Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szwedzia

jak długo ssie pierś? czy sie najada w 5 minut?

Polecane posty

Gość szwedzia

Proszę powiedzcie mi jak długo piją z piersi wasze 4-ro miesieczne dzieciaczki.Moja Ola pije zawsze tylko z jednaj piersi na jedno karmienie.Zawsze piła szybko bo max 10 min.Bardzo rzadko zdarzało jej sie ssać dłużej.po tych pięciu minutach zaczyna płakać i nie chce już dalej ssać,próbowałam karmić ją jeszcze raz po chwili ale ona zaczyna płakać jak tylko ją przystawie- wyglądało by to na to ze poprostu sie najadła i więcej nie chce.wytrzymuje na tym ok 2i pół godziny.Ale problem w tym ze Ola mało przybiera na wadze teraz w ciągu miesiaca przybrała 430 gr .Po karmieniu sciągnęłam recznie do butelki ok 20 i popatrzyłam ze to mleko jest nawet tłuste czyli dobre .NIE WIEM DLACZEGO MI TAK MAŁO PRZYBIERA PORADZCIE MI COŚ PROSZĘ!!!!waga urodzeniowa 3400 a koniec trzeciego miesiąca 5100 a potem za 12 dni 5250

Jakbym o swojej córce czytała.....tyle, że Mała przybrała 430 gram wciągu niecałych dwóch miesięcy, Pediatra kazała wprowadzić dodatkowe jedzonko ( z tym że Mała miała wtedy prawie 5 m-cy skończone), wprowdziłam obiadki i waga skoczyła, zaczęłam też więcej jeść bo schudłam niemiłosiernie ale wyniki mam ok, bo też robiłam czy nie mam anemii. Teraz Mała ma prawie 6 m-cy i dostaje oprócz piersi pół słoiczka obiadku, pół słoiczka deserku i rzadką kaszkę 100 ml raz dziennie, na zmianę raz ryżową na mleku modyfikowanym a raz do mojego mleka dosypuję kaszkę ryżówo-kukurydzianą (po 4 łużeczki na 100ml mleka)

Gość szwedzia
Ja jeszcze chyba nie moge jej wprowadzić innego posiłku ,jeszcze jest trochę za mała .Ale martwię się że tak krótko ssie,pediatra mi powiedziała że mam raz przed karmieniem odciągnąć pokarm i zobaczyć ile zjada z butelki (czy coś zostawia) czy może mam mało pokarmu ?Powiedzcie mi czy ręcznie sciągnę odpowiednią ilość pokarmu?

Mi również córka ssała piers przez 5 minut, nie chciała więcej:o wciąż popłakiwała. Poszłam do lekarza, a ten ważył ją co parę dni. Okazało się, ze nic nie przybiera na wadze, a nawet ma ubytek. Kupiłam nan i dawałam córce. Piła aż się uszy trzęsły. Dziś ma 13 miesięcy. jest zdrowa i ładnie już przybierała na wadze. Zaznaczę, ze córka urodziła się bardzo duża, bo miała 4500 g. Ja przestając ją karmić nie miałam w ogóle pokarmu w piersich, po tygodni zanikł całkowicie. Co było tego przyczyną? każdy mówi inaczej. Położna, ze miałam pokarm, a pediatra, ze nie, chociaż ten ostatni nie widział moich piersi, a położna osobicie sprawdzała ilość pokarmu w mych piersich;)

Dobry pomysł żebyś zobaczyła ile zjada. Moja je malutko bo zjada na raz 100 ml a powinna 180-200 ml ale co zrobić nie chce i już. Jeżeli Twoja nie skończyła 4 m-cy to nie możesz daawac dodatkowych posiłków ale może będzie trzeba dokarmiać mlekiem modyfikowanym. Ja ściągam pokarm laktatorem, więc w tej kwestii nie pomogę. Na wszelki wypadek spradź jeszcze wagę po jakimś tygodniu bo dzieciaczki czasami skokowo przybierają ,może już się jakos wyrówna i nie ma czym się martwić, bo u nas jest zawsze tak, że jak Mała na długość urośnie to mało przybiera i odwrotnie jak przybierze to długość stoi.....

Gość Nie czytałam innych ...
wypowiedzi, ale jest prosty sposob na to zeby się przekonac ile dziecko wypilo pokarmu z piersi ... nalezy dziecko zważyc przed jedzeniem i zaraz po jedzeniu - różnica wiadomo tyle dziecko wypilo pokarmu :-D Jezeli dziecko po karmieniu nie dopomina się nadal jedzenia to wg mnie znaczy, że nie jest głodne, czyli najadło się :-D Pozdrawiam :-D

Moja też jadła na początku ok 5 minut i się najadała :) Na wadze przybierała bardzo dobrze, moja pediatra twierdzi że niektóre pociągną trzy razy bardzo dużo, a niektóre ssą dlużej a mniejsze ilości. Teraz ma 4 miesiące i najada się w 10 minut, jednak wieczorem podaję jej kaszkę na moim pokarmie. Wydaje mi się że w ten sposób nadrabiamy, waga jest ok

Gość szwedzia
Dziękuję wam bardzo za podpowiedzi ,widzisz a mojej małej od początku nikt nie mierzy cm.na długośc musze ją sama zmierzyć może w tym coś jest!!!Wydaje mi sie że ja mam pokarm w piersiach a raczej na pewno bo jak mała zacznie ssac i na chwile wypusci to z piersi normalnie tryska musze przytkać palcem dopóki nie zacznie ssać bo leci na nią!!!!Muszę sprawdzić czy jest go na tyle ile ona potrzebuje. Ale piersi przecież nigdy nie sa puste!!CHIMERA A TĄ KASZKĘ TO podajesz z butelki???

szwedzia, niestety moja nie chce nic z butli, wiec podaje jej łyżeczką :) bardzo ładnie zjada ok. 150 ml. :)

Gość szwedzia
CHIMERA moja zacząła 4 miesiąc (ur 26 maja) ale jeszcze wypycha języczek chyba by się jeszcze nie najadła z łyzeczki.Ale może warto spróbować.Czym odciagasz pokarm,ja nie mam laktatora i zastanawiam się nad kupnem ,ale z drugiej strony nie mam potrzeby odciągania pokarmu (nie pracuję i na razie nie planuję powrotu)a może jednak warto go mieć? zastanawiam sie....

Gość tika
Moze jak z twojej piersi mocno leci na poczatku karmienia to mala nienadaza z piciem i sie meczy badz lyka za duzo powietrza i nie ma juz miejsca na mleczko. Sprobuj odciagnac troche pokarmu przed podaniem piersi, zeby tak mocno nie pryskalo. U mnie to podzialalo.

Gość szwedzia
dzięki TIKA słyszałam otym ale nie próbowałam ale spróbuję!!!!bedę próbować wszystkiego byle nie dać mleka modyfikowanego