Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiki24

Dom Opieki

Polecane posty

Gość kiki24

Czy odlalibyście babcie , dziadka do domu opieki? pytam bo ja niechce żeby moja rodzina sie na to zdecydowała , moja babcia mieszka z nami juz 5 lat jest po udarze i ma niedowład lewej strony, jest bardzo uparta i ostatnio niemamy juz do niej cierpliwości nawet ja :( ale nie moge sobie wyobrazić że mogli by ja oddać bedzie sama tak a bezbronna i nie poradna juz sama niewiem co im doradzić dodam że mieszkamy w bloku i jest mało miejsca , pozatym moja babcia ma jeszcze 2 corki z tym że jedna się nią wogłule nie nteresuje a druga też nie może jej wziąść do siebie i cała opieka spada na nas :( i ostatno ona właśnie zaproponowała żeby ją oddac do domu opieki ale ja niemoge sie ztym pogodzić i niechce tego z drugiej strony ciągła opieka nad nią zaczyna wpędzać moją mamę w stany depresyjne i ja zaczynam sie o nią martwić ...

Gość znajaca zycie
nie oddalabym babci ani mamy do domu opieki, ale kazdy ma inna sytuacje i mozliwosci :(

Gość Gretchien
A jak dawno temu babcia miała udar? Można ją umieścić w jakimś ośrodku rehabilitacyjnym...

A może na początek załatwcie jakies usługi opiekuńcze? Zawsze to jakaś pomoc. natomiast jeśli chodzi o domy opieki to jest bardzo rózne, w jednych zajmują się ludxmi całkiem fajnie, a w innych totalna zlewka. Niestety na pierwszy rzut oka zazwyczaj trudno jest rozpoznać jakie naprawdę są warunki w danym domu.

Wszystko zależy od sytuacji, bo np. jeśli chory wmaga specjalistycznej opieki, to w domu wiadomo, nie można tego zapewnić. Inna jest też sytuacja gdy starsza osoba ma demencje i jest niebezpieczna dla otoczenia. Ale kogoś bliskiego kto ma kontakt z otoczeniem nigdy nigdy nigdy bym nie oddała, nawet gdyby o to prosił. Ta prośba to prawdopodobnie troska o rodzinę i chęć ulżenia bliskim. Ale czy można rodzica oddać gdy można go mieć blisko?? Trudne wyobry i dylematy.

Gość kiki24
babcia miała udar 5 lat temu i była na rechabilitacji ale ona jest bardzo apatyczna i nie chce ćwiczyć to uszkodzenie mózgu wplyneło na nią tak że jest tak niechętna do czegokolwiek nic ją nie interesuje a stam zdrowia coraz bardziej sie pogarsza:( ostatno mieliśmy straszny kłopot zeby zgodziła się iść do szpitala ale po długich namowach zgodziła się zreszta teraz w nocy tylko nasłuchujemy czy wszystko z nią w pożadku bo on ma straszną duszność do tego wszystkiego i chore nerki

Gość lolaaaa
ostatnio artykul jest o starszych ludziach w "polityce" ja do domu starosci chyba nie zdecydowalabym sie oddac, ale kazda sytuacja jest inna, jesli wam naprawde przeszkadza i nie mozecie normalnie zyc to ja oddajcie, ale ja bym to traktowala jako ostatecznosc

Gość Gretchien
czsem na takie problemy pomocny może okazać się psychiatra ale jak babcia ma już chore nerki i inne problemy to szkoda ją faszerować dodatkowo psychotropami, chyba, że lekarz zapisze jej jakieś delikatne leki.

Gość strasznie
ci współczuję

Gość Slodkie Zycie
Ja tez czytalam ostatnio, ze ogolili wszystkim mieszkancom takiego domu na lyso, dokladnie jak przed laty w Oswiecimiu!!

