zamyka

Gość to_straszne
NIe wiem, jak bym zareagowała. Za to wiem, jak bym się czuła, gdyby mi mój facet teraz powiedział "wiesz, mogę mieć HIV". Chcesz być odpowiedzialna za jego życie? Bo nawet jeśli masz HIV, to nie znaczy, że zdążył się zarazieć. Ale z każdym następnym kontaktem to prawdopodobieństwo rośnie. Ale i tak Cię nie przekonam, jak sądzę.

Gość smutask
dobra,mniejsza z tym,koniec tematu,ide spac,szkoda tylko ze nie odezwal sie nikt dokogo adresowany byl ten topic

Gość wiadomoze strach
ale mozesz niechcacy jeszce kogos zarazic . Tak nie mozna.

Gość to_straszne
Haha, czyli Twój narzeczony ma ponieść konsekwencje tego, że wobec Ciebie ktoś kiedyś nie był uczciwy. Piękna logika.

Gość to_straszne
NIe masz sumienia. Cóż. Współczuję Twojemu narzeczonemu. Nawet jeśli wszystko ok, to takiej prezyszłej żony - bo jego zdrowie i życie g... ją obchodzą.

Gość to_straszne
Magdooosia_85 - niekoniecznie. Szansa zarażenia przy pojedynczym stosunku jest nieduża. Oczywiście to średnio prawdopodobne po takim czasie - ale jednak możliwe.

Gość smutask
wydaje mi sie,ze jesli juz,tojest nas dwch,wiec mimo,iz od samego poczatku chcielismy byc razem do konca zycia to chyba juz tak zostanie

Gość smutask
nie prawda,kocham go calym sercem i zalezy mi na nim,ale teraz jesli juz to nic na to nie poradze,przeciez nie pojde sie z tegopowodu zastrzelic,bez sensu,cala ta rozmowa i ten topik jest bez sensu

Gość smutask
jestesmy razem 5 lat,piec lat pieknej milosci i namietnosci,wiec czyli jak juz na prawde jest cos nie tak to z pewnoscia z nimi dwoma

Gość to_straszne
Sama jesteś bez sensu, odrzucasz szansę na 1) spokój, bo może się okaże, że wszystko ok, 2) uratowanie mu życia, jeśli nie jest jeszcze za późno, co jest możliwe.

Gość to_straszne
NIe umiesz czytać, czy jak? Poszukaj sobie na google materiałów o HIV, on nadal może nie być nosicielem, nawet jeśli Ty jesteś.

Gość to_straszne
"Prawdopodobieństwo zakażenia HIV jest różne przy różnych drogach zakażenia (1/30 - największe ryzyko, 1/2000 - najmniejsze ryzyko): stosunek analny: 1/30-1/125, użycie zakażonej strzykawki: 1/150-1/400, stosunek dopochwowy: 1/600-1/2000. "

Gość to_straszne
Dodatkowo w przypadku stosunku dopochwowego ryzyko jest większe dla kobiety, a mniejsze dla mężczyzny.

Gość to_straszne
"5 lat pięknej miłości" - nie chciałabym, żeby mnie tak ktoś kochał :O

Istnieją leki, które pozwalają utrzymać chorego w dobrym stanie przez wiele lat, ale jest to dość droga terapia. Podam ceny leków, które się podaje w takich przypadkach: Epivir-HIV 60 tabl. - 1200 zł miesięcznie, Combivir 60 tabl. - 2300 miesięcznie, a najdroższy to T-20 - 30.000 zł miesięcznie. Chory otrzymuje standardowo 3-4 preparaty przeciwwirusowe. Koszt terapii wynosii ok. 5000 zł miesięcznie i jest dla pacjenta w Polsce jest w pełni refundowane. Wykluczeni są m.in czynni narkomani do czasu zerwania z nałogiem.

Gość to_straszne
Poszła spać z lekkim sumieniem :\

Gość gticzy
czy cytologia może wykryć hiwa

Nie cytologia nie może wykryć hiv. Żeby wykryć wirusa musi być zrobione badanie kierunkowe, pod kątem wirusa hiv

Gość mel***
jestem w szoku, ze tacy ludzie chodza po swiecie :O