Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastanawiam sie nad tym

szkaplerz?

Polecane posty

Gość zastanawiam sie nad tym

czy któras z Pań na forum posiada szkaplerz? cieżko wam czasami nie ulec pokusie? od ilu tak go macvie? ja mam 15 i zastanawiam sie czy to, co nie ejst dla kobiet wazne w wieku 15 lat, w wieku 20 nie zmieni calkowicie hierarhi waznosi... jakie sa waze ''przezycia'' zwiazane ze szkaplerzem?

Gość a co wedlug ciebie oznacza
slowo szkaplerz? BO chyba nie wiesz :D

Szkaplerz (od łac. scapula, czyli ramiona, barki, plecy) - jest to część stroju zakonnego noszona na habicie, szata złożona z dwóch płatów sukna z wycięciem na głowę. Po nałożeniu na siebie, jeden płat spada na piersi, a drugi na plecy. Tak. Noszę codziennie. Do pracy.

no właśnie - dlatego nie wiem o co tej lasce chodzi :D Chyba cos się jej pomylilo :D

\"Od 1910 został wprowadzony do użytku przez papieża Piusa X medalik szkaplerzny. Przedstawia z jednej strony Najświętsze Serce Jezusa, a z drugiej obraz Najświętszej Maryi Panny.\" za: Wikipedia to znaczenie chyba jest dla świeckich bardziej znane:)

ok, ale nadal nie rozumiem "cieżko wam czasami nie ulec pokusie?" :D Co ona z nim robi? ;)

też nie rozumiem. mamy w miare pełną definicję podaną więc moze autorka się ustosunkuje i wyjasni.

Gość no więc wyjaśniam
szkaplerz, przynajmniej w mojej wiedzy to jak podała imina to "Od 1910 został wprowadzony do użytku przez papieża Piusa X medalik szkaplerzny. Przedstawia z jednej strony Najświętsze Serce Jezusa, a z drugiej obraz Najświętszej Maryi Panny." no własmie, to taki medlaik. Przyjmując go, składa się Matce Boskiej przyrzeczenie czystości az do ślubu, czyli zero sexu do nocy poslubnej.

A ja się zastanawiam dlaczego panie nie pójdą z tym nurtującym pytaniem na forum katolickie heee...???

Gość filo zofia ciekawe....
do tej pory wydawalo mi sie ze to umilowanie madrosci..... a czy to forum jest dla NIE katolikow ??

Dla wszystkich, ale nie po to by obnosić się tak z tematami które na dzisiejszy dzień powiem - delikatnie - są drażliwe. Mnie mdli jak to czytam i z pewnościa 90% osób tu będących bez odbioru Ps. Mysle, ze w przykościelnej róży rozwiązą wasz problem.

drazliwe.............??? moze jednak zmien nick :) bo nie bardzo pasuje Ci ...... mase tematow tu juz bylo i bedzie drazliwych a ten chyba jest najmniej ........ jakos Ci nie przeszkadza rzucanie miesem i liczne tematy na erotycznym chamskie bo przeciez one nie sa drazliwe........ wszystkiego bym sie spodziewal ale nie takiej nietolerancji od osoby z takim nickiem heheheh ciemnota..........

tak tez sadzilem.... kultura ..... szkoda gadac....... kretynizm osiagnal szczyty na forach.......imbecyle siedza w wieku lat 15 i o czym gadac......

Gość tiaaaaaaa
no to jak bedzie, dowiem sie czy któras ma szkaplerz??

Gość błekitna arka
pani sie pyta czy sie dowie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!;p

Gość do amalgant
no chyba kazdy musi najpierw rozwazyc za i przeciw, prawda?

Gość jakiś dobry...
ja tz nie rozumiem o co chidzi z DRAZLIWE

Nie bardzo rozumiem, skąd ten atak niektórych osób, ze na forum o takich rzeczach sie nie rozmawia... Tytuł topiku wyraźnie mówi, o czym mowa. Nie ma tutaj żadnej prowokacji. Jeśli komuś sie to nie podoba - niech zwyczajnie nie wchodzi na ten topik. A rozmawiać mozna o wszystkim. :-) Sama nie nosze szkaplerza. Wiąże sie on z bardzo wielkimi obietnicami Maryi ale tez wieloma obowiązkami. Obawiam sie, ze nie wywiązałabym sie z przyrzeczeń, dlatego go nie nosze... Z tego co wiem, jest on znakiem szczególnego zawierzenia Maryi. Osoba nosząca go zobowiązuje sie nie tylko do życia w czystości ale takze np do obrony imienia Maryi, gdy ktoś np słownie ją zniewaza. Codziennie musi tez odmawiac modlitwe, zadaną przez kapłana w chwili przyjmowania szkaplerza, najczęsciej Pod Twoją Obronę. Nie kazdy pamieta o systematycznej modlitwie... Ogólnie trzeba być osobą bardzo wierzącą i mieć ogromne zaufanie do Maryi. Nie kazdy je ma... W zamian Maryja obiecuje, ze jeśli osoba ktora nosi szkaplerz wytrwa w skladanych postanowieniach, i jezeli po śmierci dusza tej osoby trafi do czyśca, to Maryja wybawi tę duszę w pierwszą sobotę po śmierci. Dlatego najswiętsze osoby, które nosiły szkaplerz, zwykle umierają w soboty (np Jan Paweł II), bo od razu trafiaja do nieba. PS. Podejrzewam, ze niektorzy moga mnie skrytykować za pisanie o szkaplerzu - o cudownych medalikach przeciez na forum sie nie mozna wypowiadać... Co innego gdybym pisała np o pierscieniu atlantów...

Pisze o tym, bo sama jestem ciekawa czegos wiecej na ten temat a w internecie ciezko dokopac sie do czegos wiecej. Moze o czyms sama nie wiem? :-) Jesli ktos ma jeszcze inne informacje - to zapraszam. :-)

Gość kasiamonika
ja noszę szkaplerz i jestem bardzo szczęśliwa :-) czuję opiekę Matki Bożej w każdym momencie mojego życia! Jeżeli kochasz Maryję, nie zastanawiaj się nawet!Ona stanie się Twoją orędowniczką, odczujesz Jej opiekę, będziesz bezpieczna! szatan boi się panicznie: Jezusa, Maryji, Szkaplerza Świętego :-)Stąd tutaj tyle agresji i negatywnych komentarzy, a wręcz uczucie mdłości..u niektórych.. :-)Na przyszłość omijaj tego typu fora, żeby szatan cię nie zwiódł z właściwej drogi. Skoro takie pragnienie zrodziło się w Twoim sercu, to działa Duch Święty, który Cię pragnie prowadzić do Jezusa, przez Maryję. Jesteś ukochanym dzieckiem Boga, wstąp do młodzieżowej wspólnoty, np.******czystych serc, oaza, itp. jest tam mnóstwo młodych ludzi, w Twoim wieku :-) których Pan prowadzi. Znajdziesz tam prawdziwych przyjaciół odnajdziesz się tam :-) z serca Ci życzę, abyś szła wyznaczonym szlakiem!!