Gość kiki24
ale wiecie jaie to jest męczące wszystko spada na nas cała opieka zawsze muszę się liczyć z tym z kim babcia zostanie czy mama jest w domu i czy będę ogła wyjść , nawet głupie wakacje spedziłam w domu bo niema kto znią zostać tylko ja:-0 albo mój brat:( pozatym naprawde ją kocham i się onią martwię i niechce żeby ją oddali ale moja rodzina zasługuje na jakiś odpoczynek

Gość Gretchien
Ja pracowałam w domach pomocy społecznej i znam też kilka innych ale trzeba dobrze zrobić rozeznanie zanim podejmie się taką decyzję. Z jakiego województwa jesteś?

Gość kiki24
:-0 :-0 :-0 smutno mi:( :(:(

Gość Gretchien
a co z usługami opikuńczymi? Przychodzi ktoś do niej?

Gość kiki24
podkarpacie dokładnie koło tarnowa

Gość kiki24
nie nikt nie przychodzi moja mama jest pielęgniarką i przychodzi ze szpitala i wdomu to samo:(

Wiadomo że wszyscy chcemy być piękni zdrowi i bogaci, ale życie to też choroby, starość i inna strona życia. Nie zapewnienie opieki starej schorowanej matce to straszna rzecz. Zgadzam się z Patrycją że są sytuacje.... Ale to żywy człowiek, który czuje i myśli a oddawać go ?? A może lepiej oddać żeby człowiek nie myślał że jest ciężarem dla dzieci??

Gość Gretchien
Ale czy nie staraliście się o dofinansowanie usług opiekuńczych z pomocy społecznej?

Gość Gretchien
zawsze to jakaś dodatkowa pomoc

Gość kiki24
"szczera " wiesz ja ani moja mama nie chcemy tego tylkociotka to proponuje bo ostatno moja mama jej powiedziała ze moja bababcia nie miała 1 córki tylko 3 i dlaczego cała odpowiedzialność i opieka ma na nią spadać ? no i ciotka wymyśliła że dom opieki ja będę za ty żeby została znami chociaż niepowiem ale mi z ty też ciężko. kasa jest tato wmiare zarabia i babcia ma tez rętę co starcza na jej leki i pampetsy oraz małe zachcianki

Gość Gretchien
Jeśli jednak zdecydujecie się na dom pomocy społecznej to weźcie listę takich ośrodków z Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej i zapytajcie o ich opinię. Potem sprawdźcie je i wybierzcie jakiś najbardziej nowoczesny i dostosowany do osób niepełnosprawnych, zwróćcie uwagę na innych podopiecznych, spytajcie ich o opinię itp. Samo skierowanie do państwowych lub niepublicznych domów odbywa się poprzez MOPS i powinniście zgłosić się do pracownika socjalnego z waszego rejonu. Przy małych dochodach możecie liczyć na to, iż wystarczy emerytura babci. Jeśli zdecydujecie się na dom prywatny to musicie liczyć się z większymi opłatami ok.1500-2000 na miesiąc. W razie wątpliwości pytaj co chcesz - postaram się pomóc :-)

Gość kiki24
dzieki za pokierowanie :) ale mam nadzieję że tak sie nie stanie i że zostanie z nami chociaz jest nam cieżko nie finansowo ale psychicznie zwłaszcza moja mama to wszystko przeżywa i coraz bardziej się o nią martwię bo jak długo można tak żyć ...

Gość zycie jest ciężkie
:( :(:( Trzymaj się

Gość zvx
Ja mam wujka który zachorował na raka jelita. Jest po operacji i ma stomie nie wiadomo jak bedzie przebiegać leczenie ,ale ma juz stwierdzony przeżut na wątrobe. Co ma zrobić w takiej sytuacji wujek mieszka sam w domu w którym nie ma łazianki ja mieszkam w innym kraju. Wujek ma tylko 60lat do tej pory byl sprawny planowal zrobienie łazienki i dachu itp. co powinnam zrobic w takiej sytuacji jestem co prawda w stanie pomuc finansowo w pewnym stopniu,ale moze powinam znaleść jakis dom pomocy jak to zrobić? pomużcie

Gość gość
To zalezy, rozne sytuacje sa w zyciu, ale jakby już naprawde nie było wyjscia to chyba bym się zdecydowala jednak, np. tutaj www.domopiekinestor.pl